Home Detská izba inšpirácie Elegantný gaštan alebo trendy wenge? Vyberte si ten pravý dezén dreva do vášho interiéru!

Elegantný gaštan alebo trendy wenge? Vyberte si ten pravý dezén dreva do vášho interiéru!

by blog.novynabytok.sk
Obývacia stena - BRW - Barato (slivka wallis + čierny lesk)

Drevo hrá v interiérovom dizajne nezastupiteľnú úlohu. Zvoliť si správny dezén dreva je dôležité pri zariaďovaní jednotlivých miestností vo vašej domácnosti. Určuje celkový štýl, v ktorom sa bude niesť tón vašej izby.

Obývacia izba – Black Red White – Bawaria 1 (gaštan + orech)

Čo vlastne znamená dezén dreva?

Rôzne stromy majú na povrchu rozličný dezén, teda kresbu dreva. Medzi dôležité vlastnosti dreva patrí aj lesk či vôňa. Užite si kúsok prírody v pohodlí vášho domova a zaobstarajte si pôvabný drevený nábytok. Vyberte si taký dezén dreva, ktorý najviac lahodí vášmu oku a jeho vlastnosti vám najviac vyhovujú. Starostlivo vybraný nábytok vás totiž neomrzí ani o pár rokov. Prinášame vám tipy na najštýlovejšie dezény dreva,  ktoré môžu zdobiť aj vašu domácnosť.

Aký je rozdiel medzi tvrdým drevom a mäkkým drevom?

Hlavným rozdielom medzi mäkkým a tvrdým drevom je skupina stromov, z ktorých pochádzajú: listnaté alebo ihličnaté. Tvrdé drevo je vhodnejšie pre oblasti, ktoré sú náchylnejšie na opotrebovanie, ako sú skrine, podlahy a dosky. Mäkké drevo si často nájde svoje miesto v domácnosti ako rámy obrazov, police, lišty, stĺpiky a dokonca aj zábradlia. Je tiež bežné, že nábytok je vyrobený z mäkšieho dreva, ako je borovica, topoľ alebo jedľa.

 Výhody nábytku z masívneho dreva

– Trvanlivosť

– Jednoduchá údržba

– Ekologické

– Každý kus nábytku je jedinečný

– Hodí sa ku všetkým typom dekorov:

– Stále moderné

Spálňa - WIP - Vera 4 (slivka + lesk čierny)

Spálňa – WIP – Vera 4 (slivka + lesk čierny)

Populárny Dub Sonoma

Dub Sonoma, ktorý patrí medzi najhodnotnejšie a najkvalitnejšie dreviny, vyniká svojou výraznou textúrou a farbou. V interiéri kombinuje príjemné s užitočným. Estetická funkcia v spojení s vysokou úžitkovou hodnotou a kvalitou uspokojí aj požiadavky najnáročnejších milovníkov dizajnu.

Jedáleň - BRW - Kaspian 4 (dub sonoma)

Jedáleň – BRW – Kaspian 4 (dub sonoma)

Dub Sonoma je v súčasnosti veľmi populárny. Nábytok so zaujímavým dezénom tohto dreva odporúčame spájať s nadčasovou klasikou v podobe bytových doplnkov bielej, čiernej či sivej farby. Výbornou alternatívou je tiež možnosť skombinovať dezén dreva dub sonoma s prírodnými odtieňmi hnedej alebo tmavozelenej farby. Takto namiešané prvky dodajú vašej domácnosti tú pravú pohodovú atmosféru.  

Predsieň - Tempo Kondela - Vira-Mecki (dub sonoma + biela)

Predsieň – Tempo Kondela – Vira-Mecki (dub sonoma + biela)

Exotika s dezénom Wenge

Chcete do domu doniesť punc exotiky? Vyskúšajte zariadiť svoj interiér nábytkom vyrobeným z jedinečného dreva wenge. Dezén dreva vyzerá zásluhou striedania drobných tmavohnedých a svetlejších vlniek naozaj fantasticky.

Obývacia stena - WIP - Viki 1 (wenge + krém)

Obývacia stena – WIP – Viki 1 (wenge + krém)

Tropické drevo pochádzajúce z Afriky je má vysokú odolnosť voči oderu, je pevné a trvácne. Zvyčajne má bledšie odtiene a jeho dekoratívna textúra sa výborne sa kombinuje s decentnými, ale i s pestrejšími farbami, s ktorými vytvára dokonalý súlad. Drevo wenge je jedným z najhorúcejších trendov v interiérovom dizajne!

Jedáleň - Black Red White - Largo 1 (wenge)

Jedáleň – Black Red White – Largo 1 (wenge)

Smrek hýriaci farbami

Smrekové drevo môže hýriť skutočne rôznorodými farbami – od smotanovobielych až po svetlo-žltohnedé odtiene. Toto drevo sa vyznačuje krásnym prirodzeným leskom. U ihličnatých stromov bývajú letokruhy pravidelné, husté a dobre viditeľné. Drevo má jemnú textúru a na pozdĺžnych rezoch si môžeme všimnúť maličké a roztrúsené tmavo sfarbené zvislé čiarky. Fenoménom moderného interiérového dizajnu je najmä vzácny smrekovec sibírsky, ktorý je unikátny svojimi liečivými a estetickými vlastnosťami a tiež odolnosťou voči opotrebeniu.

Obývacia izba - Bog Fran - Deluxe 3 (smrekovec svetlý + dub)

Obývacia izba – Bog Fran – Deluxe 3 (smrekovec svetlý + dub)

Čerešňa pripomínajúca mahagón

Povrch čerešňového dreva je zamatový a hladký. Okrem nábytku sa z neho zvyknú vyrábať aj hudobné nástroje. Očarí vás jeho príjemná vôňa a nádherná červenkastá farba pripomínajúca mahagón. Nábytok vyrobený z čerešňového dreva je vysoko odolný a kvalitný.

nezmeškajte super výpredaje

Dezén dreva je pri čerešni trojaký – fládrový, pruhovaný alebo korenicový. Drevo čerešne má navyše jednu zvláštnu vlastnosť: ak ho vystavíte priamemu slnečnému žiareniu, má schopnosť stmavnúť. Napriek tvrdosti čerešne je jej drevo flexibilné a dobre opracovateľné.

Jedáleň - BRW - Stylius 2 (čerešňa antická)

Jedáleň – BRW – Stylius 2 (čerešňa antická)

Elegantný červenohnedý gaštan

Gaštan patril už v minulosti k najpoužívanejším druhom dreva a dnes tomu nie je inak. Gaštanové drevo má vkusnú červenohnedú farbu. Medzi jeho dobré vlastnosti sa zaraďuje aj odolnosť voči poškriabaniu. Priaznivci štýlového nábytku si ho radi volia do jedální či pracovní. Povrch dreva je hodvábne hladký. Nevyskytujú sa na ňom žiadne vzory, ani živicové kanáliky, typické pre niektoré druhy dreva. Nemá tiež žiadne uzly, vďaka čomu je tento dezén vyhľadávaný a populárny u zákazníkov, ktorí uprednostňujú čisté línie a eleganciu.

Pracovňa - BRW - Kent 3 (gaštan)

Pracovňa – BRW – Kent 3 (gaštan)

Aký druh dreva by ste si vybrali vy? Máte radi radšej klasické dezény, alebo moderné ako wenge či dub sonoma? 🌳🌲

Zdroje: https://www.apartmenttherapy.com/types-of-wood-37081844

https://www.wakefit.co/blog/benefits-of-solid-wood-furniture/ 

Čítajte tiež: Ako dokonale zladiť svoju podlahu s nábytkom

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť