Home Rôzne štýly a dizajny Chytrá domácnosť #1 – Čo je to internet vecí?

Chytrá domácnosť #1 – Čo je to internet vecí?

by Martin

Čím ďalej tým viac zariadení má wifi a zabudované senzory a už teraz sú niektoré veci prepojené nielen medzi sebou, ale aj s ľuďmi (napríklad fitnes náramky). V budúcnosti tak môžu byť prepojené miliardy vecí, od áut, telefónov a elektrických spotrebičov po najrôznejšie prístroje na ľudskom tele aj v ňom. Tomuto vzájomnému prepojeniu sa hovorí Internet vecí (skratka IoT z anglického Internet of Things). Využijete ho snáď v každom odvetví, vrátane výroby, predaja, dopravy, zdravotníctva, energetiky, poľnohospodárstva a financií.

Vďaka internetu vecí sa zlepší a personalizujú služby zákazníkom, vyriešia sa aktuálne potreby, hrozby a príležitosti, zoptimalizujú sa a zefektívnia výrobné procesy a ľuďom sa uľahčí práca a spríjemní život. Musíte však počítať s tým, že o vás bude zhromažďované veľa osobných informácií a dát. Je tak potreba vyriešiť zabezpečenia a práva užívateľov. S uľahčením práce by sa tiež mala nájsť určitá hranica, aby sa človek nestal plne závislým na technológiách a dokázal sám myslieť a pracovať.

Foto: ©Depositphotos.com/Mariyapvl

Čo je Internet vecí

Internet vecí je platformou, ktorá umožňuje vzájomnú komunikáciu objektov a zariadení cez internet a mobilné (bezdrôtové) siete. Tieto zariadenia zdieľajú svoje dáta s využitím najrôznejších komunikačných technológií. Princípom je zber dát z rôznych senzorov a zdieľanie týchto dát prostredníctvom internetu za účelom ďalšieho spracovania a vyhodnocovania.

Pre Internet vecí je potrebná špeciálna sieť, ktorá je odlišná od bežnej mobilnej. Pracuje na inej frekvencii a je optimalizovaná nie na rýchlosť a objem prenesených dát, ale na minimálnu spotrebu energie. Vďaka tomu senzory vydržia fungovať napríklad až niekoľko desiatok rokov bez výmeny batérie. Senzory posielajú dáta do cloudu a odtiaľ ich môžete ďalej spracovávať v príslušnej aplikácii.

Príklad Internetu vecí

Príkladom Internetu vecí môže byť potrebná chytrá domácnosť, v ktorej všetko ovládate pomocou inteligentného telefónu a internetu. Chytrá domácnosť vám umožní sledovať a ovládať mnoho rôznych parametrov v mieste, kde bývate. Vďaka získaným dátam potom môžete optimalizovať svoju spotrebu a zistiť, či zbytočne neutrácate. Inteligentný dom šetrí financie, je energeticky úsporný a menej zaťažuje životné prostredie. V podstate si domov naprogramujete tak, aby maximálne vyhovoval vášmu životnému rytmu.

Súčasťou Internetu vecí sa môže stať prakticky akýkoľvek domáci spotrebič. Jeho zapojenie by vám potom malo uľahčiť každodenný život. Už teraz si môžete prepojiť vykurovanie, klimatizáciu, vodovodný systém, zásuvky, osvetlenie, rolety či žalúzie, audiosystém, zabezpečovací systém, vysávač, chladničku, zrkadlo, televíziu, počítač, práčku, kávovar, rýchlovarnú kanvicu, rúru, varnú dosku, mikrovlnku, ryžovar, multifunkčné hrnce, robota na umývanie okien a digestor. Dokonca si môžete zaobstarať aj šikovný vankúšik na pracovnú stoličku, ktorý je vybavený senzormi. Na takýto systém si viete pripojiť ešte aj bezpečnostnú kameru so solárnym pohonom. Tie monitorujú vašu polohu sedenia a upozorňujú vás, aby ste sedeli správne.

Nemusíte si hneď kupovať kompletný systém, ale môžete začať postupne. Predsa len sa zatiaľ jedná o pomerne drahé záležitosti. Môžete tak začať tým, čo považujete za najnutnejšie, alebo tým, čo vás jednoducho zaujme. Pri nákupe si však dajte pozor na to, že pre firmy zaoberajúce sa týmito systémami neexistujú žiadne štandardy, takže výrobky od rôznych výrobcov často nespolupracujú medzi sebou. Je teda potrebné si rozmyslieť, ktorého výrobcu zvolíte.

Dajte si však pozor pri používaní všetkých takýchto elektrických vymožeností na výšku spotreby vašej elektrickej energie. Viete, ktoré spotrebiče ju majú najvyššiu? Až 31,3% z celkovej spotreby energie vám minie elektrický ohrievač. V tesnom závese sú to zasa rôzne ochladzovače a klimatizácie. Pod 4% sú to mrazničky, osvetlenie a rôzne sušiče ako napríklad fény či sušičky oblečenia. Najnižšiu spotrebu majú kuchynské spotrebiče a prekvapivo váš počítač.

Ako sa vám páči myšlienka Internet vecí? Bude prospešný, alebo len ľudia zbytočne zlenivejú a prestanú úplne premýšľať? Napíšte do komentára pod článkom.

Zdroje: https://www.yankodesign.com/2022/03/01/top-10-appliances-to-upgrade-your-smart-home/

https://www.renewableenergyworld.com/energy-efficiency/the-10-home-appliances-that-consume-the-most-energy/

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť