Home Obývačka inšpirácie Zariaďte si doma kvetinové bývanie

Zariaďte si doma kvetinové bývanie

by Martin

Po dlhom období zimy a chladného počasia prichádza jar a s ňou aj rozkvitajúca príroda. Máte tiež radi toto ročné obdobie, kedy už už vypukne vonku koncert farieb a vôní? Pripomeňte si ich doma kvietkovaným zariadením bytu, od nábytku až po textilné vybavenie. Pri troche šikovnosti si nábytok vyzdobte kvetinovými motívmi sami.

Živé kvety sa hodia do interiéru prakticky všade

Najjednoduchšiu a najprirodzenejšiu dekoráciu vytvoríte so živými kvetmi. Môžete ich mať prakticky všade, napríklad ušľachtilé orchidey sú nádherné. Umiestnite ich blízkosti svetla, ale nie na priamom slnku. So živými kvetmi vytvoríte doma kontrastné miesta. Ich farebnosť zvýraznite vhodnou vázou či kvetináčom, doplňte aj drobné ozdoby.

Foto: ©Depositphotos.com/2mmedia

Skvelé dekorácie si urobte s látkami s kvetinovým vzorom. Vyplňte nimi napínacie rámy, ktoré zoženiete v hobby marketoch alebo špeciálnych obchodoch pre výtvarníkov. Zaplatíte podľa formátu, napríklad stredová lišta s dĺžkou 60 cm vyjde na 2 €, 200 cm na 4 €. Rámčeky zaveste na stenu nepravidelne a získate originálnu galériu. Všeobecne k najobľúbenejším patrí motív ruží.

Rozkvitnutá romantika nemusí byť len predobrazom vašej záhrady a vonkajšieho prostredia. Nechajte váš interiér doslova rozkvitnúť napríklad kolekciou kresiel, stolíka a lámp s rovnakou poťahovou látkou. Zaujímavé vzory na stene po zotmení získate s lampou a tienidlom s kvetinovými vzormi. Kvetinový motív sa hodí do interiérov v klasickom, modernom i vidieckom štýle, miestnosti ale príliš nepreplňte.

Buďte trpezliví a hľadajte tie správne materiály a predmety. Nemusí to byť nutne len textil. Kvetinové motívy nájdete aj v perforovanom železe na stoličkách. Pravú kvetinovú atmosféru dodá vášmu bytu aj príslušným motívom maľovaná historická komoda. Myslite ale na to, že v malej spálni by ste kvôli zdravému spánku nemali používať príliš výrazné vzory.

Ozdobte si sami nábytok kvetinovými motívmi, je to ľahké

Nebaví vás zdĺhavý výber nábytku? Pekný kúsok si vyzdobte kvetinovými motívmi sami, nie je to nijako náročné. Vyskúšal som úpravu staršieho nábytku a môžem potvrdiť, že práca ide dobre od ruky. Dlhoročnú komodu najskôr obrúste skleným papierom a natrite ju matnou farbou podľa vášho výberu. Štylizované kvety z predajne s dekoráciami nalepte najlepšie nepravidelne na čelá zásuviek, starostlivo ich uhlaďte a prestrieknite ich opatrne bezfarebným lakom.

Dominantné veľké dekóry v modernom byte kúpite na kobercoch alebo na tapetách. Pre klasický a romantický interiér zvoľte radšej drobnejší vzor alebo realistické poňatie kvetín. Ak si chcete dopriať kvety len na drobnostiach, poobzerajte sa po riade, doplnkoch a dekoráciách. Ručne tkaný vlnený koberec 140 × 200 cm zahraničnej výroby vás vyjde približne na 600 €.

Medzi obľúbené doplnky patria rôzne dózy a dózičky, zdobené čipkou a obrázkom kvetov. Sklenený výrobok s výškou 20 cm vás bude stáť do 4 €. Smaltovaný a ručne maľovaný hrnček zaobstaráte do 10 €, porcelánový dezertný tanier stojí zhruba dvakrát toľko. Luxusnú látku s kvetinovým vzorom zaobstaráte so šírkou 137 cm cez 40 € za meter.

Rodina s vami nezdieľa nadšenie pre kvetinové motívy? Vybavte s nimi len svoj kútik, alebo napríklad len spálňu obliečkami s kvetmi. Nebojte sa kombinovať kvety s inými vzormi. Pekne vyzerajú v spoločnosti kociek, pruhov aj bodiek. Zaujmú vás ale aj vedľa jednofarebných plôch v pastelových či sýtych farbách. Za krepové posteľné obliečky dáte v priemere od 35 €.

V modernej kuchyni skombinujte dekór a živé rastliny. Do závesných košíkov dajte bylinky, aby ste ich mali vždy po ruke čerstvé. Dekoráciu potom získate zo stále obľúbenejšieho grafoskla s kvetinovými motívmi, v podobe nástenných panelov za kuchynskou linkou. Chránia stenu pred trvalým poškodením a zaplatíte za ne najčastejšie v rozmedzí od 295 do 320 € za meter štvorcový.

Vankúše s kvetinami vyniknú nielen na sedacom nábytku, ale tiež na zemi

Zdá sa vám obývacia izba príliš smutná? Rozveseľte ju kvetinovým poťahom čalúnenia nábytku. Je to moderné, rovnako ako na vinylových tapetách. V obchodoch nájdete často aj také druhy, ktoré majú vonkajšiu vrstvu v štruktúre prírodných materiálov.

Neochudobňujme sa o kvetinové vzory ani v kúpeľni. Obchody vám ich ponúknu na kúpeľňových závesoch, obkladačkách alebo na rohožiach. Motív kvetov nájdete aj na vaniach či sanitačnej technike a nový trend v podlahových riešeniach predstavuje betónová podlaha s kvetinovou vitrážou. Výrobcovia pieskom zdobia dosky z lešteného betónu ľubovoľným kvetinovým vzorom.

Možností pre oživenie vášho bytu je veľké množstvo. Motívy kvetov vyzerajú skvelo na celosklenených dverách a obkladoch, alebo na fóliovaných dvierkach v digitálnej grafike. Vaša snaha vás tak v duchu prenesie priamo doprostred rozkvitnutej letnej lúky, kde si potom vychutnáte tú pravú jarnú a letnú pohodu. Domov sa budete radi vracať za oddychom v dôverne známom a prívetivom prostredí.

Rozhodli ste sa rozjasniť svoju domácnosť kvetovým nábytkom? Napíšte do komentára, kde ste čerpali inšpiráciu a poraďte ostatným čitateľom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť