Správne osvetlenie dokáže v interiéri zázraky! Ako vybrať to najlepšie?

Pohodu bývania výrazne ovplyvňuje svetlo. Najlepšie je, ak máte dostatok prirodzeného svetla, ale samozrejme nevyhnutnosťou je aj umelé osvetlenie. Umelé a prirodzené svetlo by sa mali navzájom dopĺňať. Každá miestnosť potrebuje iné osvetlenie a my vám poradíme, ako vybrať to správne do obývačky, kuchyne alebo spálne.

Obývacia izba Clever 3

Základom je stropné svetlo

V každej miestnosti by malo byť stropné svetlo, ktoré by malo byť hlavným osvetlením. To ale neznamená, že musí byť silné a intenzívne. Vhodnejšie je zvoliť mäkkšie svetlo, ktoré sa rozptýli do miestnosti a bude ju dobre osvetľovať. Stropné svietidlo by ale nemalo byť jediným umelým zdrojom svetla. Určite použite aj stolové, stojaté, bodové alebo iné svetlo. Pri výbere by ste si mali okrem dizajnu svietidla všímať aj to, či bude miestnosť osvetľovaná úspornými žiarovkami, halogénom, klasickou žiarovkou alebo LED svetlom.

Spálňa Graphic dub arizona + sivá

Osvetlenie do obývačky

Ako už bolo povedané, stropné svetlo je základ a môže to byť nenápadné svietidlo alebo extravagantný luster. Záleží len na vašom vkuse a samozrejme výške stropu. Ak máte vysoký strop môžete si dovoliť aj dizajnový luster, ktorý bude stredobodom miestnosti. Stropné osvetlenie v obývačke musí byť doplnené aj ďalšími svietidlami. Obývačka má slúžiť všetkým členom domácnosti a tak by tu mali byť vytvorené vhodné podmienky na čítanie, sledovanie televízie alebo posedenie pri šálke čaju.

Obývacia izba Ansty M1

Ak si v obývačke radi čítate alebo len listujete časopisy určite by ste si mali zaobstarať lampu na čítanie. Stojaciu lampičku si potom viete nastaviť tak, ako vám vyhovuje. Svetlo by sa nemalo príliš rozptyľovať po miestnosti, aby nerušilo ostatných členov domácnosti. Zároveň by ale svetlo lampy nemalo byť príliš ostré, aby vás čoskoro nezačali bolieť oči.

Obývacia izba Kaspian 1

Keď pozeráte televíziu, nemala by byť jediným zdrojom svetla v miestnosti. Kontrast medzi svetlom z televízie a tmavou miestnosťou určite nepoteší váš zrak. Pri pozeraní TV si nechajte zasvietenú aspoň menšiu stolnú lampičku s príjemným mäkkým rozptýleným svetlom. Dobrým riešením sú aj svietidlá s nastaviteľnou intenzitou svetla.  Moderné sú aj LED pásy umiestnené na poličkách alebo vo vitrínach, ktoré miestnosť jemne osvetľujú, ale pritom nepôsobia rušivo.

Osvetlenie do spálne

Keďže spálňa obvykle neslúži len na odpočinok ani tu si nevystačíme s jedným centrálnym svetlom. Ak budete mať stropné svetlo v strede spálne, malo by rozptyľovať svetlo do celej miestnosti, umiestňovať ho priamo nad posteľ ale nie je najlepší nápad. V spálni nemusíte mať nevyhnutne práve tento typ svietidla, môžete použiť napríklad nástenné. K posteli obvykle patrí aj nočný stolík s nočnou lampičkou. Keď zhasnete centrálne svetlo, mala by svietiť nočná lampička, ktorú zhasnete keď už budete pohodlne ležať v posteli.

Nočný stolík Naka 1S biely

Ak si v posteli radi čítate odporúča sa malá lampička ktorú je možné polohovať. Mala by mať nepriehľadné tienidlo so žiarovkou vo vnútri, aby ste vedeli svetlo presne nasmerovať a nevyrušovali tak partnera vedľa vás. V prípade, že nočná lampa má slúžiť len na to, aby ste po ceste do postele nezakopli, postačí stolná lampička s nižšou svietivosťou a tienidlom rozptyľujúcim svetlo.  Máte v spálni aj šatník? Potom si na osvetlenie vyberte žiarovku alebo LED svetlo s vyššou svietivosťou a bielym svetlom.

Spálňa Lumera biela + dub sonoma s tlakomerom ZADARMO

Osvetlenie do kuchyne

V kuchyni sa kladie dôraz predovšetkým na osvetlenie pracovnej dosky. Okrem centrálneho osvetlenia by ste teda mali použiť LED bodové svetlá alebo žiarovky nad pracovnou doskou, resp. všetkými pracovnými plochami. Ak si dáte na vybavení kuchyne záležať, určite oceníte aj svetlo vo vnútri skriniek, ktoré vám uľahčia pátranie po tých správnych ingredienciách alebo pracovných nástrojoch. Kuchyňa býva často spojená s jedálňou a nad jedálenský stôl patrí jednoznačne luster. Svetlo by malo byť dosť intenzívne, aby ste si videli do taniera, ale nie príliš ostré, aby vám „neťahalo“ oči.

Kuchyňa Lampur 280 cm

Vyberáte osvetlenie do interiéru podľa dizajnu, alebo chcete predovšetkým praktické a funkčné svietidlo?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Related posts

Záhrada na streche: Ako vytvoriť strešnú záhradu a osviežiť strechu domu

Záhrada vo vnútri: Nápady na vonkajší nábytok do interiéru

Eko-friendly nábytok: Ako vybrať a integrovať do vášho domova