Home Detská izba inšpirácie Ako vybrať správnu stoličku a stôl pre školáka

Ako vybrať správnu stoličku a stôl pre školáka

by Martin

Nástup do školy je významným míľnikom pre Vaše dieťa, a na to sa treba patrične pripraviť. Základom je zariadiť detskú izbu tak, aby sa v nej školák cítil príjemne, pohodlne a mal dostatok priestoru na štúdium, písanie domácich úloh, ale aj na odpočinok a zábavu. V nasledujúcich odstavoch Vám poradíme, ako vybrať kvalitnú stoličku a písací stôl pre Vaše dieťa.

Prevažná väčšina detí sa na svoj prvý veľký deň veľmi teší a aktovku neskladajú z chrbta už od minuloročných Vianoc. Trošku horšie to majú rodičia, ktorým nezostáva než zabezpečiť všetko nevyhnutné, aby sa ich budúci inžinier či lekárka mohli nerušene vzdelávať. Podľa odborníkov je najdôležitejším prvkom v detskej izbe miesto, kde bude školák písať úlohy, maľovať a tvoriť. A to pozostáva predovšetkým z kvalitnej stoličky, ktorá mu za pár mesiacov nezničí chrbát, a vhodného písacieho stola.

Ergonómia na prvom mieste

Kvalitná stolička je stolička ergonomická, čiže taká, ktorá sa prispôsobí telu, poskytne dieťaťu potrebný komfort a tiež možnosť takzvaného aktívneho sedenia, to znamená občasné vykonanie pohybu trupom, hlavou alebo rukami. Aktívne sedenie blahodarne pôsobí na zníženie záťaže chrbtových svalov, zlepšenie krvného obehu a tým pádom aj zmenšenie únavy. Najlepšie samozrejme je po nejakej dobe od stola vstať, pretiahnuť sa a prejsť, prípadne urobiť niekoľko jednoduchých cvikov pre aktivizáciu svalstva.

Nielen dobrá stolička, ale aj dobrý písací stôl hrá v detskom pracovnom kúte dôležitú úlohu. Ten by nemal byť ani príliš nízky ani príliš vysoký, dôležitá je dostatočne veľká pracovná doska (v ideálnom prípade polohovateľná), niekoľko zásuviek a nad hlavou množstvo priehradiek, ktorých nie je u malého školáka nikdy dosť. Priehradky majú byť pekne po ruke, ako dlho si v nich dieťa udrží poriadok, to už záleží na ňom.

Nábytok môže vyrastať zároveň s dieťaťom

Zaujímavou novinkou na trhu je takzvaný rastúci nábytok. Ten je navrhnutý a vyrobený tak, aby sa behom času mohol prispôsobovať meniacim sa detským potrebám. Stolička sa môže meniť v závislosti na výške potomka, dá sa u nej meniť výška a hĺbka sedadla i operadla, prípadne tuhosť sedadla a nastavenie opierok hlavy, predlaktia i chrbta.

U rastúceho stola je možné podľa potreby zvyšovať a znižovať výšku dosky a jej polohu. Vybrať si môžeme aj ergonomicky tvarované pracovné dosky, umožňujúce pohodlnejšie opretie rúk pri práci s PC. Zabúdať by sme nemali ani na praktické vychytávky ako sú háčiky na školskú tašku, vysúvacie zásuvky na písacie potreby alebo pravítko, zabudované priamo v stole. Majte na pamäti, že pri svojom stole bude tráviť vaše dieťa veľa času, preto mu vytvorte také podmienky, aby ho po práci netrápili bolesti hlavy, chrbtice alebo nôh!

Ako správne a pohodlne sedieť?

  • chodidlá musia celou plochou voľne spočívať na podlahe
  • lýtka a stehná musia zvierať uhol približne 90°
  • rovnako tak paže k rukám, voľne ležiacim na stole, majú byť v lakti v 90° uhle
  • chrbát je neustále podopretý
  • občasný pohyb na stoličke prospieva sediacemu telu
Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť