Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Tipy pre najkrajšie vianočné prestieranie: vaši najbližší budú očarení!

Tipy pre najkrajšie vianočné prestieranie: vaši najbližší budú očarení!

by blog.novynabytok.sk

Sviatky sa nezadržateľne blížia a štedrovečerný stôl by mal byť jednoducho výnimočný. Práve preto vám prinášame niekoľko tipov na vianočné prestieranie.

Niekto si na vianočnú výzdobu potrpí, niekto ju až tak nerieši, ale k sviatočnej večeri určite patrí aj sviatočná výzdoba.

Tradičné prestieranie

Neoslovili vás moderné dekorácie a radšej by ste sa vrátili k tradíciám našich predkov? Potom vám prezradíme, ako vyzeral štedrovečerný stôl starých Slovanov. Keďže striktne dodržiavali pôst, na večeru sa mimoriadne tešili. Bolo to hlavne preto, že na ňom malo byť devätoro jedál. Na stole musela byť vianočka, chleba, cesnak a cibuľa, orechy a jablká, pokračovalo sa oblátkami s medom, kapustnicou a rybou.

Ak teda chcete prestieranie v tradičnom šate, mali by ste stôl vyzdobiť práve orieškami, jablkami, šupinami z kapra, šošovicou alebo hrachom.

 

Objavte krásne jedálne TU

V drevenej miske určite vyniknú jablká a oriešky, šošovicu a sušený hrach môžete nasypať do priesvitných svietnikov alebo pohárikov a do nich vložiť čajovú sviečku. Je jasné, že v tej dobe sa na dekorácie príliš nedbalo, ale fantázii sa medze nekladú a na výzdobu sa dajú využiť aj prírodné prvky.

originálna menovka na stôl

Foto: © pexels.com

A pozor! Podľa tradícií sa na Štedrý deň nesmelo upratovať, prať a už vôbec ne nie zametať, alebo dnes skôr vysávať. Celá rodina sa sústredila na spoločnú večeru a príjemné chvíle v kruhu najbližších.

tipy na výzdobu

Foto: © pixabay.com

Sviečky a adventný veniec

Na jedálenskom stole v kuchyni alebo v jedálni by počas vianočnej večere určite nemal chýbať adventný veniec, prípadne aspoň 4 sviečky.  Veniec si, samozrejme, môžete kúpiť už hotový, ale ak sa chcete „naladiť“ na vianočnú atmosféru, skúste si ho vyrobiť.

adventný veniec

Foto: © pixabay.com

Základ na klasický okrúhly veniec sa dá kúpiť a potom ho už iba zdobíte všetkým, čo sa vám páči, alebo tým, čo máte po ruke. Obvykle sú to vetvičky z ihličnanov, ktoré sú akousi „povinnou jazdou“ spolu so sviečkami. Ďalej môžete zdobiť stužkami, vianočnými ozdobami alebo škrupinami orechov, arašidmi, šiškami.

adventné sviečky v miske

Foto: © pixabay.com

Ak nechcete tradičný veniec, môžete využiť  dlhú a úzku misku, ktorá sa na stôl hodí asi viac, pretože zaberie nemej miesta a je aj bezpečnejšia. Na misku postavte 4 sviečky a okolo nich môžete poukladať vetvičky, šišky, bobule alebo umelé dekorácie.

krásne vianočné prestieranie

Foto: © pixabay.com

Moderné vianočné prestieranie 

Slávnostnú atmosféru môžete vášmu stolu dodať elegantným vianočným obrusom alebo aspoň prestieraním. Nie je problém zohnať tieto vecičky v rôznych farbách a motívoch určených špeciálne na Vianoce.  Ak ale zvolíte výrazné vzory obrusu alebo prestierania, ostatné dekorácie už by mali byť jednoduchšie. Zabudnúť, samozrejme, nemožno ani na vianočné servítky, ktoré sú krásnym spestrením každého stola.

krásne vianočné prestieranie

Foto: © pixabay.com

K jednoduchému bielemu obrusu môžete pridať aj výraznejšie doplnky, pekne však vyniknú aj konáriky, šišky, škorica, sušené plátky pomaranča a iné. Vylepšiť ich môžete aj stužkami, ktoré im dodajú na elegancii.  Inak sa na vianočnom stole môžu objaviť aj vianočné gule, svetelné reťaze, perličky, flitre v tvare vločiek a vlastne čokoľvek, čo sa vám zapáči.

krásne vianočné prestieranie

Foto: © pexels.com

Ako vyzerá váš štedrovečerný stôl? Máte radšej tradičnú alebo modernú výzdobu stola?

Čítajte tiež: Zorganizujte si kuchyňu ako šéfkuchár!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť