Home Ako sa starať o nábytok Zvieratká v byte? Dá sa to zvládnuť aj bez stresu a zničeného nábytku

Zvieratká v byte? Dá sa to zvládnuť aj bez stresu a zničeného nábytku

by Martin

Zdieľať domácnosť s mačkou alebo psom môže byť niekedy naozaj náročné. Zvieratká v byte zanechávajú stopy v podobe doškriabaného alebo ohryzeného nábytku, chlpov alebo nejakej tej mláčky. Mali by ste si teda dobre zvážiť, či ste naozaj schopný zvládnuť starostlivosť o zviera aj domácnosť tak, aby to nestresovalo vás ani vášho domáceho miláčika.

Foto: © pexels.com

Všetky začiatky sú ťažké

Keď si domov prinesiete psíka alebo mačiatko musíte si uvedomiť, že je to pre neho úplne nové prostredie na ktoré si bude musieť zvyknúť. To samozrejme neznamená, že mu máte dovoliť, aby vám zdevastoval celý byt. Bude ale potrebné, aby ste sa mu venovali čo najviac a naučili ho, čo môže a čo nie. Skôr sa k vám domov nasťahuje nový člen mali by ste mať pre neho pripravené miesto, ktoré bude patriť výhradne jemu a znesie aj trochu chlpov a zvieracieho pachu.

Foto: © pexels.com

Pelech môžete umiestniť napríklad na chodbu alebo do predsiene, ktorá sa dá ľahko vetrať. Môžete byť kreatívny a na peliešok môžete využiť napríklad aj poličku alebo skrinku do ktorej dáte deky, vankúše a samozrejme hračky. Nablízku by mali byť aj misky s vodou a krmivom. Výhodou je aj dlažba, ktorá sa udržiava ľahšie ako koberec a nepoškriabe sa ako drevená podlaha.

Foto: © pixabay.com

Mačky a poškriabaný nábytok

Mačky škriabu nábytok aj steny najčastejšie preto, že si potrebujú brúsiť pazúriky alebo si tým značia svoje teritórium. Ak mačka chodí aj do záhrady pravdepodobne sa vybúri tam, bytové mačky sa jednoducho pustia do pohovky. Na záchranu svojho nábytku a v podstate celého bytu si môžete zobrať viacero pomocníkom.

Foto: © pixabay.com

Prvým z nich je škrabadlo pre mačky, na ktorom si pazúriky obrúsi a nechá byt na pokoji. Pomôcť môže aj špeciálny sprej, ktorý ju bude odpudzovať. Zabúdať by ste nemali na hračky, pretože je dosť možné, že sa vaša mačička jednoducho nudí. Pri značkovaní teritória pachom je potrebné dôkladne vyčistiť označkované miesto a prípadne aj prehodnotiť polohu a typ mačacej toalety, pretože sa môže stať, že vášmu maznáčikovi jednoducho nevyhovuje a tak chodí inam.

Foto: © pexels.com

Obhrýza vám psík topánky aj nábytok?

Obhrýzanie nábytku ale aj topánok sa týka hlavne šteniatok, ktorým sa menia zuby. Pokiaľ chcete, aby vaše veci zostali v pôvodnom stave budete sa musieť vybaviť botníkom a hračkami na hryzenie. Hračky pomôžu aj vtedy ak sa váš chlpáč pustí do likvidovania nábytku len preto, že sa nudí. Samozrejme je dôležité aj to, aby sa psovi venovali a unavili ho. Ak sa váš pes naučil vyskakovať na sedačku, posteľ alebo do kresla a chcete sa tomu zabrániť skúste mu peliešok alebo deku umiestniť v blízkosti sedačky. Kým sa to váš psík odnaučí použite na zakrytie deky alebo prikrývky.

Foto: © pixabay.com

Pes je spoločenské zviera a potrebuje vašu pozornosť a blízkosť. Bude to chcieť možno trochu trpezlivosti ale časom určite pochopí, kde je jeho miesto. Stáva sa, že po príchode domov nájdete na podlahe mláčku? Psíka je potrebné prichytiť pri čine, trestať ho s oneskorením nemá zmysel. Časom dokážete rozoznať, kedy psík potrebuje venčenie a vezmete ho na prechádzku včas. Aj vďaka tomu pochopí, že mláčky v byte sa robiť nemajú.

Foto: © pexels.com

Odolný textil a pravidelné upratovanie

Čalúnený nábytok by mal byť potiahnutý odolnou látkou, ktorá sa ľahko udržiava a odoláva slinám, chlpom aj pachom. Najlepší poťah je taký, ktorý sa dá bez problémov povysávať. To isté platí aj o podlahe. Koberce sú síce fajn, ale chlpy z nich vysávajú podstatne horšie ako z dlažby alebo drevenej podlahy. Vašim verným pomocníkom by tak mal byť kvalitný vysávač, dnes sú dostupné aj modely s nadstavcami na zvieracie chlpy. Pokiaľ máte zviera vnútri zmierte sa s tým, že vysávať raz do týždňa určite stačiť nebude. Dôležitá je aj bezpečnosť a pri zvieratách je to podobné ako u detí. Čo sa im podarí dočiahnuť, to potrebujú preskúmať. Veci, ktoré prestavujú potenciálne riziko by tak mali byť mimo dosahu. Vyhnete sa tak úrazu aj zničeniu pre vás cenných a obľúbených dekorácií.

Foto: © pexels.com

Máte doma psa alebo mačku? Prebieha vaše spolužitie bez problémov, alebo ste sa nevyhli zničenému nábytku?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť