Home Nápady do záhrady Kúpte si rozkladacie kreslo na sedenia aj spanie

Kúpte si rozkladacie kreslo na sedenia aj spanie

by Martin

Trendom sú čím ďalej menšie byty, a tým aj menší nábytok. Veľká pohovka sa jednoducho do malej obývačky nezmestí. Riešením je tak menšia dvojsedačka alebo rozkladacie kreslo. A ak je byt natoľko malý, že sa vám doň nevojde ani sklopná posteľ, nieto ešte tá klasická, váš problém vyrieši rozkladací model. Ten môžete zaobstarať aj pre núdzové prespanie občasných návštev. Využijete ho tiež v kancelárii, ak ste workoholik a ste viac v práci ako doma.

rozkladacie kreslo

Ako si vybrať rozkladacie kreslo?

Keď vyberáte rozkladacie kreslo, nehľaďte len na jeho cenu a dizajn, ale aj konštrukciu, respektíve spôsob rozkladania. Na kvalitu dbajte predovšetkým v prípade, kedy chcete kreslo využívať na každodenné spanie. Čím častejšie totiž plánujete spanie na kresle, tým by mal byť rozkladací mechanizmus aj matrac kvalitnejší. Mali by ste si vybrať kreslo, ktoré pôjde rozložiť čo najjednoduchšie.

Kreslo s opierkami je pohodlnejšie na sedenie. Môžete sa v ňom oprieť aj z boku a preniesť na podrúčky časť váhy tela pri sadaní alebo vstávaní. Ak však máte radi pri spaní priestor, zvoľte radšej kreslo bez operadiel. Potom vás už nič nebude pri ležaní obmedzovať.

Rozkladacie kreslo väčšinou tvorí niekoľko matracov spojených k sebe, inokedy je systém rozkladania podobný tomu u sedačiek. Takéto kreslo môže mať úložný priestor (aj keď malý), ale o to robustnejšie potom vyzerajú. Najlacnejšie rozkladacie kreslá zoženiete už za cenu okolo 60 Eur, tie kvalitnejšie od 200 Eur vyššie.

rozkladacie kreslo

Rozkladacie kreslá pre každodenné spanie

Ako spoznať kvalitné kreslo na každodenné spanie? Po rozložení kresla by ste mali ležať na rubovej (spodnej) strane matraca, na ktorej cez deň nesedíte. Tým sa vyhnete nerovnostiam vzniknutým pri sedení na kresle. Ideálne je, ak je v konštrukcii kresla ukrytý samostatný nedelený matrac určený na spanie položený na lamelovom rošte.

Vyhnite sa radšej matracu z klasickej PUR peny (molitanu). Ten sa totiž častým ohýbaním ničí a nevyspali by ste sa na ňom dobre. Lepším variantom sú matrace z lenivej alebo studenej peny, najlepšie sú latexové matrace (s čo najvyšším obsahom prírodného latexu). Latexové matrace však patria medzi najdrahšie, a tým pádom aj kreslo bude drahé.

rozkladacie kreslo

Rozkladacie kreslá pre návštevy

Pokiaľ na kresle neplánujete každodenné spanie, tak môžete ušetriť. Ložná plocha nemusí byť tak kvalitná a vystačíte si aj s deleným matracom. Dôležitá je predovšetkým pohodlnosť sedenia. Najlacnejšie rozkladacie kreslá sú väčšinou riešené ako dvakrát ohnutý matrac upevnený na jednoducho rozkladacej konštrukcii (podobne ako u kempingového lehátka).

Tieto kreslá nie sú pre dlhodobé spanie príliš vhodné, pretože po rozložení ležíte na rovnakej strane matraca, na ktorej cez deň sedíte. Na matraci sa pri sedení robia jamky, povrch bude hrboľatý a spanie na takom matraci nie je pohodlné. Ak nechcete kamarátov odradiť od ďalšej návštevy, vyberte aj pre nich radšej kresielko, na ktorom po rozložení budú spať na rubovej strane matraca.

rozkladacie kreslo

Máte doma rozkladacie kreslo? Napíšte do komentára pod článkom, ako často na ňom spíte a ako je pohodlné.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť