Home Netradičné bývanie Objavte škandinávsky štýl bývania!

Objavte škandinávsky štýl bývania!

by blog.novynabytok.sk
jednoduchosť a minimalizmus vystihujú tento štýl

Škandinávsky štýl bývania má pôvod v severských krajinách ako sú Švédsko, Fínsko, Nórsko, Dánsko a Island. Na severe vládnu krátke dni a chladné počasie, preto si ľudia vniesli do svojich príbytkov teplo a svetlo aspoň vo forme nábytku a interiérového dizajnu, svetlých farieb a dreva.

jednoduchosť a minimalizmus vystihujú tento štýl

Zdroj: www.vidieckystyl.sk

Obľúbený je hlavne nórsky štýl bývania, ktorý vychádza z toho škandinávskeho, ale pôvodný nórsky nábytok bol tvorený aj ornamentmi a výklenkami. Zabúdať by sme nemali ani na holandský nábytok, ktorý nie je až taký strohý ako škandinávsky štýl.

Severský štýl bývania nie je len odrazom klímy, ale aj spoločenských hodnôt, ako je humanizmus, rodina a rodinný život, dobré medziľudské vzťahy. Toto všetko sa odráža v škandinávskom nábytku, ktorý je obľúbený po celom svete.

Pojem „škandinávsky dizajn“ sa prvý krát použil v roku 1951 na výstave v Londýne, ktorú organizovali severské krajiny.

Obývacia izba - BRW - Dinaro

Obývacia izba – BRW – Dinaro

Čím je charakteristický?

Škandinávsky nábytok je charakteristický svojou jednoduchosťou, čistými a elegantnými líniami, niekomu sa môže zdať až strohý. Ide o minimalistický nábytok, ktorý je dizajnovo a funkčne premyslený.

krásny škandinávsky štýl bývania

Zdroj: www.vidieckystyl.sk

Vychádza z toho, že nábytok má byť funkčný a použiteľný. Nenáročné tvary sú dopĺňané grafikou, ktorá môže byť výraznejšia a často je inšpirovaná severským folklórom. Ak máte radi jednoduchý, praktický a moderný interiér, svieži severský vietor je pre vás tou správnou voľbou.

Moderná obývačka

Ak túžite po obývačke v škandinávskom štýle, myslite hlavne na jednoduchosť a striedmosť. Nábytok by ste mali voliť rozumne, aby sa nestalo, že izbu budete mať zbytočne preplnenú.

Obývacia izba - BRW - Venom Mix

Obývacia izba – BRW – Venom Mix

akcie a výpredaje

Aj keď je nábytok dizajnovo jednoduchý, stačí menej správne zvolených kusov nábytku. Vhodné sú poličky, vitríny a stolíky z dreva svetlej farby, kombinované so sklom, prípadne inými materiálmi svetlých farieb. Pri zariaďovaní by ste si mali zvoliť 2-3 farby, do ktorých budete ladiť nábytok aj doplnky.

Obývacia izba - WIP - Viki 5

Obývacia izba – WIP – Viki 5

Pohodlná sedačka

Ku škandinávskej obývačke patrí aj pohodlná sedačka. Ani tu ale nečakajte hitparádu farieb a  dekorácií. Sedačka by mala byť v odtieňoch sivej, modrej, prípadne v bielej alebo krémovej farbe.

Rohová sedačka - BRW - Matt Lux 3DL URC (béžová)

Rohová sedačka – BRW – Matt Lux 3DL URC (béžová)

Pohodlná rohová sedačka poteší vždy, ale ak máte menšiu obývačku, vyberte si radšej 3-sed, aby izba bola vzdušná a nepôsobila preplnene. Ak sa vám predsa len žiada trochu farby, môžete sedačku vylepšiť dekoračnými vankúšmi alebo dekou so škandinávskym motívom.

Rohová sedačka - Tempo Kondela - Viper biela + šedá

Rohová sedačka – Tempo Kondela – Viper biela + šedá

Spálňa v škandinávskom štýle

V severskej spálni určite nenájdete ornamenty, dekoračné kovania a iné „zbytočné“ detaily. Posteľ má jednoduchý drevený, prípadne kovový rám, ideálne svetlej farby. Rovnako na tom budú aj nočné stolíky a komody alebo skrine.

Spálňa - Tempo Kondela - Martina dub Sonoma

Spálňa – Tempo Kondela – Martina dub Sonoma

Skvelou voľbou je vstavaná skriňa so zrkadlom, ktorá priestor zväčší a rozsvieti. Vhodné je mať posteľ aj nábytok v rovnakom štýle a preháňať to netreba ani s farebnými kombináciami. Farba nábytku aj bytových doplnkov by mala byť zladená aj s farbami stien, aby nevznikol výrazný kontrast.

Viac spálňových inšpirácií tu

Spálňa - Casarredo - Milo 1

Spálňa – Casarredo – Milo 1

Zaujal vás škandinávsky štýl? Máte už severský nábytok doma? Podeľte sa s nami aj vašimi priateľmi o svoj názor a skúsenosti.

Čítajte tiež: Ako si vyrobiť stoličku alebo kreslo z kufra
Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť