Starožitný holandský nábytok v kombinácii s moderným tvorí dokonalú harmóniu

Túžite po jedinečnom interiéri, ktorý bude v sebe mať nádych minulosti, bude mať svoju osobnosť, no zároveň bude vkusne upozorňovať na to najlepšie z dizajnu súčasnosti? Kombinácia starožitného holandského nábytku s modernými kúskami je tým pravým spôsobom, ako to docieliť. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako na to.

Holandské rustikálno

Ak by sme zalovili v histórii holandského dizajnu, určite by sme sa pristavili v období medzi rokmi 1885 až 1935. Toto obdobie sa totiž v holandskom dekoratívnom umení považuje za zlatý vek, v ktorom dominuje najmä secesia a art deco. Kým pre secesný štýl bola typická predovšetkým remeselná výroba a s ňou spätá ozdobnosť a ornamentálnosť, pre art deco bola príznačná strojová výroba a geometrická ornamentika.

Secesia pritom vznikla ako reakcia proti veľkému prenikaniu priemyselnej civilizácie do všetkých sfér spoločnosti, dizajnu a umenia nevynímajúc. Hlásala návrat k tradičnej remeselnej výrobe, vďaka čomu sa označovala aj za liek proti škaredosti. Arc deco je špecifický štýl najmä pre svoj luxus, dramatickosť a eleganciu. Prevládajú v ňom exotické motívy, obnažené ženské figúry či slnečné lúče.

Čo by sme si však mali predstaviť pod slovným spojením holandský nábytok? V prvom rade ide o nábytok s nádychom starožitnosti, teda rustikálny nábytok. Vyznačuje sa najmä použitím kvalitných materiálov ako je napríklad masívne drevo, či už bukové alebo dubové. Ide teda o večne krásnu a odolnú klasiku. Nájsť ju môžete v obchodíkoch so starožitnosťami, ale zadovážiť si môžete aj úplne novučičké kúsky rustikálneho nábytku, napríklad v podobe mimoriadne obľúbených sedacích súprav, stoličiek či stolov.

Všetko s mierou, obzvlášť v zariaďovaní

Ak obľubujete starožitný štýl a radi by ste ho „prepašovali“ aj do svojho interiéru, nič vám v tom nebráni. Tu však obzvlášť treba prihliadať na staré známe „všetko s mierou“, najmä ak chcete zachovať vo svojom interiéri aj súčasnú čistotu a jednoduchosť. Rozmýšľate o vidieckom stole, veľmi obľúbenom konzolovom stolíku, starožitných stoličkách, rustikálnej sedačke alebo sekretári?

Svoju pozornosť by ste mali zamerať najmä na jeden až dva takéto kúsky, ktoré sa stanú ústredným prvkom vášho interiéru. Tie sa dajú ľahko kombinovať aj v moderných interiéroch a vaša izba tak nebude pôsobiť ako stála expozícia nejakého múzea. Ak k ústrednému rustikálnemu nábytku pridáte navyše vhodne zvolené doplnky v podobe lustru, zdobeného zrkadla, obrazu, keramiky či závesov, váš interiér dostane ten správny moderno-rustikálny vzhľad.

Nesmrteľná biela jednoduchosť

Aktuálnym trendom sú jednoduché a čisté biele interiéry s veľkými oknami, ktoré pôsobia mimoriadne priestranne a vzdušne. Ak do takejto presvetlenej vzdušnej miestnosti zakomponujete niekoľko starožitných kúskov v podobe nábytku a doplnkov, získate veľmi moderný interiér, taký, aký môžete vidieť v rôznych katalógoch o bývaní. Zapojte svoju kreativitu a doplňte bielu jednoduchosť o zaujímavé rustikálne prvky a pestré látky.

Rustikálny stôl a moderné stoličky sú aktuálnym trendom

Veľmi modernou záležitosťou je kombinácia veľkého tradičného masívneho stolíka s modernými stoličkami, ktoré môžu byť pokojne aj v plastovom prevedení. Takýto mix štýlov pôsobí veľmi efektne a oroginálne. Funguje to, samozrejme, aj opačne. Ak umiestnite starožitné stoličky k jednoduchému bielemu lakovanému stolíku, vytvoríte taktiež veľmi pekný a vkusný kontrast, ktorým ozvláštnite svoj interiér.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Related posts

Ako vybrať záhradné kreslo pre príjemné chvíle vo vašej záhrade

Záhrada na streche: Ako vytvoriť strešnú záhradu a osviežiť strechu domu

Záhrada vo vnútri: Nápady na vonkajší nábytok do interiéru