Ako vybrať záhradné kreslo pre príjemné chvíle vo vašej záhrade

Tak ako sa blížia teplé dni, tak aj naše myšlienky sa nevyhnutne obracajú k relaxácii pod modrým nebom. Či už plánujete si vychutnávať slnečné popoludnia alebo večery plné hviezd, správne záhradné kreslo môže výrazne zvýšiť pohodlie a štýl vašej záhrady alebo terasy. V tomto článku sa pozrieme na to, ako vybrať najlepšie záhradné kreslo, ktoré bude zodpovedať vašim potrebám a vkusu.

Typy záhradných kresiel

Pri výbere záhradného kresla môžete naraziť na rôzne tvary a typy, ktoré sa líšia nielen svojou funkčnosťou, ale aj štýlom. Tu sú niektoré z najpopulárnejších typov:

Závesné kreslá: Tieto kreslá sú upevnené na pevné stojany alebo zavesené na konštrukciách. Ponúkajú únik pred každodenným stresom a sú skvelé pre každého, kto hľadá útulné miestečko na čítanie alebo relaxáciu.

Rozkladacie kreslá: S možnosťou zmeny tvaru z kresla na lehátko sú tieto multifunkčné kreslá vhodné pre rôzne použitia a poskytujú extra komfort.

Široké pohodlné kreslá: Charakteristické svojím štýlom s hlbokým sedením a širokými lakťovými opierkami, sú tieto drevené kreslá ideálne pre uvoľnené sedenie vo vonkajších priestoroch.

Výber materiálu a jeho údržba

Pri výbere materiálu pre záhradné kreslo je dôležité zvážiť nielen estetický vzhľad, ale aj odolnosť voči poveternostným vplyvom a jednoduchosť údržby. Údržba kresla by mala byť jednoduchá a rýchla, aby ste mohli viac času tráviť relaxáciou a nie jeho čistením.

Drevo: Klasická a tradičná voľba, ktorá pridáva teplý a prirodzený nádych. Tvrdé drevo ako teak alebo akácia je obzvlášť odolné voči poveternostným vplyvom. Drevené kreslá môžu vyžadovať pravidelné ošetrovanie olejom alebo špeciálnym voskom na zachovanie ich vzhľadu a odolnosti.

Ratan a polyratan: Tieto materiály sú ideálne pre vytvorenie útulnej a pohodlnej atmosféry. Ratanové kreslá môžu taktiež ako tie drevené, potrebovať občasné očistenie špeciálnymi prípravkami na udržanie ich štruktúry a farby. Syntetický ratan má tú výhodu, že má vyššiu odolnosť voči počasiu s menšou potrebou údržby.

Kov: Kovové kreslá sú robustné a môžu byť veľmi štýlové. Hliník je ľahký a nehrdzavie, zatiaľ čo železo je ťažšie, ale môže ponúkať viac tradičný vzhľad.

Plast: Plastové kreslá sú cenovo dostupné a ľahké, avšak môžu byť menej odolné a esteticky menej príťažlivé.

Kovové a plastové kreslá sú, narozdiel od kresiel z prírodných materiálov, zvyčajne ľahko umývateľné mokrou handričkou. Pri väčšom znečistení stačí pridať pár kvapiek jemného čistiaceho prostriedku. 

Veľkosť priestoru

Pri výbere kresla zohľadnite veľkosť priestoru, kde bude umiestnené. Malá záhrada alebo balkón si vyžaduje kompaktnejšie možnosti, zatiaľ čo veľká terasa môže akomodovať väčšie, robustnejšie kusy. Vo veľkých priestoroch  môžete kreslo  zladiť do rovnakého  štýlu aký má záhradný set. Možnosti skladania alebo stohovateľné kreslá sú skvelé pre menšie priestory, pretože ich možno ľahko skladovať, keď nie sú potrebné.

Cena

Cena záhradného kresla je rovnako dôležitým faktorom, ktorý treba zvážiť pri výbere. Rozpočet môže výrazne ovplyvniť kvalitu a trvanlivosť, no existujú možnosti pre každý rozpočet. Ak hľadáte cenovo dostupné riešenie, plastové kreslá môžu byť dobrá voľba. Sú ľahké, dostupné v rôznych farbách a ľahko sa udržiavajú, ale môžu byť menej odolné a komfortné. Kreslá z kovu alebo ratanu obvykle spadajú do strednej kategórie. Ponúkajú lepšiu odolnosť a štýl za primeranú cenu. Prémiové kreslá z kvalitných materiálov, ako je teak alebo akácia, sú často najdrahšie, ale zároveň poskytujú nezameniteľný vzhľad a najlepšiu životnosť. Sú ideálne pre tých, ktorí hľadajú dlhodobú investíciu do svojej záhrady.

Vybrať si správne záhradné kreslo môže znamenať rozdiel medzi priemerným a výnimočným vonkajším priestorom. Investícia do kvalitného záhradného kresla sa môže na prvý pohľad zdať vysoká, ale vzhľadom na čas strávený vonku a potrebu minimálnej údržby sa môže táto investícia dlhodobo vyplatiť. Zvážte materiál, údržbu a veľkosť priestoru, aby ste našli kreslo, ktoré najlepšie vyhovuje vašim potrebám a štýlu. S týmito tipmi si môžete byť istí, že si vychutnáte každú minútu strávenú vo vašej záhrade alebo na terase.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Related posts

Záhrada na streche: Ako vytvoriť strešnú záhradu a osviežiť strechu domu

Eko-friendly nábytok: Ako vybrať a integrovať do vášho domova

Jarné trendy v designu nábytku: Farebné palety a vzory