Sklo v interiéri – kde všade ho využijete

Sklo je všestranný materiál, ktorého základnou zložkou je oxid kremičitý. Hlavnou surovinou na výrobu je sklársky piesok, ktorý sa roztaví spolu s ďalšími prísadami, ktoré vylepšujú konečné vlastnosti skla. Sklo je priehľadné alebo priesvitné, relatívne pevné, odolné proti opotrebovaniu a chemicky v podstate inertné. Sklo je veľmi krehké a rozbíja sa na ostré črepy, avšak tieto negatívne vlastnosti sa dajú obmedziť a ovplyvniť pridaním ďalších látok alebo tepelným spracovaním.

Sklo sa dá takmer ľubovoľne tvarovať, brúsiť, farbiť a zdobiť, vďaka čomu sa dá použiť v mnohých oblastiach ľudského života. Zo skla sa do interiéru vyrába nábytok, obklady, schody aj výplne okien, dverí a dvierok, sprchové kúty, pracovné kuchynské dosky, priečky, zábradlia a čiastočne i podlahy. Nábytok môže byť celosklenený (najčastejšie odkladacie stolíky, vitríny a police, ale aj jedálenské stoly), prípadne v kombinácii s inými materiálmi, napríklad kovom či drevom.

Sklo v interiéri, to je ľahkosť a elegancia

Sklo dodá interiéru ľahkosť a vzdušnosť, moderný a elegantný nádych a punc luxusu. Pokiaľ má byt či dom dostatok okien, tak sklo podporí a zachová celkovú prirodzenú svetlosť. Niekomu pripadá sklo na pohľad chladné a neosobné, iným zase vadí to, že je cez sklenené priečky všetko vidieť. Priehľadnosť skla však môžete ovplyvniť jeho povrchovou úpravou, pretože môže byť číre, leptané, pieskované, potlačené (digitálna tlač), gravírované alebo farbené.

Na výplne dverí vám postačí jednovrstvové kalené sklo s hrúbkou 8 milimetrov, ak ale budete chcieť celosklenené dvere, bude vhodná hrúbka skla 9 milimetrov. Na obklady vám postačí jednovrstvové kalené sklo s hrúbkou 6 milimetrov, na celosklenenú priečku alebo stenu však počítajte s laminovaným kaleným sklom s hrúbkou 10 milimetrov. Na sklenenú podlahu alebo schodisko potom budete potrebovať trebárs laminované kalené sklo s hrúbkou 10, 12 alebo 16 milimetrov.

Sklo je bezpečné a ľahko čistiteľné

V interiéri sa väčšinou používa sklo ploché (float), môže však byť aj tvarované, prípadne v podobe sklenených tvárnic (sklobetónu), ktoré sa opäť dostávajú do obľuby. Aby ste sa nemuseli báť ostrých črepín, tak sa používa bezpečnostné kalené alebo vrstvené sklo. Tvrdené sklo sa nerozbije na ostré črepy, ale rozpadne sa na neostré malé úlomky, pri rozbití vrstveného skla zase zostanú črepy nalepené na fólii. Bezpečnostné sklo je až trojnásobne odolnejšie proti nárazu a mechanickú odolnosť má až päťnásobne väčšiu, takže ho len tak nerozbijete. Vydrží aj náraz osoby, prípadne veľké zaťaženie.

Jednou z najväčších výhod skla je jeho jednoduchá údržba. Zo skla je potreba čas od času zotrieť prach mäkkou handričkou, prípadne ho vyleštiť pomocou čistiaceho prípravku s obsahom liehu. Keď na sklo niečo vylejete, ľahko to zotrite. Sklo môže byť dokončené nano lakom, vďaka ktorému sa na ňom nezachytávajú tak ľahko odtlačky rúk a prstov a obmedzuje sa usadzovaniu vodného kameňa. Pieskované či matné sklo je na údržbu trochu zložitejšie, ale čistenie opäť uľahčí vrstva nano laku. Špeciálnou vrstvou možno ovplyvniť aj to, ako chladne bude sklo pôsobiť na dotyk.

Páči sa vám sklo v interiéri? Napíšte do komentára pod článkom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Related posts

Ako vybrať záhradné kreslo pre príjemné chvíle vo vašej záhrade

Eko-friendly nábytok: Ako vybrať a integrovať do vášho domova

Jarné trendy v designu nábytku: Farebné palety a vzory