Home Ako sa starať o nábytok Starostlivosť o sedačku: stačí len pár pravidiel!

Starostlivosť o sedačku: stačí len pár pravidiel!

by blog.novynabytok.sk

Viete, akú starostlivosť o sedačku si vyžaduje látkový, ekokožený či kožený povrch? Poradíme vám!

Iste nám dáte za pravdu, že vybrať dokonalú sedačku, ktorá vám bude vyhovovať po všetkých stránkach, nie je vôbec jednoduché. Ale keď už ju máte doma v obývačke, chcete, aby vydržala čo najdlhšie.

Rohová sedačka U - Tempo Kondela - Santiago

Rohová sedačka U – Tempo Kondela – Santiago

Nič však nie je zadarmo a o sedačku sa treba vedieť správne postarať a aj ju správne vyčistiť. Či už máte koženú, látkovú alebo sedačku z ekokože, napovieme vám, po čom vaša sedačka túži.

Starostlivosť o sedačku s látkovým poťahom

Látkové sedačky sú obľúbené hlavne preto, že existuje obrovský výber rôznych prevedení, materiálov, farieb a vzorov. Máte tak možnosť nájsť sedačku, ktorá je ako stvorená do vašej obývačky. Okrem toho, látkové sedačky sú finančne menej náročné ako tie kožené.

Či bude starostlivosť a čistenie jednoduché alebo o niečo náročnejšie, závisí hlavne od materiálu, z ktorého je vyrobený poťah. Existujú totiž aj materiály, ktoré odpudzujú vodu a čistenie je tak jednoduchšie.

Rohová sedačka - Tempo Kondela - Sylt

Rohová sedačka – Tempo Kondela – Sylt

Najčastejším problémom býva to, ako vyčistiť škvrny zo sedačky. Ak máte látkovú sedačku so snímateľným poťahom, nie je problém oprať ho. V prípade, že takúto možnosť nemáte, môžete na škvrny použiť čistiacu penu. V oboch prípadoch ale platí, že zasiahnuť treba čím skôr, aby škvrna neuschla.

Ak na sedačku niečo rozlejete, odsajte najprv tekutinu handričkou alebo utierkou a až potom použite penu na čistenie.

Rohová sedačka - Tempo Kondela - Manigo

Rohová sedačka – Tempo Kondela – Manigo

Pravidelná starostlivosť o sedačku s látkovým poťahom by mala zahŕňať vysávanie, impregnáciu a čistenie. Vysávať sedačku sa odporúča raz týždenne, dôkladné vyčistenie alebo tepovanie aspoň 2-krát ročne.

Ak sa do takéhoto čistenia nechcete púšťať sami, objednajte si profesionálov, ktorí vám sedačku perfektne vyčistia. Keď si zvládnete gauč vyčistiť sami, použite už spomínanú penu a skvelý je aj vysávač na mokré vysávanie.

Pri použití akýchkoľvek čistiacich prostriedkov si ich najskôr odskúšajte na malej ploche, ktorá nie je až tak na očiach. Predsalen, nikdy neviete, ako takýto prípravok zareaguje s vašou pohovkou.

Rohová sedačka - Tempo Kondela - Praga

Rohová sedačka – Tempo Kondela – Praga

Nemenej dôležitá ako čistenie je aj impregnácia, ktorá zabráni blednutiu farieb, poťah bude odpudzovať vodu a bude aj odolnejší voči znečisteniu. Impregnácia by sa mala robiť zhruba každého pol roka, pričom je dobré pohovku ošetriť hneď, ako si ju priveziete domov.

akcie až do -53%

Ako ošetrovať sedačku z ekokože

Ekokoža je v podstate syntetická koža, ktorá sa používa ako náhrada tej pravej. Aj keď sa na prvý pohľad sa zdá byť rovnaká ako pravá koža, skladá sa z textilného podkladu a vrstvy netoxického polyuretánu. Eko koža má teda rozdielne vlastnosti a vyžaduje si aj určitú starostlivosť.

Sedačky z eko kože sú, samozrejme, lacnejšie ako pohovky z pravej kože, sú priedušné a odolné voči oderu. Výhodou oproti koženým sedačkám je aj to, že ekokoža môže mať v podstate akúkoľvek farbu. Na druhej strane životnosťou určite nemôže pravej koži konkurovať. Tá sa ale dá výrazne predĺžiť, ak sa budete o sedačku dobre starať.

Rohová sedačka - Po-Sed - Buffalo

Rohová sedačka – Po-Sed – Buffalo

Pri sedačkách z ekokože je potrebné myslieť na niekoľko základných pravidiel. Pohovka by nemala byť vystavená teplotám vyšším ako 25°C a priamemu slnečnému žiareniu. Nikdy nepoužívajte prípravky určené na ošetrovanie kože, pri ekokoži si vystačíte s jemnou handričkou a slabým mydlovým roztokom, prípadne prostriedkom určeným na ošetrenie ekokože.

Rohová sedačka - Sagan - Nicki

Rohová sedačka – Sagan – Nicki

Ak potrebujete vyčistiť škvrnu od nápoja alebo od jedla, do rúk vezmite iba jemnú handričku a mydlový roztok. Určite sa nepokúšajte bojovať so škvrnami pomocou kefky, pretože tým môžete pohovku zničiť.

Mrknúť vyše 700 sedačiek!

Rozhodli ste sa siahnuť po čistiacom prípravku na ekokožu? Potom si pozorne prečítajte návod a radšej ho vyskúšajte na menej viditeľnom mieste. Len pre istotu. Ak sám vám nepodarí škvrnu odstrániť alebo nechcete pokúšať šťastie, obráťte sa na odborníkov, ktorí už s čistením sedačiek majú skúsenosti.

Rohová sedačka - Tempo Kondela - Magna

Rohová sedačka – Tempo Kondela – Magna

Starostlivosť o koženú sedačku

Kožené sedačky sú výrazne drahšie ako sedačky z ekokože alebo látkové. Lenže pravá koža víťazí na plnej čiare pokiaľ ide o životnosť, nezameniteľnú vôňu a vzhľad. Kožená sedačka vám bude spoľahlivo slúžiť dlhé roky, ale musíte sa o ňu správne postarať.

Kožená rohová sedačka - Tempo Kondela - Varavo

Kožená rohová sedačka – Tempo Kondela – Varavo

Kožené sedačky potrebujú pravidelnú starostlivosť, ktorá spočíva v odstraňovaní prachu a nečistôt, impregnovaní a minimálne 2 – krát ročne je potrebné dôkladné vyčistenie a konzervovanie. Na kožu nikdy nepoužívajte bežné čistiace prostriedky, ale iba tie, ktoré sú na to určené. Podrobnejšie informácie o starostlivosti o kožené sedačky nájdete v jednom z našich predchádzajúcich článkov.

Kožená rohová sedačka U - Tempo Kondela - Trek

Kožená rohová sedačka U – Tempo Kondela – Trek

Akú sedačku máte doma vy – látkovú, koženú alebo z ekokože? Ako sa o ňu staráte? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti a prípadne aj ďalšie tipy.

Čítajte tiež: Kúpeľnový nábytok Juventa pre náročných

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť