Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Medovníkové domčeky vo svete a doma – inšpirácia a radosť

Medovníkové domčeky vo svete a doma – inšpirácia a radosť

by blog.novynabytok.sk

Foto: © Lightupblueridge

Voňavé medovníky patria k Vianociam. Niektorým šikovným cukrárom však nestačí bežný perník s orieškami a hrozienkami či korenistý perníkový koláč a trúfajú si aj na niečo viac.

Medovníkový domček je výzva. Je to skúška našich nervov aj architektonických schopností. Kto sa rozhodne vyrobiť si doma perníkové domčeky, musí rátať s neporiadkom na kuchynskej linke. Za odmenu však dostane jedinečné (a jedlé) majstrovské dielo…

Foto: © Amset

Foto: © Lovethispic

Foto: © Livejournal

Chcete to skúsiť aj vy? Potrebujete návod pre začiatočníkov? Pozrite si toto názorné video:

Čo však nezvládne jeden človek, to zvládne tím profesionálnych kuchárov a dobrovoľníkov. Príkladom je medovníková dedina v Sheratone v americkom Seattli, kde sa táto tradícia dodržiava už vyše 20 rokov. Malé medovníkové mestečko v robí radosť malým aj veľkým návštevníkom, od novembra do januára a výťažok z výstavy putuje na dobrú vec (výskum cukrovky). Pozrite si, ako to tam vyzerá:

22

Foto: © Tom Wright

33

Foto: © Tom Wright

444

Foto: © Tom Wright

Tak čo, pustíte sa do práce? Vaše deti sa k vám s radosťou pridajú a prispejú k tomu, aby vaša medovníková chalúpka bola kreatívna a pekná. A k predvianočnému vypekaniu im môžete pustiť napríklad aj túto rozprávku:

Perníkové chalúpky sa spopularizovali v Nemecku, odkiaľ postupne prenikli do okolitých krajín, do Anglicka aj do USA, kde sa dnes tešia obrovskej popularite u dospelých aj u detí (môžete sa tam dokonca zapojiť do súťaží v pečení medovníkových domčekov). Svetovou medovníkovou metropolou je nemecký Norimberg, kde prvá zmienka o medovníkoch padla už v roku 1395. V 17. storočí vytvárali miestni majstri komplikované umelecké diela z perníkového cesta a ani tí dnešní sa nedajú zahanbiť a prezentujú svoje výrobky na vianočných trhoch, rovnako ako u nás.

Stoitzner_(attrib)_Kirchweih

Foto: © Wikimedia

 

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť