Doma vyrobené čistiace prostriedky

Máte už po krk toxických látok, ktorými je vaša domácnosť preplnená a to paradoxne v podobe čistiacich prostriedkov? Možno by ste neverili, ale práve tieto prípravky predstavujú hlavný zdroj vnútorného znečistenia domácnosti.

                                                  Foto: © inhabitots.com

 A nehovoriac o ich pôsobení na vaše zdravie. Čistiace a dezinfekčné prostriedky sú totiž doslova „chemickým koktejlom“ pre vaše ruky, takže nosenie rukavíc musí byť pri čistení samozrejmosťou. 

Na trhu je v súčasnosti mnoho tzv. “zelených”, teda ekologických produktov, ktoré by nemali obsahovať chemické prísady, no často sú to iba marketingové ťahy a nebezpečené látky len nie sú na obele uvedené. Je to smutné, no bohužiaľ by sme s tým mali počítať, pred tým, ako začneme s veľkým upratovaním v domácnosti.

                                                            Foto: © green-blog.org

Veríme, že sme vás na úvod príliš nevystrašili, samozrejme pre vás máme mnoho prírodných a chemicky nezávadných alternatív, ktoré máte určite doma bežne dostupné, no možno ste ani nevedeli, na čo všetko sa dajú využiť!

Vďaka našim tipom, bude vaša domácnosť ako zo škatuľky, a to zdravým a bezpečným spôsobom! 😉 Navyše prísady do domácich čistiacich prostriedkov váš budú stáť len zlomok ceny, ktorú zaplatíte za komerčné čistiace prostriedky, čo určite ocení každá hospodárna gazdinka.

Medzi najlepšie a najuniverzálnejšie ingrediencie na domáce čistenie patrí napríklad biely ocot, ktorý má schopnosť odolať mastnote a špine, pomáha odstrániť zažrané škvrny a rozkladá pachy. Je vynikajúcim čističom do celej domácnosti. Nemusíte sa obávať výraznej vône. Po tom, čo ocot dôkladne vyschne, typický zápach sa vytratí.

Ocot môžete použiť pri akomkoľvek čistení, okrem mramoru, protože by na ňom mohol zanechať šmuhy a škvrny. Taktiež ho neodporúčame používať na drevené podlahy!

    Foto: © apartmenttherapy.com

Maximálne užitočným pomocníkom v domácnosti je nepochybne aj sóda bikarbóna (jedlá sóda), ktorá má podobne ako ocot, schopnosť odstrániť škvrny a zároveň je aj antibakteriálnym prostriedkom. Nenahraditeľným čističom je i citrón. Štavu z neho môžete využiť pri umývaní okien, zrkadla, pri praní ale napríklad i odstraňovaní mastnoty z mikrovlnnej rúry.

Nebojte sa tieto prísady spolu kombinovať:

Napríklad sóda bikarbóna je zvlášť účinná v kombinácii s octom. A pridaním citrónovej šťavy zabezpečíte zmesi i sviežu vôňu. 🙂

                                            Foto: © apartmenttherapy.com

Mnohých to možno prekvapí, no k odvekým čistiacim šampiónom tiež neodmysliteľne patrí i prášok na pečenie. Ak ste si doteraz mysleli, že je dobrý iba pri prírave koláčov, veľmi ste sa mýlili. Hravo dokáže nahradiť nebezpečné čistiace prostriedky. To tiež platí o kokosovom oleji, ktorý je známy svojimi blahodárnymi účinkami na naše telo, ale možno ste nevedeli, že je možné využiť ho i na čistenie, dezinfekciu alebo úpravu drevených povrchov.

Vynikajúce antibakteriálne vlastnosti majú aj niektoré esenciálne oleje, napríklad tea-tree, eukalyptový, levanduľový, olej z citrónovej trávy atď. Pomáhajú ničiť mikroorganizmy, ktoré sú pôvodcami rôznych ochorení a navyše váš domov krásne prevoňajú.

                                                                  Foto: © goodhousekeeping.com

Medzi ďalšie top ingrediencie, ktorých rôzne kombinácie nájdete takmer vo všetkých receptoch na domáce čistiace prostriedky patrí aj peroxid vodíka, vínny ocot, olivový alebo iný rastlinný olej či kastílske mydlo.

Či už ste jednými z tých, ktorí razantne odmietajú používanie chemikálií v domácnosti, chcete ušetriť alebo len vyskúšať niečo nové, našimi receptami na domáce čistiace prostriedky sa rozhodne inšpirujete.

Sú šetrné k vášmu zdraviu, vašej peňaženke a navyše chránia životné prostredie. 🙂

Šetrné čistenie drevených povrchov 

Každá správna gazdinka vie, že starostlivosti o drevený nábytok je nutné venovať väčšiu pozornosť, než pri bežnom upratovaní v domácnosti. Okrem čistenia si drevený povrch vyžaduje i dostatočnú ochranu a obnovu, na čo sú najvhodnejší domáci pomocníci. 🙂

                                                                       Foto: © ask.com

Čistiaci prostriedok z octu

Pred leštením alebo aplikáciou prostriedku na hĺbkovú ochranu dreva je nutné ho poriadne očistiť. Zmiešajte teda 1 šálku filtrovanej vody s 3 polievkovými lyžicami octu. Do tekutiny ponorte čistú utierku, následné prebytočnú vodu vyžmýkajte a drevo krúživými pohybmi poriadne pretrite.

Olivový prípravok na leštenie dreveného nábytku

Na prípravu tohto olivového zázraku budete potrebovať 1½  šálky olivového oleja, 1 šálku citrónovej šťavy alebo niekoľko kvapiek citrónového esenciálneho oleja, ďalej fľašku (najlepšie sklenú) s rozprašovačom, prípadne misku a 2 čisté utierky. Zmiešajte olivový olej s citrónovou šťavou tak, aby sa obe tekutiny dobre premiešali. Naneste prípravok na čistú utierku a následne krúživými pohybmi pretrite drevený povrch. Nechajte pôsobiť aspoň päť minút a druhou čistou utierkou potom povrch vyleštite. Prípravok môžete skladovať, avšak najvhodnejšou nádobkou je sklená fľaška.

Efektívne odstránenie škrabancov z dreva

Stačí ak  zmiešate 1/2 šálky octu spolu s 1/2 šálky olivového oleja a váš nábytok bude  takmer ako nový.

                                                           Foto: © lifehacker.com

Prostriedok na obnovu drevených povrchov

Drevenému nábytku škodí priame slnečné svetlo, pravidelné mechanické znečistenie, vlhkosť aj sucho. Na obnovu drevených povrchov odporúčame pripraviť prostriedok, na ktorý budete potrebovať ¼ šálky čerstvej citrónovej šťavy, 1/8 šálky destilovaného bieleho octu a 1/8 šálky ľanového oleja. Všetky prísady dôkladne zmiešajte, aby sa spojili a suchou handričkou môžete naniesť na povrch. Po niekoľkých ošetreniach týmto prípravkom budete vidieť, ako sa vášmu drevenému nábytku vracia stratená vitalita.

Ako odstrániť mapy od pohárov?

Zmiešajte 1 šálku destilovaného bieleho octu s 1 šálkou olivového oleja alebo iného rastlinného oleja). Na odstránenie zaschnutých fľakov od pohárov jednoducho pretrite drevený povrch touto tekutinou a následne utrite mäkkou handričkou.

 Kokosové ošetrenie dreva rýchlo a jednoducho

Ak sa vám práve nechce pripravovať nejaký domáci čistič, alebo jednoducho nemáte čas, drevo môžete ošetriť aj obyčajným kokosovým olejom. Predtým ale povrch utrite vlhkou handričkou a následne suchou utierkou krúživými pohybmi aplikujte olej priamo na drevo. Všetky prostriedky sú veľmi jednoduché a bezpečné a pri správnom skladovaní v chlade a tme vydržia aj dvanásť mesiacov.

                                                                Foto: © thriftystories.com

“Homemade” čistiace prostriedky do kuchyne

Domáci čistiaci prostriedok na riad

Zmiešajte rovnaké množstvo vody a tekutého kastílskeho mydla. K tomu pridajte dve čajové lyžičky citrónovej šťavy (do mixu jedného pohára vody a jedného pohára tekutého mydla). Skladujte v sklenenej nádobe. Uvedený mix môžete použiť aj do umývačky riadu. Jednoducho ho nalejte do priehradky určenej na detergent vo vašej umývačke a do priehradky na oplachovanie nalejte ocot.

                                                  Foto: © nstudioz.com

Ako vyčistiť kuchynský drez

Zmixujte rovnaké množstvo octu a vody. Nasprejujte a zotrite. Pre kuchynské linky z kameňa použite namiesto octu technický alkohol alebo vodku s vodou. To preto, lebo kyslosť dokáže poškodiť niektoré druhy kamenných povrchov ako napríklad mramor alebo granit.

     Foto: © onegoodthingbyjillee.com

Tipy na čistenie dosiek na krájanie

Prekrojte citrón na polovicu a potrite nim predmetnú dosku. Nechajte pôsobiť 10 minút a potom dosku opláchnite. Môžete tiež použiť kokosový olej. Okrem toho tým vašu drevenú dosku na krájanie aj ošetríte. Aplikujte vždy, keď drevo začína vyzerať suché. Účinnou zbraňou je tiež ocot. Stačí ak dosku ponoríte do vody zmiešanej s octom v pomere asi 2:1 a jej vzhľad by sa mal vrátiť do pôvodného stavu.

Na čistenie kuchynských spotrebičov, ako sú mikrovlnné rúry, rúry na pečenie, chladnička, mraznička či umývačka riadu sú vynikajúcimi pomocníkmi – jedlá sóda, prášok na pečenie, ocot a citrón.

                                                   Foto: © inhabitots.com

Ekologické čistenie kúpeľne

Antibakteriálny čistič toaliet

Budete potrebovať ¼ až ½ šálky bieleho octu, 2 polievkové lyžice jedlej sódy alebo ½ pohára prášku na pečenie, niekoľko kvapiek esenciálneho oleja s vašou obľúbenou vôňou, (odporúčame asi 10 kvapiek Tea Tree esecciálneho oleja) fľašu s rozprašovačom, vodu na doliatie. Všetky ingrediencie zmiešajte dokopy a oriadne pretrepte. Pred použitím nechajte nerozpustené čiastočky usadiť. Tento čistič je tiež vhodný aj do kuchyne či kúpeľne.

Antibakteriálna dezinfekcia

Pre podomácky vyrobené antibakteriálne činidlo zmixujte 2 poháre vody s 3 polievkovými lyžicami kastílskeho mydla a 20 až 30 kvapkami Tea Tree oleja. Nasprejujte to na čistenú plochu (ako napríklad na toaletnú dosku alebo umývadlo). Následne zotrite handričkou alebo utierkou.

                                          Foto: © summitgardennetwork.org

Tipy na čistenie vane alebo sprchy

Pre ťažšie prípady zmiešajte prášok do pečiva s malým množstvom tekutého kastílskeho mydla. Pretrite a opláchnite. Mydlové usadeniny je možné vyčistiť s malým množstvom kokosového oleja na vlhkej utierke. Vaňu alebo sprchu môžete vyčistiť aj tak, že nastriekate plochu s bielym octom a osušíte utierkou, čo nepúšťa vlákna. Zavápnené sklo na sprchovom kúte ľahko vyčistíte pomocou vody a bieleho octu. Zmiešajte rovnaké množstvo bieleho octu a vody v nádobe. Nalejte zmes do sprejovej fľaše. Rozprašujte zmes na sklo a steny sprchového kútu a nechajte pôsobiť približne 5 minút. Použite mäkkú hubku alebo kefu na čistenie skla a stien. Opláchnite vodou a utrite do sucha.

Pozrieť kúpelňový nábytok

Čo najlepšie funguje na plesne?

Bojujte s plesňou tak, že nastriekate ocot priamo na zasiahnutú plochu. Nechajte to postáť 30 minút. V prípade potreby zotrite so špongiou a opláchnite s teplou vodou. Plesne tiež efektívne odstráni bieliaci prostriedok alebo kyselina askorobová zmiešaná s alkoholom, ktorú kúpite v lekárni.

                                                          Foto: © realitysourcecleaning.com

S domácimi ingredienciami aj na podlahu a sklo

Vybielenie škár medzi dlaždicami na podlahe

 Na vyčistenie podláh týmto prostriedkom budete potrebovať 7 šálok vody, 1/2 šálky sódy bikarbóny, 1/3 šálky kyseliny citrónovej, 1/3 šálky octu. Všetko spolu zmiešajte a aplikujte najlepšie pomocou kefy na drhnutie.

Ako odstrániť  škvrny z koberca? 

Recept je jednoduchý, 2 lyžice soli rozmiešame v pól šálke bieleho octu, alebo l lyžicu octu zmiešať s l lyžicou kukuričného škrobu. Na deodorizáciu kobercov posypte koberce práškom do pečiva. Vyčkajte aspoň 15 minút a potom koberce povysávajte.

                                                               Foto: © craftyfrugalista.com

Netoxický prostriedok na keramickú dlažbu 

Pre prípravu prostriedku na dlažbu zmiešajte jeden diel bieleho octu s dvoma dielmi vlažnej vody vo vedre. Umyte dlážku ako obvykle použitím mopu alebo handry. Podlahu nie je nutné následne znova oplachovať.

Upozornenie: Nepoužívajte ocot na drevené podlahy!

Univerzálny čistiaci prostriedok na okná a zrkadlá

Zmiešajte jeden diel bieleho alebo vínneho octu so 4 dielmi vody. Pridajte citrónovú šťavu pre utlmenie pachu a dodanie sviežej vône. Citrón okrem toho zosilní silu na odstraňovanie mastnoty. Nastriekajte na okná alebo zrkadlo a pretrite so špongiou alebo handrou.  Ak sú na okne odolné škvrny alebo zvyšky lepidla od nalepených etikiet, môžete taktiež použiť túto zmes na ich odstránenie. Nalejte octovú zmes na čistú handru a začnite trieť škvrny kým nezmiznú.

                                              Foto: © theorganisedhousewife.com.au

Levanduľové leštidlo na okná

Na jeho prípravu budete potrebovať 3 šálky vody, 2 polievkové lyžice čistého liehu, ¼ šálky bieleho octu, 5 kvapiek levanduľového esenciálneho oleja (prípadne inej obľúbenej vôňe), ½ polievkovej  lyžice tekutého kastílskeho mydla, lievik a fľašu s rozprašovačom. Zmes poriadne pretrpte tak, aby sa prísady spojili. Tekutinu nasprejujte na okná a vyleštite novinami.

Okná vám krásne rozjasní i  čpavok s vodou v pomere 1:3.

Ako si vyrobiť prírodné čistiace prostriedky na pranie?

                                                          Foto: © organicsbox.com.au

Čo najviac platí na odolné škvrny? 

Na bielu bielizeň môžete použiť peroxid vodíka, na farebné  prádlo odporúčame ocot, do ktorého môžete po zriedení s vodou cez noc namočiť bielizeň s fľakom. Pri vlnených odevoch zaberá na škvrny spojenie octu s alkoholom.  Na bielenie prádla najviac pomáha citrón, a navyše krásne vonia. Stačí do prania pridať jeden hrnček šťavy a aj tie najodolnejšie škvrny sú preč. Krieda zase odstráni z oblečenia mastnotu.

Domáci prací prášok

Na jeho výrobu budete potrebať len 5 ingrediencií: glycerínové mydlo, pracia sóda, prášok na pečenie, kyselina citrónová a hrubá soľ.

                                                                Foto: © hgtv.com

Domáca aviváž 

Priližne do litra bieleho octu pridajte 20 až 30 kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja. Pred použitím potraste a do každého prania prilejte asi tretinu tejto zmesi.

Prírodné čistiace prostriedky sú tiež často lacnejšie a udržateľnejšie ako ich komerčné náprotivky. Avšak, niektoré domáce čistiace prostriedky môžu byť menej účinné ako čistiace prostriedky z drogérie, a preto môže byť potrebné viac času a úsilia na dosiahnutie žiaducej čistoty. Celkovo, domáce a prírodné čistiace prostriedky môžu byť skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú bezpečnejšie, lacnejšie a udržateľnejšie riešenia pre čistenie ich domácnosti. Avšak, dôležité je pamätať na to, že pri použití akéhokoľvek čistiaceho prostriedku je potrebné dodržiavať pokyny na obale a bezpečnostné opatrenia, aby sa zabránilo poškodeniu povrchov a nebezpečným situáciám.

Veríme, že naše recepty na ekologické a zdravotne bezpečné čistiace prostriedky vyskúšate a odteraz vám budú v domácnosti slúžiť ako verní pomocníci pri každom upratovaní. 🙂

 

                                   Foto: © cgreenclean.org

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Related posts

Jarné eko-upratovanie: účinné a ekologické metódy čistenia domácnosti

Ako si vyrobiť dekorácie pre váš domov na Veľkú noc?

Ako vyrobiť vintage nábytok