Home Detská izba inšpirácie Ako zariadiť izbu pre dievča

Ako zariadiť izbu pre dievča

by Anita
Moderné dievčenské izby

Keď sa povie dievčenská izba, väčšina si zrejme predstaví ružovú farbu a množstvo milých dekorácií. Ide ale skôr o akýsi zabehnutý stereotyp, ktorý dávno neplatí. Máloktoré dievča dnes túži po princeznovskej izbičke a ružovej farbe. Pokiaľ sa teda chystáte zariaďovať detskú izbu pre dievča buďte originálni a nechajte sa inšpirovať.

Nie je to len o ružovej

Kto tvrdí, že dievčenská izba má byť ružová? Je pravda, že keď sa kupuje výbavička pre dievča, akosi intuitívne sa siaha po ružovej a v prípade chlapca po modrej farbe. Tento stereotyp sa s deťmi niesol aj niekoľko rokov. Ružové šatičky s volánikmi do škôlky, ružové posteľné návliečky, ružové steny… Keby ste sa ale opýtali dievčat, aká je ich obľúbená farba možno by ste boli prekvapení.

Moderné dievčenské izby

Fialová dievčenská izba Lavendon 2

Malé aj veľké slečny majú radi veľa rôznych farieb. Sú aj také, ktoré klasickú dievčenskú farbu majú na posledných miestach v rebríčku obľúbených farieb. Predtým, ako začnete kupovať nábytok a farby, opýtajte sa svojej dcéry, ako si predstavuje svoju izbu. Ak sa dievča delí o izbu s bračekom bude to samozrejme o niečo zložitejšie, ale vždy sa dá vytvoriť aspoň menší dievčenský kútik, a samozrejme svoj kútik by mal mať aj chlapček.

O čom sníva vaše dievčatko

Samozrejme predstavy detí môžu byť až príliš kreatívne, ale určite by ste mali brať do úvahy aj ich názor. Koniec koncov v detskej izbe bude bývať vaše dieťa a malo by sa v nej cítiť príjemne. Chce vaša dcéra fialové, modré, zelené alebo dokonca čierne steny? Farby majú milión odtieňov a tak môžete vybrať napríklad pastelové odtiene, ktoré pôsobia veľmi príjemne. Tabu nemusia byť ani sýte farby, dokonca ani čierna.

Dievčenská izba Gemo 2

Dievčenská izba s červenými úchytkami Gemo 2

Nemusíte predsa čiernou vymaľovať celú izbu. Stačí len jedna stena, ktorá sa dá navyše vyzdobiť bielymi alebo fialovými nálepkami na stenu, prípadne si ju môžu deti pomaľovať podľa svojej fantázie alebo použiť šablóny na maľovanie. Pokiaľ sa takto odviažete pri maľovaní stien, mali by ste byť striedmejší pri výbere nábytku. Nábytok by mal byť jednoduchý, ideálne v jednej farbe. Rozhodli ste sa vymaľovať detskú izbu klasickou bielou farbou? Potom môžete zvoliť aj pestrofarebný nábytok, prípadne ho vylepšiť detskými nálepkami na nábytok alebo fototapetami Najideálnejšie sú ľahko odlepiteľné nástenné nálepky, ktoré môžete vekom dieťaťa vymieňať. Menšie dievčatká sa potešia rozprávkovým nálepkám zvieratiek, staršie skôr geometrickým tvarom, či kvetom. Pri lepení nálepiek sa so svojou dcérou môžete spoločne zabaviť, pretože neexistuje žiadny striktný postup, ktorý by vám hovoril kde a ako nalepiť nálepky.

Potešte dcéru niečím výnimočným

Ak máte doma parádnicu, ktorá nemá nikdy dosť oblečenia, zaručene ju poteší priestranná šatníková skriňa, v ktorej bude dosť miesta aj na kopu módnych doplnkov. Ideálna bude skriňa so zrkadlom, aby sa slečna videla celá od hlavy až po päty a mohla tak dokonale zladiť celý outfit. Snom mnohých dievčat ale aj dospelých žien je toaletný stolík so zrkadlom.

Toaletný stolík

Antický toaletný stolík Sophia

Či už sa bude pri stolíku líčiť alebo česať, všetky veci budú mať svoje miesto v zásuvkách a budú vždy po ruke. Ak sa vám nepodarí zohnať zrkadlo s osvetlením, môžete využiť LED pásy alebo iné svetlá, ktoré sa dajú upevniť na zrkadlo. Razom bude mať každé dievča pocit, že je filmová hviezda. Malé princezné by sa mohli potešiť aj posteli s baldachýnom, ktorá je pre ne určite výnimočná.  Ak premýšľate nad novou posteľou, skúste bielu kovovú posteľ. Takú dievčatá doslova milujú. Romantický vzhľad, svetlé farby a kvety, srdiečka a iné ornamenty vytvarované z kovu pôsobia veľmi nežne. Kovová posteľ je dokonca lacnejšia a poslúži rovnako dobre ako tá z dreva.

Zrkadlová skriňa Peldon

Šatníková skriňa Peldon so zrkadlom

Má vaša dcéra úplne iné záujmy ako sa parádiť? Potom by ste k tomu mali určite prihliadať aj pri výbere nábytku. Niekoho poteší veľká knižnica a pohodlné kreslo na čítanie alebo sedací vak, niekoho police a vitríny, na ktorých bude môcť vystaviť svoje trofeje a diplomy zo súťaží a pod. Ak máte doma milovníčku zvierat, ktorá v izbe chová rybičky, morča, škrečka alebo iných domácich miláčikov, mali by mať terária či klietky svoje miesto. Nech už má vaša dcéra akékoľvek hobby, myslite na to aj pri zariaďovaní detskej izby a určite sa o tom porozprávajte aj so svojím dieťaťom.

Fialová detská izba

Dievčenská izba Codi s fialovými prvkami

Ako vyzerá detská izba vašej dcéry? Z čoho má najväčšiu radosť a po čom najviac túži?

 

Zdroje: https://www.cuckooland.com/kids-bedrooms/kids-beds/metal-kids-beds/the-ultimate-guide-to-metal-beds

https://www.housebeautiful.com/shopping/home-accessories/g27424171/wall-decal-for-kids/

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť