Ako vybrať moderný detský nábytok?

Foto: © pixabay.com

Riešite, ako vybaviť pre dieťa alebo deti priestor ich izbičky? Dobre premyslite nákup nábytku na spanie, ku hrám na zemi aj k učeniu pri pracovnom stole. Aj keď sa ponúka tradičný model „modrá pre chlapcov a ružová pre dievčatká“, skúste radšej niečo iné. Tieto farby sú síce stálicami, ale v detských izbách majte radšej zaujímavé kombinácie v jemných pastelových farbách a nadčasový dizajn.

Do detských izieb patria skôr teplejšie tóny či kombinácie jemnejších farieb

Zapojte svoje deti do vyberanie nábytku i farieb. Trebárs si budú chcieť pripomenúť letné prázdniny a blankytne modrá, okruhliakovo sivá alebo mätová zelená im navodí presne tú príjemnú, veselú a zároveň pokojnú atmosféru. Voľte radšej teplejšie ako príliš studené tóny, prípadne kombináciu dvoch jemnejších farieb. Nábytok dobre zladíte aj s ďalšími doplnkami, kobercami, vankúšikmi alebo tapetami.

S fyzickým rastom dieťaťa rastie aj potreba primeraných úložných priestorov pre veci. Nové komody či skrinky sú ideálne, pričom v dievčenských izbách ich doplňte zrkadlom. Slúži nielen parádniciam, ale dodá izbe aj potrebné svetlo. Chcete svojim potomkom podstatne vylepšiť dýchanie? Zvážte kúpu nového posteľného matraca, prípadne i podlahového koberca. Vyberajte radšej jasné a teplé farby.

Podstatou každej detskej alebo študentskej izby sú tri základné prvky. Teda kvalitná posteľ, úložné priestory (skrinky, skrine, zásuvky, police) a stôl. Detský nábytok vhodne rozmiestnite a pridajte nejaké textilné doplnky. V tomto priestore sa bude vaše dieťa cítiť dobre.

Moderné detské izby zariaďujte nadčasovo a hlavne jednoducho. Základom je dostatok odkladacích a úložných priestorov, netradične riešené postele a zladená farebnosť. Orientujte sa pri nákupe skôr na prírodný materiál, ale aj lacnejšie a dostupnejšie lamino. Zaujímavé kombinácie dostanete tiež z farebného plastu. Rustikálny detský nábytok v modernej podobe pôsobí elegantne, čisto a štýlovo.

Prednosť dajte skôr svetlejším odtieňom nábytku. Krásne vyzerá napríklad biela farba v kombinácii so svetlým, alebo naopak kontrastným tmavším drevom. Doplňte ho rôznymi veselými a farebnými dekoráciami, podľa veku dieťaťa. Trendom zostáva rastúci nábytok, slúžiaci malým i väčším deťom. Najčastejšie ide o variabilné rastúce stoly pre deti alebo stoličky.

Uspejete so šmýkačkou pri posteli alebo s horným spaním

Veľmi obľúbené sú u detí zvýšené postele so šmýkačkou, so schodíkmi, alebo posteľ s horným spaním. Také postele majú aj rôzne textilné doplnky, ktoré zaisťujú dieťaťu bezpečnosť a vytvoria aj príjemné prostredie pre jeho pokojný spánok. Určite nebude vadiť ani klasické nízke jednolôžko, poschodová posteľ alebo kombinácia nízkeho a zvýšeného variantu postelí. Kvalitný matrac a rošt sú pritom základom.

U detského nábytku v každom prípade strážte zdravotnú neškodnosť použitých materiálov a tiež ich odolnosť. Nakupujte len u kvalitných výrobcov a krajina pôvodu by mala byť jednou z hlavných informácií, ktoré si pri nákupe detského nábytku všímajte. Myslite tiež na 5 základných pravidiel, a izbička pre vaše dieťa bude takmer ideálna:

  • Nevyhnutnou súčasťou vybavenia detských izieb sú pestré farby
  • Hľadajte praktickosť, jednak pri využití deťmi, jednak pri vašom upratovaní a údržbe
  • Nezabudnite na dostatok kvalitných úložných priestorov, úložné kontajnery a škatule
  • Zaistite v izbičke voľný priestor a dostatok miesta, nezaskladajte všetko okolo
  • Multifunkčný nábytok skvele rozvíja predstavivosť, obľúbené sú napríklad truhlice

Ani v detskej izbe nezabudnite na zelené izbové rastliny

Všetky interiéry podliehajú módnym vplyvom. Chcete aj v prípade detskej izby zostať „in“? Aj v tomto roku sú hlavným trendom prírodné materiály ako kameň, drevo alebo korok. Doplnky kúpte najlepšie v tónoch pieskovej, zelenej, horčicovo-žltej či hnedej. To sa týka hlavne izieb pre staršie deti a študentov. Nezabudnite ani na rastliny, veľké, malé, zavesené či v kvetináčoch.

Všeobecne má farebné riešenie detskej izby jedno pravidlo, že vlastne žiadne striktné nie je. Pre detičky do izbičiek vyberajte veselé a živé farby vrátane pestrých vzorov. Určite nič nepokazíte svetlomodrou, svetlozelenou alebo krémovou farbou, doplnenou svetlým drevom. Počítajte aj s miestom pre ukladanie hromád hračiek a oblečenia. Pomôžte si s úložnými priestormi pod posteľou.

Zariaďovanie izby pre najmenších je v našich podmienkach práca na etapy. Detská izba totiž prechádza postupne na miestnosť pre predškoláka, školáka a prípadne ešte neskôr pre študenta. So zvyšujúcim sa vekom vašich potomkov počítajte s tým, že si do vybavenia a farebnosti nechajú hovoriť čím ďalej tým menej.

Zaobstarali ste svojim ratolestiam trendy nábytok do detskej izby? Napíšte do komentára pod článkom, aký ste mali úspech, odkiaľ ste čerpali inšpiráciu a poraďte ostatným čitateľom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Related posts

Eko-friendly nábytok: Ako vybrať a integrovať do vášho domova

Jarné trendy v designu nábytku: Farebné palety a vzory

Jarné upratovanie: ako optimalizovať úložné priestory pomocou nového nábytku