Home Netradičné bývanie Mobilné domy: dostupné bývanie aj bez hypotéky

Mobilné domy: dostupné bývanie aj bez hypotéky

by blog.novynabytok.sk

Kto niekedy staval alebo rekonštruoval rodinný dom, vie koľko starostí to obnáša. Pozemky, povolenia, zháňanie stavbárov či miešanie malty v kooperácii s ochotnými rodinnými príslušníkmi, materiál, neustále čakanie a vybavovačky. Možno Vám niekedy napadlo, že by bolo pekné, keby domček prišiel až k Vám. Sám, na kolieskach. A Vy by ste sa len nasťahovali. V dnešnej dobe táto predstava nemusí byť len fantáziou. Dá sa zrealizovať. A to dokonca za oveľa menej peňazí, než by ste čakali…

Mobilheim

Kto niekedy staval alebo rekonštruoval rodinný dom, vie koľko starostí to obnáša. Pozemky, povolenia, zháňanie stavbárov či miešanie malty v kooperácii s ochotnými rodinnými príslušníkmi, materiál, neustále čakanie a vybavovačky. Možno Vám niekedy napadlo, že by bolo pekné, keby domček prišiel až k Vám. Sám, na kolieskach. A Vy by ste sa len nasťahovali. V dnešnej dobe táto predstava nemusí byť len fantáziou. Dá sa zrealizovať. A to dokonca za oveľa menej peňazí, než by ste čakali…

Mobilný dom alebo Mobilheim nie je unimobunka pre robotníkov, karavan, cirkusová maringotka ani vyradený železničný vagón. Vzhľadom, tvarom a spôsobom prepravy pripomína najviac obytný kontajner nákladného auta. Mnohé mobilné domy by ste však len tak od oka nerozoznali od klasických rodinných domčekov. Majú terasy, záhradky, vkusný moderný obklad a všetky vymoženosti bývania v 21. storočí.

Móda na mobilné domy vznikla v USA, kvôli nutnosti ľudí často sa sťahovať za prácou. V 70-tych rokoch minulého storočia žilo v USA až 8 miliónov ľudí v cca 3,4 miliónoch mobilheimov. Mnohé z nich sú združené na špeciálnych pozemkoch (tzv. parkoch), kde ľudia žijú podobne ako na sídliskách, ale s nižšími nákladmi. Komunity mobilných domov sú stále populárne, o čom svedčí aj výpoveď jedného z obyvateľov takejto komunity na špecializovanom internetovom fóre:

„Naša 4-členná rodina sa usadila v peknej komunite mobilných domov na juhovýchode USA. Trochu sme sa toho obávali, kvôli deťom, ale ničím sa nelíši od bežného sídliska v príjemnom malomeste. Máme veľa starších susedov a niekoľko rodín s deťmi. Je to bezpečné miesto. Deti sa hrajú vonku s kamarátmi až do tmy a my môžeme posedávať na dvore, grilovať si a hrať spoločenské hry. Každé z našich detí má svoju vlastnú izbu a hoci sa mobilné domy nevyznačujú priestrannosťou, máme dosť miesta a aspoň nás to núti nehromadiť nepotrebné haraburdie. Sme spokojní s našim bývaním a sme radi, že sme si nekúpili drahý dom len aby sme sa vyrovnali iným. Ďalším bonusom je, že ho splatíme ešte predtým, ako dovŕšime štyridsiatku.“ (zdroj: http://www.experienceproject.com)

mobilheim2

 Zdroj: Wikimedia

V Nemecku nie sú takéto komunity zatiaľ bežné, hoci záujem o ne postupne rastie. Wilhelm Lenk z univerzitného mesta Gießen píše o momentálnej situácii:

„Po právnej stránke je Nemecko sto rokov za opicami, v porovnaní napríklad s Veľkou Britániou alebo Holandskom. Pre mobilné domy momentálne existuje niekoľko vyhradených pozemkov, ktoré sa nachádzajú na idylickom mieste a majú potrebnú infraštruktúru. Poznám dve miesta, kde môžete takto bývať a platíte nájomné 2 000 € ročne, vrátane všetkých poplatkov a pritom nie ste so susedmi hlava na hlave. Aké sú pozitíva bývania v mobilheime? Ste pánom svojho domu, bývate v peknom  prostredí, náklady na prevádzku sú nižšie v porovnaní s klasickým bývaním v dome, údržba je navyše jednoduchšia, žijete viac podľa seba a ak Vás omrzí miesto, necháte si dom odtiahnuť niekam inam.“ (zdroj: http://www.giessener-zeitung.de)

V našich končinách sa mobilné domy najviac spájajú s jednoduchým získaním, minimalistickým komfortom a v neposlednom rade i dostupnou cenou.

Ako vyzerajú Mobilheimy?

Mobilný dom je montovaná stavba, ktorú by ste možno na prvý pohľad ani nerozoznali od klasického domu. Nájdete ich vo všetkých možných veľkostiach a prevedeniach, počnúc od malej garsónky (cca 20m2), či komfortnejšej verzie s rozlohou cca 40m2 , ktoré na Slovensku zoženiete aj za menej ako 15 000 €. V prípade záujmu si však môžete zakúpiť aj mobilný dom s rozlohou 140m2. Väčšinou majú obdĺžnikovitý tvar, výnimkou však nie je ani tvar písmena L alebo U. Cena u drahších modelov sa odvíja od prevedenia a vnútorného vybavenia.

Z čoho sa mobilný dom vyrába?

Mobilné domy sú vyrobené zo širokej škály materiálov, medzi ktoré patria kovy, plasty i drevo. Základom je kovový podvozok s 2 alebo 3 nápravami, na ktorý je upevnený rám mobilheimu z ocele alebo z drevených hranolov. Vonkajšie steny môžu byť vyhotovené z hliníkového plechu a často bývajú obložené drevom alebo PVC obkladom. Ako tepelná izolácia medzi vonkajšími a vnútornými stenami slúži polystyrén alebo minerálna vata. Strechu zvyčajne tvorí pozinkovaný alebo hliníkový plech. Vo vnútri domu nájdeme na stenách sadrokartón alebo opäť populárne drevené obklady. Chcete sa presvedčiť o tom, že tieto domy naozaj niečo vydržia? Odporúčame Vám navštíviť niektorú z firiem, ktoré ich ponúkajú na Slovenskom trhu a pozrieť si ich na vlastné oči.

mobilheim3

Zdroj: Wikimedia

Čo všetko patrí do výbavy mobilného domu?

Úroveň výbavy mobilného domu sa samozrejme líši, v závislosti na cene domu. Klasický, priemerne veľký domček má obývačku, kuchyňu, jednu alebo viac spální, kúpeľňu (vybavenú umývadlom, sprchovým kútom či vaňou) a splachovací záchod. Zvyčajne obsahujú aj vykurovacie telesá (napr. plynový krb alebo elektrický radiátor), vďaka ktorým v zime nebudete mrznúť. Samozrejmosťou sú aj elektrické zásuvky a ističe.

Aké ďalšie prvky klasického domu môže obsahovať mobilheim?

  • šatník
  • keramické obklady v kúpeľni, na záchode a v kuchyni
  • dvojité sklá
  • francúzske okná (na celú výšku domu)
  • vonkajšie žalúzie
  • digestor
  • pergoly
  • priečky
  • terasu
  • vaňu
  • umývačku riadu
  • práčku a sušičku
  • klimatizáciu
  • prípojku na TV/satelit

Čo budete potrebovať na zapojenie mobilného domu?

Mobilheimy sa dodávajú so zabudovaným rozvodom elektriny (220 V), vody a odvodom odpadu. Nevyhnutnosťou pre Vás však budú už zavedené prípojky na elektrinu a vodu a v prípade potreby aj na plyn. Ak nemáte na pozemku zavedený plyn, môžete sa pripojiť aj na propanbutanovú fľašu. Na zásobovanie elektrickou energiou môžete využiť aj alternatívne zdroje, ako napríklad solárne panely.

Aké sú hlavné výhody mobilných domov?

  • jeho získanie je jednoduchšie ako stavba klasického domu
  • nižšie mesačné náklady na prevádzku a údržbu
  • možnosť zateplenia a celoročného využívania
  • nerušíte susedov hlukom, nakoľko nezdieľate steny domu ako v byte či radovej zástavbe
  • nepomerne nižšia cena
  • nižšie poistné
  • dlhá životnosť (cca 50 rokov)

Pre koho sú mobilheimy určené?

  • pre ľudí, ktorým je blízky minimalizmus, vlastnia dobrý pozemok, ale nechcú míňať veľa peňazí na stavbu domu
  • pre chatárov a chalupárov, na sezónne a občasné bývanie v prírode
  • pre ľudí, ktorí hľadajú dočasné bývanie, napríklad ako náhradné bývanie počas výstavby klasického domu
  • pre obete živelných katastrof (napr. u nás častých povodní), ktoré prišli o svoje bývanie
  • pre podnikateľov, ktorí hľadajú finančne nenáročnú prevádzkareň alebo kanceláriu
  • ako sklad na úschovu tovaru
  • pre zamestnancov firiem ako dočasné firemné ubytovanie, jedáleň alebo sociálne zariadenia
  • pre rôzne prevádzky, ako vrátnice (napr. na parkovisku), šatne, veľtržné stánky, garáže
  • pre ubytovacie zariadenia (hotely, ubytovne, kempingy), ktoré chcú rozšíriť ubytovacie možnosti pre svojich hostí
  • ako ubytovanie pre kluby, spolky a rôzne iné záujmové spoločnosti
  • ako stajňa pre zvieratá

mobilheim4

Zdroj: Wikimedia

Mobilný dom môžete presúvať a preto technicky nespadá do kategórie nehnuteľnosti. Aby ste naň získali hypotéku, musíte už nejakú nehnuteľnosť mať vo vlastníctve. Samotným mobilheimom totiž ručiť nemôžete. Riešením je zobrať si z banky obyčajnú pôžičku bez dokladovania príjmu a predkladania účelu, klasický úver alebo americkú hypotéku. Mobilheim môžete samozrejme vyplatiť aj v hotovosti alebo prevodom, ak ste si našetrili dostatok finančných prostriedkov.

Aké normy musí mobilný dom spĺňať?

Ak chcete mať v mobilheime nahlásené trvalé bydlisko ako v bežnom dome, musí spĺňať statické, tepelno-technické, požiarne a hygienické normy. Je potrebné ho za týmto účelom riadne skolaudovať a nechať si priradiť popisné číslo. Staršie mobilné domy často nezodpovedajú legislatívnym normám pre trvalé bývanie. V takom prípade síce môžete v mobilheime bývať, ale trvalý pobyt si musíte nahlásiť niekde inde.

Kde smiete umiestniť mobilný dom?

Ešte skôr ako si zakúpite pozemok pre Váš mobilný dom, opýtajte sa na príslušnom miestnom úrade, či ho môžete na danom pozemku umiestniť. Ak na pozemku chýbajú nevyhnutné prípojky, budete potrebovať stavebné povolenie. Ak už na mieste sú, stavebné povolenie nebudete potrebovať a môžete sa sťahovať a bývať v novom hoci aj hneď. Pre istotu Vám však odporúčame uistiť sa na miestnom úrade, či náhodou Vami zvolené územie nespadá do chránenej krajinnej oblasti (CHKO) a vybaviť si ohlásenie o umiestnení mobilného domu na pozemku na stavebnom úrade.

Čo v prípade, že sa pozemok nachádza v CHKO? Mobilheim môžete umiestniť aj na takomto chránenom území, správa CHKO však od Vás môže vyžadovať menšie úpravy domu, aby „nevyčnieval“ zo zvyšku miestnej zástavby a zapadol napríklad medzi okolité malebné dreveničky. Nezabudnite tiež na to, že pozemok by mal byť rovný a pôda dostatočne hutná.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zdroj: Wikimedia

Ako sa mobilheim dopraví na pozemok?

Dopravu väčšinou zabezpečuje predajca mobilných domov. Prebieha pomocou ťažného alebo transportného vozidla, na ťažko prístupných miestach sa využíva aj podvalník, ťahaný traktorom a prinajhoršom poslúži aj helikoptéra. Po tom ako sa dom osadí na podpery, po zapojení elektriny, vody a plynu a kontrole, ktorú vykoná revízny technik, sa môžete nasťahovať a bývať vo svojom novom nízkonákladovom mobilnom dome.

Presvedčili sme Vás?  Uvažujete nad tým, že by ste mohli byt v paneláku vymeniť za mobilný domček v prírode? Kam by ste ho najradšej umiestnili? Podeľte sa o svoj názor a napíšte nám do komentárov!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť

2 komentáre

Júlia Pašeková 7. októbra 2015 - 16:59

Pekný deň! Aká je cena takého domu?
Ďakujem!
Pašeková

blog.novynabytok.sk 11. októbra 2015 - 21:46

Dobrý deň Júlia,

Závisí od veľkosti samozrejme 🙂 Nájdete ich vo všetkých možných veľkostiach a prevedeniach, počnúc od malej garsónky (cca 20m2), či komfortnejšej verzie s rozlohou cca 40m2, ktoré na Slovensku zoženiete aj za menej ako 15 000€.

Krásky deň aj Vám prajeme,
Tím NovýNábytok.sk

Comments are closed.