6 trikov, ktoré vám uľahčia upratovanie

Foto: © pixabay.com

Pre väčšinu ľudí nie je upratovanie práve najobľúbenejším trávením voľného času. Či sa nám to páči alebo nie, vyhnúť sa mu jednoducho nedá. Či ide o pravidelné alebo veľké upratovanie určite oceníte niekoľko dobrých rád, ktoré vám ušetria čas aj námahu.

1. Upratovanie si naplánujte

Pravidelné upratovanie sa dá zvládnuť za niekoľko hodín. V prípade, že plánujete veľké upratovanie mali by ste si ho naplánovať. Ideálne je, ak sa do toho pustí viacero ľudí a prácu si rozdelíte. Ak ste na to zostali len vy, pokojne si upratovanie naplánujte aj na 2-3 dni. Umývanie okien, čistenie kobercov či upratovanie v skrini dá predsa len zabrať.

2. Začnite od stropu

S upratovaním vždy postupujte od stropu smerom nadol. To znamená, že ako prvé poometajte prach a pavučiny zo stropu, pokračujte oknami a nakoniec povysávajte a poumývajte podlahu. V opačnom poradí to jednoducho nefunguje, pretože by ste si čistú podlahu opäť zašpinili nečistotami zo stropu alebo parapetných dosiek.

3. S čistiacimi prostriedkami to nepreháňajte

Nepoužívajte zbytočne veľké dávky čistiacich prostriedkov. Okrem toho, že to nie je ekologické a ani ekonomické si tým zbytočne pridáte ešte viac práce. Ak použijete príliš veľa prípravku na čistenie bude náročnejšie a zdĺhavejšie kým všetko zmyjete a utriete. Navyše týmto spôsobom môžete poškodiť aj nábytku alebo plochám, ktoré čistíte.

4. Špeciálne prípravky a potreby na upratovanie

Na každý povrch by ste mali používať prípravok, ktorý je na to určený. Inú starostlivosť vyžadujú drevené podlahy a  inú dlaždice. Nevhodným prípravkom si taktiež môžete upratovanie skomplikovať. Obzvlášť chúlostivé sú nerezové povrchy, vodovodné batérie a pod. Na umývanie podlahy používajte radšej moderný mop než metlu s handrou ako to bolo voľakedy vo zvyku. Ušetríte si tým skutočne veľa námahy. Pripraviť by ste si mali aj handru na hrubú špinu, handričku na leštenie a prachovku.

5. Úložné boxy

Nebaví vás pri upratovaní kúpeľne neustále odkladať všetku kozmetiku bokom a potom ju zasa ukladať späť? Úložné boxy sú v tomto smere viac ako užitočné. Kúpeľňa sa upratuje pomerne často a tak tohto pomocníka určite oceníte. Všetku kozmetiku a iné maličkosti uložte do boxu miesto toho, aby  ste mali veci povykladané na poličkách. Stačí odložiť box, utrieť prach alebo umyť vaňu a položiť ho späť.

6. Vyskúšajte „babské rady“

Robili ste palacinky a podarilo sa vám ich pripiecť? Na vyčistenie pripálenej panvice alebo hrnca vám postačí obyčajná sóda bikarbóna a voda. Zmiešaním vytvoríte pastu, ktorou potom riad vyčistíte. Sóda bikarbóna vám pomôže vyčistiť aj škvrny na sedačke. Nasypte ju na fľak a pretrite vlhkou handričkou.

Ďalším skvelým pomocníkom je citrón, ktorý je vhodný aj na nerez a vodovodné batérie. Okrem toho dokáže aj s vyčistiť mikrovlnku. Stačí dať citrón do misky s vodou, vložiť ju do mikrovlnky a zapnúť na 2-3 minúty. Nečistoty vo vnútri potom stačí utrieť handrou.

Foto: © pixabay.com

Aké triky používate pri upratovaní vy? Spoliehate sa na chemické prípravky alebo máte osvedčené domáce recepty?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Related posts

Jarné eko-upratovanie: účinné a ekologické metódy čistenia domácnosti

Ako si vyrobiť dekorácie pre váš domov na Veľkú noc?

Ako vyrobiť vintage nábytok