Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Lacné vianočné dekorácie: ozdobte si stromček ako naši predkovia!

Lacné vianočné dekorácie: ozdobte si stromček ako naši predkovia!

by blog.novynabytok.sk

Milujete Vianoce rovnako ako my? V tom prípade si určite dávate každý rok záležať na vašom vianočnom stromčeku. Skúste si ho tento rok ozdobiť netradične tradične: výsledok vás milo prekvapí.

pretože v jednoduchosti je krása

Foto: © istockphoto.com

Toho, na čo sa pozeráme pričasto, sa raz „presýtime“. Tak je to aj s vianočnými stromčekmi a ozdobami, ktoré sú posledné roky v kurze. Trblietavé, lesklé, svietiace, blikajúce, strieborné, zlaté či rôznofarebné… Takéto ozdoby treba používať naozaj s citom, aby výsledný efekt nebol iba pregýčovanou trblietajúcou sa hromadou  vianočných ozdôb, spod ktorých sem-tam vykúka úbohá čečina.

drevené ozdoby a šišky vyniknú v interiéri aj vonku

Foto: © istockphoto.com

My sme si už minulý rok povedali, že je čas na zmenu a na stromček sme použili prírodné ozdoby. Takýto prírodný vianočný stromček skutočne pohladí dušu. V jednoduchosti je predsa krása! Okrem toho, že sme sa z takto ozdobeného stromčeka tešili oveľa viac, malo to ešte jeden nesporný benefit: namiesto masových nákupov v preplnených obchodných domoch sme sa ozdoby vybrali hľadať do prírody. Ostatné sme si pripravili vlastnoručne v kuchyni, alebo priamo pri stromčeku.

prírodný vianočný stromček skutočne pohladí dušu

Foto: © istockphoto.com

Návrat k tradíciám alebo lacné vianočné dekorácie

Možno to poznáte zo svojich detských čias, možno z rozprávania rodičov či starých rodičov. Kedysi, keď nebolo všetkého dostatok ako dnes, deti so svojimi rodičmi si stromček zdobili skromne a využívali to, čo mali.

prírodné vianočné ozdoby sú pekné, lacné a navyše krásne voňajú

Foto: © istockphoto.com

Častokrát usušili plátky jabĺčka, cez ktoré prevliekli šnúrku a zavesili na stromček. Používali sa aj oriešky, slamené ozdoby alebo stužky, neskôr boli obľúbené salónky. V súčasnosti máme toho na výber viac a ako prírodné ozdoby môžeme použiť aj ozdoby z dreva, papiera, látky a čokoľvek iné, čo sa nám páči.

prineste si kúsok prírody domov

Foto: © istockphoto.com

Keď má každá ozdoba príbeh

Či už máte stromček umelý alebo živý, každý bude vyzerať krásne s prírodnými ozdobami. Niektoré z nich nájdete počas prechádzky, takže stačí sa teplo obliecť a vyraziť do prírody. Neskôr pri pohľade na tieto ozdoby na stromčeku si budete spomínať na príbeh, ako ste ich v prírode našli a ako ste z nich vytvorili originálne odzdôbky.

jednoduché ozdoby z dreva

Foto: © istockphoto.com

Na prechádzke v prírode sa obzerajte za šiškami, šípkami, jarabinou, imelom, konárikmi, orieškami, žaluďami, lieskovcami… Čokoľvek zaujímavé, čo vám padne do oka, pozbierajte. Nikdy nemôžete vedieť, čo doma pri tvorení a zdobení nakoniec využijete, aj keď si to možno najprv neviete predstaviť.

z prírodných ozdôb môžete vyrobiť aj dekorácie na balenie darčekov

Foto: © istockphoto.com

Voňavé pomaranče a jabĺčka

Vymrznutí z prechádzky? Doprajte si varené vínko alebo aspoň horúci čaj a popritom sa môžete pustiť do ďalšieho tvorenia v kuchyni.

Usušené plátky ovocia sú už klasikou. Jabĺčka, pomaranče a citróny sú na tento účel ideálne. Na stromčeku vyzerajú veľmi pekne a navyše vás potešia svojou vôňou.

citrusy a medovníčky sú veľmi milou dekoráciou

Foto: © istockphoto.com

 Ako správne usušiť ovocie? Jabĺčka a citrusy nakrájajte na asi 4mm hrubé plátky, cez každý plátok prevlečte špagátik alebo nitku na zavesenie a položte na radiátor. Takto by sa kolieska mali nechať sušiť do nasledujúceho dňa. Potom ich môžete zavesiť na stromček, tu sa dosušia úplne a budú krásne voňať. A pre ešte lepšiu vianočnú arómu môžete do 2-3 plátkov zastrčiť niekoľko klinčekov.

Ak by ste chceli mať plátky ovocia trošku trblietavé, po jednom dni schnutia ich nastriekajte lakom na vlasy a potom rýchlo poprášte trblietkami.

na zavesenie použite motúzik alebo farebnú šnúrku

Foto: © istockphoto.com

Vďačné materiály: drevo, papier a látka

Pri chystaní ozdôb určite nezabudnite na tieto tri materiály, ktoré na stromčeku vyzerajú naozaj čarovne. Možno si niečo vyrobíte sami, možno niečo nájdete doma alebo v milom obchodíku. A z vianočných trhov si možno prinesiete domov červeno-biele lízatká, ktoré sú tiež zaujímavou dekoráciou.

drevené ozdoby na stromček

Foto: © istockphoto.com

Tradičné sú tiež ozdoby zo slamy, ale aj medovníčky. Tie si môžete vyrobiť v rôznych veľkostiach a tvaroch, dokonca ozdobiť alebo nafarbiť potravinárskymi farbami. Nezabudnite ani na badyán a škoricu, ktoré pekne vyzerajú a navyše prevoňajú celý byt.

milé vianočné dekorácie

Foto: © istockphoto.com

Tak ako dopadlo vaše tohtoročné ozdobovanie vianočného stromčeka? Máte nejaký ďalší tip na prírodné vianočné odzboby? Napíšte nám o tom do komenára alebo pošlite fotku!

vianoce

Foto: © istockphoto.com

Čítajte tiež: Tipy pre najkrajšie vianočné prestieranie: vaši najbližší budú očarení!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť