Home Detská izba inšpirácie Detská posteľ – podľa čoho ju najlepšie vybrať?

Detská posteľ – podľa čoho ju najlepšie vybrať?

by Martin

Zariaďovanie ideálneho spania pre najmenších je v tuzemských podmienkach práca na etapy. Detskú izbu a vlastne aj spálňu totiž musíte spolu s vekom dieťaťa meniť. Typicky sa jedná najmä o posteľ, ktorá bude iná pre predškoláka, školáka a prípadne ešte neskôr pre študenta. Celý sortiment má desiatky variantov detských postelí v rôznych prevedeniach a farbách.

Pri kúpe detskej postele si ešte pred otvorením internetových stránok rozmyslite, ako bude nový kus nábytku ladiť s doterajším vybavením a ako zaplní celú miestnosť. Ani v detskej izbe potom nezabudnite na vzdušnosť celého priestoru, aby výsledok nepôsobil tiesnivým dojmom. Pre menšie deti kúpte posteľ s bočnicami, u poschodových postelí sú potom mantinely absolútne nevyhnutné.

Pri výbere postele pre deti nešetrite, zaslúžia si rovnakú kvalitu, ako vy

Príliš veľká posteľ je spočiatku zbytočná. Detské lôžka zoženiete v rozmeroch už od 160 centimetrov. U niektorých typov zväčšíte posteľ sklopením jedného alebo oboch čiel. Posteľ pre dieťa vyberte aspoň v šírke 80 centimetrov, ideálna výška postele je i s matracom od 45 do 55 centimetrov. Pri výbere určite nešetrite, aj malé dieťa má mať rovnako kvalitný matrac ako dospelý.

Pred výberom matraca sa zamerajte na rošt. V obchodoch ho nájdete buď z pevných lamiel, alebo polohovateľný. Myslite na to, že príliš mäkká posteľ vašim najmenším škodí, nepodporuje správne postavenie stavcov a detská chrbtica je potom náchylnejšia k rastovým vadám. Dbajte na to, aby posteľ vďaka použitým materiálom zostala tiež dostatočne prevzdušnená.

Ujasnite si tiež, akému materiálu dáte prednosť. Prírodné masívne drevo vyzerá skvele, nábytok je robustný a znesie aj trochu toho predpokladaného vyčíňania u zvlášť čiperných detí. Musíte sa ale zmieriť s tým, že vyžaduje viac starostí s údržbou. Naproti tomu lamino má výrazne väčšiu škálu farebného prevedenia, deti ho môžu aj poliať a vy pri upratovaní vlastne len občas pretrite nábytok prachovkou.

Chlapcom sa bude skvele spať v posteli s dizajnom autíčka

Medzi detskými posteľami je k dispozícii množstvo vzorov, rozmerov, dizajnových a tematických radov i farieb. Pre chlapca je super posteľ v prevedení športového autíčka, dievčatá budú unesené z postele so šmýkačkou, štylizovanou záhradou, prípadne domčekom s okenicami. Úžasne vyzerá postieľka, ktorá ako by bola dokonalou kópiou rozprávkovej chalúpky na stračej nôžke.

Obzvlášť malí pretekári uvítajú veľmi obľúbenú posteľ v tvare pretekárskeho auta formule 1. Máte takmer stopercentnú istotu, že sa do nej budú každý večer tešiť. Vyberať môžete z niekoľkých farieb a prevedení. Populárne sú tiež „poschodovky“ z masívu. Môžu mať úložný priestor, ale na trhu existuje aj poschodová posteľ bez spodnej časti, kam umiestnite bez ťažkostí detský stôl alebo poličku.

Bezpečný spánok zaistíte svojim deťom posteľou s pevnou zábranou. Nemusíte mať tak strach, že po divokých snoch alebo prevaľovacom „cestovaní“ skončí váš potomok na zemi a s úrazom. Zábrany sú aj variabilné a môžete ich kúpiť v kombináciách farieb a niekoľkých odtieňov. Spravidla boje potom vypuknú medzi súrodencami o prístelku v podobe výsuvnej zásuvky.

Nezabudnite, že základom dobrého detského spánku je správne umiestnenie postele. Podľa čínskeho učenia feng šuej by ste mali jej čelo prisunúť k plnej stene a umiestniť ju mimo priamej línii okno – dvere. Nad posteľou nenechávajte pohyblivé hračky, ktoré by mohli deťom narušovať pokojný spánok. Rovnako tak radšej nenechávajte na stene priamo nad posteľou visieť žiadne poličky.

Postele s úložným priestorom vám dajú miesto pre lôžkoviny aj sezónne oblečenie

Potrebnú harmóniu v detskej spálni zaistíte zatiahnutými závesmi či roletami. Pokiaľ je to možné, na noc vždy nechávajte zatvorené dvere. Bojujete trochu v detskej izbičke s miestom? Od starostí vám pomôžu postele s úložným priestorom. Miesto tu nájdete trebárs pre lôžkoviny, pre sezónne oblečenie, nepotrebné alebo prekážajúce hračky.

Máloktorá vec je tak dôležitá a do takej miery ovplyvňuje celodennú náladu aj všeobecné rozpoloženie, ako kvalitný spánok. Stonásobne viac to platí u detí. Máte doma jedináčika alebo vám robí radosť už viac detí rôzneho veku? Určite sa im snažte vytvoriť na spanie pokojné miesto, kde budú mať len krásne sny a v nadchádzajúcom dni budú v úplnej pohode.

Či už svojím malým alebo väčším ratolestiam zaobstaráte postele z masívu, lamina alebo poschodové, venujte ich nákupe dostatočnú pozornosť. V posteli trávime v priemere tretinu života a deti si určite zaslúžia, aby sa ráno budili rovnako ako vy svieže, odpočinuté a plné energie.

Zaobstarali ste svojim deťom novú posteľ? Napíšte do komentára pod článkom, podľa čoho ste ju vyberali, čím sa pri nákupe riadite a poraďte ostatným čitateľom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť