Ako si vybrať správny nočný stolík?

Elegantný nočný stolík je čerešničkou na torte pri dolaďovaní spálne. Vďaka nemu pôsobí posteľ kompletne. Ak ste sa rozhodli kupovať posteľ a nočné stolíky k manželskej posteli či jednolôžkovej posteli zvlášť, mali by ste sa riadiť niekoľkými jednoduchými pravidlami.

Spálňa – Bog Fran – Forrest 2

Ku každej posteli rozhodne patrí vhodne zvolený a pekný nočný stolík. Hodí sa v spálni, na chate aj v detskej izbe. Okrem praktickej funkcie (odkladanie vecí) plní aj estetický účel.

Nájsť ideálny nočný stolík!

Najprv posteľ, potom stolík

Prvým a základným pravidlom je, že najprv sa kupuje posteľ, s ktorou následne stolík zladíte. Pri jeho výbere berte do úvahy výšku postele, samozrejme aj spolu s matracom. Ideálny nočný stolík má približne rovnakú výšku ako posteľ, prípadne je o niečo nižší. Neblokuje prístup k posteli a zabezpečí vám pohodlie pri odkladaní vecí.

Nočný stolík – Casarredo – Venecia – Casa-043

Zvoľte správne rozmery

A čo rozmery stolíka? Úprimne si odpovedzte na otázku: naozaj potrebujete veľký nočný stolík? Čo všetko na plánujete skladovať na jeho hornej doske a ako veľmi to chcete mať na očiach? Praktický stolík pri posteli zvyčajne slúži ako odkladisko pre nasledovné veci: knihy, časopisy, sviečky, okuliare, budíky, mobilné telefóny, tablety, poháre s vodou, vázy s kvetmi, suveníry, zarámované fotografie.

Nočný stolík – Bog Fran – Nicol – NC ST 5

K nočnému stolíku patrí aj náležité osvetlenie. Malá lampa na čítanie alebo nočná lampa s tienidlom si taktiež pýta svoj priestor.

Ak potrebujete mať toto všetko na dosah, zaobstarajte si stolík s úložným priestorom v podobe poličiek alebo zásuviek. Ak bežne skladujete na nočnom stolíku len 2-3 z vyššie spomenutých predmetov, postačí vám minimalistický stolík bez úložného priestoru. Kovové alebo drevené nožičky navyše vizuálne odľahčia priestor a zjednodušia vysávanie. Pri upratovaní oceníte aj prevedenia stolíkov s kolieskami, ktoré vám umožnia poriadne povysávať okolie postele.

Nočný stolík – Signal – Milan S3

Ideálny nočný stolík – z akého materiálu?

Ak hľadáte stolík bez ostrých hrán, ideálnym riešením pre vašu spálňu či detskú izbu budú čalúnené nočné stolíky. Kvalitná ekokoža veľa vydrží a ľahko sa ošetruje. Dôležité však je, aby stolík ladil s posteľou (spravidla tiež čalúnenou). Originálnym a zaujímavým riešením sú aj okrúhle nočné stolíky, ktoré zjemnia vzhľad postele s ostrými hranami.

Nočný stolík – Renar – Heaven

Drevené stolíky z masívu evokujú stabilitu a krásne voňajú. Môžu byť ideálnymi spoločníkmi drevenej postele, aj romantickej postele z kovu. Pozor však na ich údržbu. Šálka čaju alebo kávy na nich môže zanechať nepeknú stopu. Ak si chcete zobrať nápoj k raňajkám do postele, postavte ho na praktickú tácku.

Nočný stolík – Drewmax – SN 105

Finančne výhodnejšou alternatívou sú kvalitné a zároveň lacné nočné stolíky z drevotriesky.

Nočný stolík – Casarredo – Jenny

Kovoví pomocníci v kombinácii so sklom pôsobia ľahko a elegantne. Môžu však byť trochu hlučné, keď na ne kladiete predmety, napríklad ak sa uprostred noci chcete napiť vody z pohára. Na stlmenie zvuku môžete použiť malý obrus alebo prestieranie vhodne zvolenej farby.

Nočný stolík – Signal – Bristol

Foto: © istockphoto.com

Čítajte tiež: Zima v znamení vintage: doplnky, ktoré pohladia dušu!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Related posts

Ako efektívne čistiť nábytok v detskej izbe

Ako vybrať záhradné kreslo pre príjemné chvíle vo vašej záhrade

Oprava poškodených nôh stolov a stoličiek