Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Letné kvetinové dekorácie rýchlo a jednoducho

Letné kvetinové dekorácie rýchlo a jednoducho

by Martin

Leto je v plnom prúde, takže je načase ho priniesť aj do Vašich domácností – interiérov, či exteriérov. Domov si môžete vyzdobiť čerstvými kvetmi, ktoré zoženiete na trhoch, v záhrade, v lese alebo aj na poli. Kvety doplňte o suveníry a fotky z dovoleniek a výletov. Ozdoby by mali mať veselé a svieže farby, ako napríklad svetlozelená, oranžová alebo žltá. Využite tiež čerstvé ovocie zo Slovenska i cudziny. Motív exotického ovocia môžete pomocou farieb na textil preniesť na vankúše alebo závesy.

Radi cestujete, či ste skôr domáci typ? Dekorácie na mieru

Máte cestovateľského ducha? Potom použite biele, ručne opracované nádoby, sklo, bielené konáre aj plavené farebné drevo, exotické rastliny, piesok, kamienky a mušle. Vytvoríte dekorácie v modernom extravagantnom poňatí a navodíte nimi atmosféru dovolenkového domu. využiť môžete zmyselné a výrazné farby, ako je žltá, oranžová alebo žiarivo ružová.

K aranžmánu sa hodia kvety exotickej kurkumy, ľalií, nerine a gloriózy. Doplniť ich môžete o obyčajné traviny. Vyskúšajte napríklad kombináciu veľkého kvetu kurkumy či pivonky s farebným plaveným drevom a filcovou stuhou alebo ľalie s „vlasatými“ trávami zasypané jemným plážovým pieskom a mušličkami alebo hviezdicami.

Ste skôr domáci typ so zmyslom pre rodinnú pohodu, záhradníčenie a staré veci? Potom miesto váz a kvetináčov použite staré nádoby, trebárs čajový servis po babičke alebo polievkovú keramickú misu. Jedinečné čaro podporia nežné kvietky drobných karafiátov, ružičiek, orgovánu a klinčeka, a to najlepšie v pastelovo ružovej farbe.

Kvety vo váze

Jednoduchú, ale peknú ozdobu vytvoríte z jedného až troch výrazných kvetov ponorených do vázy. Nič viac. V jednoduchosti je totiž krása. Vázu vystavte trebárs na stole, okennom parapete či nočnom stolíku. Minimalistická ozdoba sa hodí do interiéru, ktorý sa nesie v elegantných jemných tónoch a krivkách.

Pri dekorovaní využite tiež lúčne kvety. Kombinovať môžete všetky druhy kvetov aj stonky trávy. Alebo si spomeňte na detské roky a z kvetov, ktoré majú pevné stonky, upleťte venček. Na ten sa hodia napríklad púpavy alebo margarétky. Nemáte radi rezané kvety? Potom si vyrobte pompom kvety.

Potrebujete 2 obrúsky, nožnice, povrázok, tavnú pištoľ, sklenenú fľašu alebo vázu, gumičky a prípadne aj vetvičky na ozdobenie. Obrúsok rozstrihnite napoly, polovice preložte cez seba a poskladajte z nich harmoniku. Hotovú harmoniku zviažte uprostred povrázkom. Potom od seba opatrne oddeľte jednotlivé vrstvy servítky a vytvorte pologuľu. To isté urobte s druhým obrúskom.

Prvú pologuľu prilepte tavným lepidlom na vetvičku a následne ju prelepte druhou časťou tak, aby ste vytvorili „kvetinu“. Lepidlo nechajte poriadne zaschnúť a zatiaľ si pripravte fľašu alebo vázu. Ozdobte ju napríklad gumičkami. Do nej potom vložte pompomovú kvetinu a dekoráciu dozdobte trebárs rozkvitnutými vetvičkami.

Plávajúce kvety

Menej tradičnou, no o to zaujímavejšou ozdobou, sú plávajúce kvety. Výroba plávajúcich kvetov je jednoduchá. Stačia vám ľubovoľné kvety, ktoré vložíte do nádoby s vodou. Môžete použiť misku, menšie akvárium, tanier, zavárací pohár alebo čokoľvek iné, napríklad čínsku misu alebo kuchynský hrniec. Záleží len na vás, akú atmosféru chcete navodiť.

Ťažšie kvety, trebárs tulipány alebo ružové puky, nemusia na hladine plávať rovno. Ak by vám to vadilo, vytvorte pod kvet malú sukničku z bublinkovej fólie, ktorou podoprite celý kvet okolo stonky. Kvet potom bude pekne plávať na vodnej hladine. Ozdobu môžete vylepšiť obrusom zladeným s plávajúcimi kvetmi alebo zapálenou plávajúcou sviečkou.

Foto: © pixabay.com

Aranžmán z jednej kvetiny

Pekný aranžmán vyrobíte aj z jedinej kvetiny. Stačí vám jedna ruža alebo iný kvet, niekoľko lístkov, stuha a aranžovacia hmota. Využiť môžete čerstvé, sušené aj stabilizované kvety. U stabilizovaných kvetín je miazga nahradená špeciálnym roztokom, a preto nezvädnú ani počas aranžovania, ani nasledujúce dva roky. Na suché kvety použite sivú aranžovaciu hmotu, na živé zelenú.

Valček aranžovacej hmoty omotajte stuhou a pripevnite ju pomocou špendlíka s dekoračnou hlavičkou. Doprostred hmoty potom zapichnite hlavičku ruže alebo iný kvet, ktorý farebne ladí s mašľou. Okolo kvetu potom naaranžujte zelené lístky tak, aby nikde nepresvitala aranžovacia hmota. Dekoráciu môžete dozdobiť jemnou mašličkou.

Miesto aranžovaciej hmoty môžete kvet vložiť do pohára alebo inej nádoby, ktorej dno vyložíte machom. Na dno môžete miesto machu nasypať tiež drobné kamienky. Dekoráciu potom dozdobíte tampónom takzvanej medvedej trávy.

Živé kvety môžete nahradiť aj papierovými. K ich výrobe potrebujete papierové košíčky, aranžérske drôty, lepiacu pásku (opäť môže byť aranžérska), špendlík s dekoračnou hlavičkou a guľaté kliešte. Kliešťami zahnite do špirály jeden koniec drôtu. Druhým koncom potom navliekajte jednotlivé košíčky a tie tvarujte do podoby okvetných lístkov. Takto navlečte zhruba 3 košíčky rôznych alebo rovnakých farieb. Spodok „kvetu“ pripevnite ku drôtu pomocou lepiacej pásky. Tou omotajte celý drôtik.

Ako ozdobiť terasu či balkón

Terasu či balkón vyzdobte kvetinovým aranžmánom s využitím rozličných materiálov, napríklad prírodnín alebo rôznych nádob, ako sú taniere, poháre, hrnčeky alebo mištičky. Popustite uzdu fantázii a riaďte sa svojím citom. Zjednocujúcim prvkom môže byť určitá farebnosť, tvar alebo prevládajúci materiál.

Umelé kvety sú síce trvanlivé, ale podliehajú vplyvu slnka, vetra a vody, takže po pár týždňoch vyzerajú úplne inak ako na začiatku. Väčšina lacných napodobenín nie je veľmi pekná, tie vydarené sú zase drahé. Navyše sa umelá dekorácia čoskoro opozerá. Kúzlo živých dekorácií je v ich premenlivosti. Stále sa menia, a tak sa zakaždým pozeráte na trocha inú ozdobu.

Na dekoráciu využite všetko, čo kvitne na záhrade alebo má pekné listy. Hodia sa nielen letničky a trvalky, ale aj dreviny. Vetvičky kvitnúcich kríkov vydržia vonku vo váze dlhšie ako v byte. Ich trvanlivosť predĺži pritienenie, ranná rosa a nočné ochladenie.

Okrem materiálu zo záhrady môžete využiť aj to, čo ponúka okolitá príroda, trebárs kvetenstvo bodliakov, slnečnica, makovičky alebo zväzky obilia. Nebojte sa použiť ovocie, napríklad jablká, hrušky, pomaranče, hrozno alebo čerešne. Výhodou takejto dekorácie je to, že akonáhle sa vám opozerá, tak ju môžete zjesť.

Vyrobili ste si úžasnú letnú dekoráciu? Podeľte sa s nami o Vaše výtvory.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť