Home Ako sa starať o nábytok Ako zazimovať záhradný nábytok?

Ako zazimovať záhradný nábytok?

by Martin

Príjemné letné posedenie na záhrade sa končí s nástupom jesene a o záhradný nábytok sa treba postarať. Napriek tomu, že je nábytok vyrobený z materiálov nenáročných na údržbu určitú starostlivosť si predsa len vyžaduje.

Foto: © pixabay.com

Záhradný nábytok z dreva

Drevený nábytok určený do exteriéru, ak má vydržať niekoľko rokov, musí byť vyrobený z odolného druhu dreva. Najčastejšie sa používajú teak alebo akácia, teda exotické alebo tvrdé drevo, ktoré je zároveň pružné a odolné. Drevo si v každom prípade vyžaduje pravidelnú starostlivosť. Počas sezóny stačí nábytok čistiť vlhkou handričkou namočenou v mydlovej vode. Drevo je náchylné na vznik plesní a preto ho treba na začiatku a konci sezóny vyčistiť dôkladnejšie.

Na to môžete použiť kefku a prostriedok na čistenie dreva alebo vodu s čistiacim prostriedkom. Pri zazimovaní nábytku je nutné nechať ho dobre usušiť. Na čistý a suchý nábytok sa potom nanáša olej na drevo alebo farebný náter. Ak sa drevo poškodilo, vznikli na ňom odreniny či škrabance vyhladíte ich jemným brúsnym papierom a miesto ošetríte olejom alebo impregnačným prostriedkom. Nábytok môžete na zimu premiestniť do pivnice alebo do interiéru, ale pokojne to zvládne aj vonku na terase. Vhodné sú miesta, kde teplota neklesá pod bod mrazu. V takom prípade dbajte na to, aby bol riadne zakrytý a nedostala sa k nemu voda alebo sneh. Na zakrytie by sa nemali používať igelity a nepriedušné materiály, pretože by mohlo prísť ku vzniku plesní.

Nábytok z ratanu

Umelý ratan je ideálny materiál pre záhradný nábytok, pretože je odolný, farebne aj tvarovo stály a skutočne nenáročný na údržbu. Stačí ho poutierať vlhkou handričkou a zakryť plachtou. Najväčšou výhodou umelého ratanu je odolnosť voči mrazom. Znesie aj teploty hlboko pod nulou, takže bez problémov môže zostať celú zimu vonku.

Pri záhradnom nábytku sa môžete stretnúť aj s prírodným ratanom, ktorý je ale citlivý na pôsobenie slnečného žiarenia a vlhkosti. Nie je preto vhodné nechávať ho vonku na daždi alebo celý deň na slnku. Ratan síce je ošetrený olejom, ale tento úkon je potrebné pravidelne opakovať. Pred zazimovaním nábytok utrite vlhkou handričkou a prípadne aj ošetrite olejom alebo prípravkom na to určený. Nábytok je dobré prezimovať zakrytý skôr pod strechou alebo v pivnici.

Plastový a kovový záhradný nábytok

Plastový nábytok býva cenovo najdostupnejší ale aj najmenej odolný voči slnečnému žiareniu. Nábytok stráca pružnosť aj farbu a ľahko popraská, ak ho pred slnkom nebude chrániť. Existujú samozrejme špeciálne prípravky na plast, ktoré sú najvhodnejšie na ošetrovanie takéhoto nábytku. Pred zimou ho očistite a odložte ho ideálne do pivnice. Nemal by sa totiž skladovať v mraze ani v prekúrenej miestnosti.

Kovový a liatinový nábytok je zrejme najmenej náročný na starostlivosť. Stačí ho umyť, osušiť a prípadne skontrolovať časti, ktoré by mohli začať hrdzavieť a ošetriť ich proti korózií. Kovový nábytok, ktorý nie je montovaný a nepodlieha korózií môže pokojne zostať vonku aj počas zimy.

Všeobecné tipy pre zazimovanie záhradného nábytku:

Polohovanie nábytku: Ak je to možné, skladujte záhradný nábytok v zvislej polohe. To pomáha zabrániť nahromadeniu vody a iných nečistôt na povrchu.

Kontrola spojov a skrutiek: Pred zazimovaním skontrolujte všetky spoje a skrutky. Ak sú nejaké voľné alebo poškodené, opravte ich ešte pred uskladnením.

Použitie kvalitných plachiet: Investujte do špeciálnej plachty na zakrytie nábytku. To umožní vzduchu cirkulovať a zároveň chráni nábytok pred dažďom a snehom.

Čistenie textilných častí: Ak má váš nábytok vankúše alebo iné textilné časti, očistite ich podľa inštrukcií výrobcu a uložte do vnútorných priestorov, kde nebudú vystavené vlhkosti.

Zváženie umiestnenia nábytku: Ak je to možné, uskladnite nábytok v suchých, chránených priestoroch, ako sú garáže alebo skladovacie miestnosti. Ak musí nábytok ostať vonku, umiestnite ho na povrch, kde nebude priamo v kontakte s vlhkou pôdou.

Pravidelná kontrola: Počas zimy pravidelne kontrolujte nábytok, či nie je vystavený priamemu dažďu, snehu alebo silnému vetru. V prípade potreby upravte krytie.

Ekologické čistenie: Zvážte použitie ekologických čistiacich prostriedkov na čistenie nábytku. Sú šetrnejšie k životnému prostrediu a často sú tiež šetrnejšie k materiálom nábytku.

Aký záhradný nábytok máte doma vy? Ako sa oň staráte pred zazimovaním?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť