Home Bývajme zdravo! Chcete francúzske okná? Zvážte všetky pre a proti

Chcete francúzske okná? Zvážte všetky pre a proti

by blog.novynabytok.sk
maximum svetla dosiahnete s presklenými dverami

Počuli ste už o francúzskych oknách? Sú to také okná či dvere, ktoré majú zasklenú výplň až po podlahu. V súčasnosti sa považujú za veľmi obľúbené a moderné.  Francúzske okná sú síce podobné štandardným krídlovým oknám, ktoré sú pripevnené pántom k rámu okna len na jednej strane, ale nemajú stredový stĺpik. To znamená, že vytvárajú jeden veľký otvor, bez akýchkoľvek konštrukčných prvkov, ktoré by bránili vo výhľade z okna. Z tohto dôvodu vám niektoré vyššie francúzske okná umožňujú prejsť cez ne ako dverami, no stále sú klasifikované ako okno. Môžu byť vybavené uzamykacím systémom.

francúzske okná v romantickom štýle

Foto: © pinimg.com

Často sa mylne domnievame, že francúzske okná pochádzajú z Francúzska z obdobia 16. Storočia. Tento štýl bol však produktom talianskej renesančnej architektúry – a ak sa vrátite ďalej, môžete dokonca povedať, že sú rímske alebo grécke. V 90. rokoch 14. storočia boli palladiánske okná od podlahy až po strop lemované bočnými svetlami a nadsvetlíkmi obľúbené v celom Taliansku. Architekti sa nevedeli nabažiť veľkoryso dimenzovaných okien, ktoré sa mohli používať ako dvere a viesť von na balkóny, čo pomohlo maximalizovať svetlo a vetranie v budove. Po vojne medzi Francúzskom a Talianskom však neskôr dostali názov, ktorý používame dnes.

obľúbené a moderné francúzske okná

Spálňa – Tempo Kondela – Mediolan 1

S množstvom nesporných výhod však pri takýchto oknách musíte počítať aj s určitými nevýhodami. Ktoré sú to? A aké sú ich výhody? Čítajte ďalej! 🙂 

francúzske okná použité v spálni

Spálňa – Casarredo – Madrid II

Prečo si zvoliť takéto okná?

Milovníci svetlých a otvorených priestorov si vďaka francúzskym oknám prídu na svoje. Prepájajú interiér s exteriérom, poskytujú väčší pocit slobody a prepojenia s vonkajším svetom. Opticky zväčšujú priestor a poskytujú mu aj viac svetla. Vďaka veľkému oknu vieme tiež rýchlejšie a efektívnejšie vetrať.

vďaka takýmto oknám vyvetráte veľmi rýcho

Foto: © pinimg.com

francúzske okno je zaujímavé aj v podkrovnom interiéri

Aké sú nevýhody francúzskych okien?

Veľká presklená plocha týchto okien znamená väčší únik tepla. Je preto dôležité dbať na tepelnoizolačné vlastnosti a kvalitný rám, rovnako aj na vhodný spôsob vykurovania.

V lete naopak môže cez francúzske okná svietiť slnko a zvyšovať teplotu v miestnosti. Myslite preto na vhodné zatemnenie, dnes už sú na trhu dostupné rôzne rolety a závesy. Pre bezpečnejší a intímnejší pocit sú zase vhodné záclony.

francúzske okno lemujú dlhé závesy

Obývacia izba – Tempo Kondela – Katy

maximum svetla dosiahnete s presklenými dverami

Foto: © pinimg.com

Aké francúzske okná poznáme?

Francúzske okná sa delia na niekoľko druhov. Môže to byť jednoduchá veľká okenná tabuľa alebo okno členené. Podľa spôsobu, ako francúzske okno otvárame, môže ísť o otváracie či posuvné, môže byť jednokrídlové alebo viackrídlové.

Ďalej členíme tieto okná aj podľa materiálu, z ktorého sú vyrobené. Vždy je dôležité zvážiť účel a využitie takýchto okien a podľa toho si zvoliť materiál a prevedenie.

francúzske okno vynikne v každom interiéri

Obývacia izba – WIP – Mamba 3

francúzske okná a dvere použité na celom dome

Foto: © pinimg.com

Ako vyriešiť vykurovanie?

Pri francúzskych oknách nie je možné použiť radiátory, ktoré sú zvyčajne umiestnené pod klasickými oknami. Využíva sa teda zvyčajne podlahové vykurovanie.

Ďalšou možnosťou sú napríklad postranné dizajnové radiátory. Možností je niekoľko, samozrejme, vždy je dôležité poradiť sa s odborníkom a zvoliť si tú najvhodnejšiu možnosť.

pri francúzskych oknách je vhodné podlahové vykurovanie

dizajnový interiér s francúzskymi oknami

Foto: © pinimg.com

Ako sa vám páčia francúzske okná a dvere? Chceli by ste ich tiež? Alebo ich doma máte? Napíšte nám o tom do komentára. 🙂 

Zdroj: https://westburyjoinery.com/blog/what-are-french-windows/

Čítajte tiež: Ako si vybrať obraz do bytu?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť