Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Jarné dekorácie – rozžiarte bývanie jednoducho a lacno

Jarné dekorácie – rozžiarte bývanie jednoducho a lacno

by Martin

Vonku zatiaľ panuje premenlivé počasie s celkom aprílovými výkyvmi teplôt. Postupne sa ale stále viac presadí jar a s ňou aj rozkvitajúca príroda. Čakáte tiež radi na toto ročné obdobie, kedy už už vypukne vonku koncert farieb a vôní? Privítajte jar kvetinovými dekoráciami, vyzdobte si okná či vysaďte hrantíky a skrášlite si bývanie. Rozlúčte sa s dlhými a pochmurnými zimnými dňami.

Foto: ©Depositphotos.com/belchonock

Urobte si u nás často videný ozdobný prvok, veniec. Potrebujete len slamený korpus, viazací drôt, namočené vetvičky brezy, vŕby, liesky alebo psieho vína a ozdoby, súvisiace s jarou. Neváhajte a pokojne použite výrazné farby, červenú, oranžovú, žltú či ružovú. Jednoduché prírodné prvky a surové materiály vám nedajú príliš možnosť vymyslieť nevzhľadný gýč.

Ľahký jarný veniec pri vchode do bytu dozdobte podľa vašich možností napríklad čerstvými kvetmi, úväzkami, stužkami, prípadne sušenými alebo umelými jarnými kvetmi. Ako viazací materiál použite tiež lyko, vyzerá veľmi pekne. Jarné hrantíky na vnútorných, neskôr ale aj na vonkajších parapetoch osaďte prvosienkou, vresovcom, azalkami, cyklámenmi či drobnými cibuľovinami.

Pre jarnú ozdobu bytu využite tiež nakvitajúce, mierne prirýchlené rododendrony v kompozíciách. Krásne ale vyzerá aj jediná kvetina v džbáne. Striedajte teplú svetlohnedú s tónmi sviežej zelenej a farbami jarných kvetov. Klasické kvetináče nechajte prírodné, oviažte ich stužkou či ozdobte podľa vlastného vkusu. Pôvabne vyzerajú osadené plechové a prútené nádoby.

Živé kvety sa hodia do interiéru prakticky všade

Najjednoduchšiu a najprirodzenejšiu dekoráciu dostanete so živými kvetmi. Môžete ich mať prakticky všade, napríklad ušľachtilé orchidey sú nádherné. Umiestnite ich v blízkosti svetla, ale nie na priamom slnku. So živými kvetmi vytvoríte doma kontrastné miesta. Ich farebnosť zvýraznite vhodnou vázou či kvetináčom, doplňte aj drobné ozdoby.

Pamätajte na to, že v kvetinovej výzdobe hrajú dôležitú úlohu symboly z minulých čias. Bohatstvo tak symbolizujú citrusy, červená vyjadruje život a biela čistotu. Nebojte sa použiť výrazné kombinácie ako farieb, tak aj typov kvetín. Dovolené je všetko, od jedno alebo dvojfarebnej až po pestrú zmes zelenej, žltej, oranžovej či modrej. Všetko výborne doplní menej výrazne sfarbená keramika.

Použite výrazné kombinácie farieb i druhov kvetín

Využite pre tento rok napríklad vázy, inšpirované tradičnou ľudovou tvorivosťou. Návštevu určite udivíte tiež kontrastom, ktorý vznikne pestrým kvetinovým aranžmá do starého pohára. Použite hyacint, narcis, tulipány, iskerník alebo orchideu. Veľké zmiešané kytice v bohatých tvaroch doplňte ovocím alebo zeleninou či exotickým korením. Peknou ozdobou sú aj sirôtky v najrôznejších košíčkoch.
V modernej kuchyni skombinujte dekór a živé rastliny. Do závesných košíkov dajte bylinky, aby ste ich mali vždy pri ruke čerstvé. Dekoráciu potom získate zo stále obľúbenejšieho grafoskla s kvetinovými motívmi, v podobe nástenných panelov za kuchynskou linkou. Chráni stenu pred trvalým poškodením.

Jarnú výzdobu zvládnete pri troche šikovnosti aj bez väčších finančných výdavkov. Poobzerajte sa doma po pohároch, kvetináčoch či rôznych nádobách. Patria do nich jarné kvety, teda snežienky, tulipány, narcisy alebo hyacinty. Zo zvyškov látok k nim vykúzlite aj krásne doplnky. Ako ozdobný obal pre jarnú kvetinu v malej nádobe poslúži aj veľká škrupina z pštrosieho alebo kačacieho vajca.

Neochudobňujme sa o kvetinové vzory ani v kúpeľni. Obchody vám ich ponúknu na kúpeľňových závesoch, obkladačkách alebo na rohožiach. Motív kvetov nájdete aj na vaniach či sanitačný technike a nový trend v podlahových riešeniach predstavuje betónová podlaha s kvetinovou vitrážou. Výrobcovia pieskom zdobia dosky z lešteného betónu ľubovoľným kvetinovým vzorom.

Kvetinové motívy vyzerajú skvelo na celosklenených dverách a obkladoch

Možností pre oživenie vášho bytu je veľké množstvo. Motívy kvetov vyzerajú skvelo na celosklenených dverách a obkladoch, alebo na fóliovaných dvierkach v digitálnej grafike. Vaša snaha vás tak v duchu prenesie priamo doprostred rozkvitnutej letnej lúky, kde si potom vychutnáte tú pravú jarnú a letnú pohodu. Domov sa budete radi vracať za oddychom v dôverne známom a prívetivom prostredí.

Pani Zima skrátka pomaly odchádza. Máte tak najvyšší čas pustiť si do domácnosti prvé nesmelé jarné lúče. Teplú a príjemnú atmosféru vyšperkujte doma farebnými dekoráciami a voňavými kvetmi. Váš byt sa po šedivej zime rozžiari a prostredie plné farieb vám aj znateľne vylepší náladu. Aj hroziacu jarnú únavu lepšie zažehnáte s prívetivým prostredím okolo vás.

„Vyjarnili“ ste si svoj byt hneď po skončených veľkonočných sviatkoch? Napíšte do komentára pod článkom, odkiaľ ste čerpali inšpiráciu a odporučte najlepšie dekorácie ostatným čitateľom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť