Home Bývajme zdravo! Zabráňte úrazom detí v domácnosti

Zabráňte úrazom detí v domácnosti

by Anita

Domov je miesto, kde sa cítime príjemne a v bezpečí. S malými deťmi je to ale z pohľadu bezpečnosti o niečo zložitejšie. Koniec koncov asi 1/4 všetkých úrazov detí sa stane práve doma. Ak máte doma dieťa, ktoré začína objavovať svet a všetko okolo seba, mali by ste sa mať na pozore a minimalizovať riziká číhajúce v byte aj v záhrade.

Vžite sa do kože dieťaťa

Premýšľate, ako zistiť, čo všetko je v dosahu detí a čo treba zabezpečiť? Najlepšie bude, ak sa vžijete do kože svojich detí a na byt a záhradu sa pozriete z ich uhla pohľadu. Áno, znamená to, že si byt a prípadne aj záhradu alebo dielňu prejdete štvornožky. Možno budete prekvapení, čo všetko môže byť potenciálnou hrozbou pre vaše dieťa.

Kde treba dávať najväčší pozor

K úrazom prichádza najčastejšie v kuchyni, kúpeľni a samozrejme na záhrade. Kuchyňu, kúpeľňu a celý byt je pre začiatok dobré vybaviť detskými poistkami, ktoré sa dajú kúpiť napríklad v obchode s detskými potrebami. Potom sa môžete začať venovať ďalším nástrahám ako je zapnutý sporák a iné domáce spotrebiče.

Pomerne veľké riziko predstavujú okná a to hlavne vtedy, ak bývate v bytovke. Stačí len niekoľko sekúnd nepozornosti a dieťa si môže okno otvoriť. Aj pád z menšej výšky môže mať fatálne následky. Nešťastiu sa dá pritom zabrániť poistkou na okná ale aj dvere. Váš malý neposedník ich vďaka tomu nedokáže otvoriť a byt bude o niečo bezpečnejší. Pochopiteľne žiadna poistka nenahradí starostlivosť a pozornosť rodičov.

Poistkami je dobré vybaviť aj skrinky a zásuvky s kuchyni a v kúpeľni, pretože príbory, taniere, hrnce alebo pracie prostriedky a kozmetika malým deťom do rúk nepatria. Otvoriť zásuvku alebo skrinku môžu deti aj nechtiac, keď sa snažia niečo zachytiť, napríklad keď sa učia chodiť. Keďže radi skúmajú a ochutnávajú doposiaľ neznáme veci, problém môže byť na svete veľmi rýchlo. Skutočne stačí len chvíľka nepozornosti. Detské poistky samozrejme patria aj do elektrických zásuviek.

Niekoľko tipov na záver

Ak máte doma dieťa, určite vás už neraz prekvapilo, čo všetko dokáže vymyslieť a bohužiaľ si aj ublížiť. Určite sa vám teda hodí niekoľko overených tipov, ako ho ochrániť:

  • ak máte presklené dvere na terasu alebo balkón, ozdobte ich nálepkami na sklo, aby si ich dieťa všimlo a neprišlo zbytočne k úrazu
  • kľúče vždy vyberte zo zámku, aj keď máte dvere zamknuté
  • odpadkový kôš majte radšej schovaný v skrinke
  • keď je s vami dieťa pri varení, využívajte skôr zadné horáky, hrnce a panvice nenechávajte na okraji sporáka alebo kuchynskej linky
  • mimo dosah detí odložte zápalky, zapaľovač, čistiace a pracie prostriedky, kozmetiku, igelitové vrecká, krmivo pre zvieratá a pod.
  • ak máte na záhrade bazén alebo jazierko, vybavte ho krytom alebo zábranou 
  • podľa možnosti sa vyhnite pestovaniu rastlín, ktoré sú jedovaté
  • v prvom rade je samozrejme dôležité venovať deťom dostatočnú pozornosť

Ako sa snažíte zabrániť úrazom detí v domácnosti? Využívate detské poistky, alebo máte iné „zlepšováky“ ?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť