Interiérový dizajn v podaní zahraničných odborníkov: prezradili 15 naj tajomstiev!

Zariaďujete si byt, dom, alebo iba prerábate izbu a chcete, aby vyzerala ako z katalógu?

Nie je to až také náročné, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Prinášame vám 15 tipov od zahraničných odborníkov, ktoré vám určite pomôžu a inšpirujú vás.

Optické zvýšenie stropu

Nízky strop sa dá opticky zvýšiť využitým zvislých pruhov. Ak teda na stenu použijete tapetu s vertikálnymi pruhmi, strop bude vyzerať vyšší. Dizajnér Todd Romano ďalej radí využívať vysoké zrkadlá a nižší nábytok.

Foto: © delfi.it

Okenný rám vo výrazných farbách

Tipom od dizajnérky Meg Braff je okenný rám natretý farbou, ktorá nie je fádna. Žiarivá zelená farba splynie s krajinou a prírodou, ale vyskúšať môžete aj tmavé farby, ktoré vyniknú hlavne pri bledej stene.

Foto: © emilyaclark.com

Využite zrkadlá

Zrkadlá môžu spraviť s interiérom hotové zázraky. Vďaka nim bude miestnosť pôsobiť väčšia, teplejšia a elegantnejšia. Dizajnér Jan Showers ale varuje, že veľké zrkadlové tabule môžu vyzerať komerčne a tak je vhodné siahať napríklad po zrkadlách vo francúzskom štýle.

Foto: © mydomaine.com

Zrkadlo – Tempo Kondela – Space

Nešetrite na sedačke

Návrhárka Krista Ewart radí investovať do kvalitnej a pohodlnej sedačky, ktorá vám vydrží veľmi dlho. Ak sa vám žiada nejaký moderný dizajnérsky kúsok, môžete si ho dopriať napríklad ako dekoračný vankúš.

Kožená sedacia súprava – Pyka – Sara

Pravidlo 50/150

Mary Douglas Drysdale odporúča zaviesť pravidlo 50/150. Neviete o čo ide? Zvoľte si základnú farbu a namiešajte ju o 50% svetlejšiu. Druhý odtieň bude o 150% tmavší ako základný. Tieto odtiene použite pri maľovaní a zariaďovaní. Výsledný efekt bude úžasný.

Foto: © housebeautiful.com

Lesklé steny

Max Sinsteden radí nebáť sa lesklých, zrkadlovo hladkých stien.  Ak použijete na chodbe či  v predsieni lesklú tapetu alebo náter budete z výsledku milo prekvapení. Obzvlášť ak miestnosť doplníte zrkadlom.

Foto: © decordesignreview.tumblr.com

Strop, ktorý oživí miestnosť

Ak máte napríklad v kuchyni podlahu, kuchynskú linku aj nábytok v tmavších odtieňoch a potrebovali by ste ju presvetliť, s jednoduchým trikom prichádza dizajnérka Caitlin Moran. Ak strop vymaľujete farbou, ktorá bude o niekoľko odtieňov svetlejšia ako steny, miestnosť bude vyzerať jasnejšie.

Foto: © bhg.com

Obývacia izba – Tempo Kondela – Royal

Kombinujte zlaté a strieborné doplnky

Odvážne kombinujte zlaté a strieborné doplnky – aspoň tak to odporúča návrhár John de Bestiani. Kľúčom k úspechu je použiť dostatok prvkov v oboch farbách. Zlaté aj strieborná by teda mali byť zastúpené v rovnakom pomere.

Foto: © bhg.com

Rozbaľte to s tmavou farbou

Vymaľovať izbu tmavou farbou sa môže zdať trochu ponuré, ale návrhár Gero Kedigian odporúča vymaľovať tmavšími odtieňmi nie len steny, ale aj lišty. V kombinácií s čiernym rámom okna nevznikne kontrast a dosiahnete tak jedinečný výsledný efekt.

zdroj: gravityhome.tumblr.com

Perfektný slamený koberec

Myslíte si, že slamené koberce sa do interiéru veľmi nehodia? Dizajnérka Meg Braff vás vyvedie z omylu. Prírodné materiály a neutrálne farby sú skvelým základom každej miestnosti a výnimkou nie je ani slamený koberec.

Foto: © decouvrirdesign.com

Hŕba vankúšov

Jeden či dva vankúše na pohovke vyzerajú dosť skromne a preto návrhárka Mellisa Warner odporúča dekorovať aspoň dvoma pármi vankúšov v kontrastných farbách. Tabu by nemali byť ani rôzne vzory.

Foto: © crazychicdesign.com

Presklená sprcha

Klasikou je matné sklo alebo nepriehľadný sprchovací záves. Podľa Amy Meier ale má číre sklo svoje kúzlo, hlavne ak má sprchovací kút originálne obklady.

Foto: © stylemepretty.com

O zrkadlách premýšľajte

Pred tým, ako zavesíte zrkadlo si dobre premyslite, čo bude odrážať, radí Jan Showers. Nesprávnym umiestením zrkadla sa dá celkový dojem z priestoru aj pokaziť. Veľkým zrkadlom sa dá napríklad vyzdvihnúť veľkolepý luster, ktorý je pýchou miestnosti.

Foto: © storeybystorey.com

Vybrať si svoje zrkadlo

Dlaždice v kuchyni

Dlaždičky sú výborné nielen do kúpeľne, ale použiť by ste ich mali aj v kuchyni. Vyberte zaujímavé a pútavé dlaždice, ktoré spravia z vašej kuchyne najkrajšie miesto v dome. Obloženú stenu v kuchyni odporúča aj dizajnérka Angie Hranowsky.

Foto: © mydesignchic.com

Kuchyňa – Tempo Kondela – Jura New

Viac je viac

Toto pravidlo podľa Meg Braff proste v interiérovom dizajne platí. Môžete si dovoliť množstvo farieb, vzorov aj materiálov. Všetko je o symetrii, ak výrazné doplnky alebo aj kusy nábytku použijete v pároch a popustíte uzdu svojej fantázii.

Foto: © housebeautiful.com

Spálňa – BRW – Porto 1

Inšpirovali vás tipy skúsených dizajnérov? Alebo máte vlastné overené triky? Podeľte sa s nami!

Čítajte tiež: Objavte škandinávsky štýl bývania!
Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Related posts

Záhrada na streche: Ako vytvoriť strešnú záhradu a osviežiť strechu domu

Záhrada vo vnútri: Nápady na vonkajší nábytok do interiéru

Ako si vyrobiť dekorácie pre váš domov na Veľkú noc?