Home Ako sa starať o nábytok Ako vybrať najvhodnejší rošt do postele?

Ako vybrať najvhodnejší rošt do postele?

by blog.novynabytok.sk
Manželská posteľ 160 cm - Signal - Lizbona (s roštom)

Základom kvalitného spánku je vhodný matrac. Nech máte ale akokoľvek skvelý matrac, jeho vlastnosti sa nebudú môcť naplno prejaviť, pokiaľ k nemu nebudete mať aj vhodne zvolený rošt.

Manželská posteľ 160 cm - Signal - Lizbona (s roštom)

Manželská posteľ 160 cm – Signal – Lizbona (s roštom)

Najvhodnejší rošt udrží matrac na mieste v správnej polohe, odpruží ho a zaručí vám pokojný a nerušený spánok.

Roštov je však veľa druhov. Existujú lamelové rošty, latové rošty aj rošty z masívu, rošty v pevnom ráme aj voľne uložené, nastaviteľné aj výklopné, či rošty so spevňujúcimi popruhmi v strednej časti a s nastaviteľnou tvrdosťou, ktoré zvládnu aj veľmi veľkú záťaž.

Ktoré rošty sú najvhodnejšie pre vás a podľa čoho si ich máte vybrať?

525 roštov nájdete TU

Lamelový rošt

V prípade, že máte posteľ s penovým matracom, bez pružín, budete potrebovať pružný lamelový rošt. Ten spôsobí, že sa matrac lepšie prispôsobí vášmu telu. Ich výhodou je, že sa prispôsobia hmotnosti spiaceho človeka a tlmia nárazy, ktoré vznikajú pri nočnom prevaľovaní sa v posteli. Zároveň kopírujú tvar tela, vďaka čomu dokáže je udržané v optimálnej polohe.

Lamelový rošt 200x90 cm - Benab - Lamela Extra

Lamelový rošt 200×90 cm – Benab – Lamela Extra

Lacné lamelové rošty sú optimálnym riešením pre väčšinu mäkkých matracov bez pružín. Nevyžadujú si špeciálnu údržbu a sú hygienicky nezávadné. Vďaka tomu, že medzi jednotlivými lamelami sú pomerne veľké medzery, sa z penových matracov priebežne odparuje vlhkosť a tým sa predlžuje ich životnosť.

Potrebujete aj polohovanie?

Polohovateľné lamelové rošty sa hodia, ak v posteli veľa čítate alebo pozeráte televíziu. Tie najkomfortnejšie rošty pre náročných sú dokonca polohovateľné pomocou elektromotorov. Nezabúdajte však na to, že aj váš matrac musí byť v takom prípade vhodne zvolený a takisto polohovateľný – mäkký matrac zo studenej peny, výrazne profilovaný matrac alebo latexový matrac bude ideálny.

Lamelový rošt - 200x90 cm - Styler - Optimal Motor 5V

Lamelový rošt – 200×90 cm – Styler – Optimal Motor 5V

Pri lamelových roštoch platí jednoduché všeobecné pravidlo: čím je rošt jednoduchší a čím menej lamiel obsahuje, tým tvrdší, pevnejší a hutnejší matrac by na ňom mal ležať. Ďalšie pravidlo znie: čím vyšší matrac si zvolíte, tým menej budete cítiť, ako naň zospodu tlačí rošt.

Lamelový rošt 200x90 cm - Styler - Optimal H 5V výklop N

Lamelový rošt 200×90 cm – Styler – Optimal H 5V výklop N

nezmeškajte super výpredaje

Drevený alebo latový rošt

Matrac s pružinami dostatočne pruží sám o sebe (pružinové jadro sa totiž správa podobne ako lamela) a preto si vyžaduje tvrdý rošt. Pod takýto matrac môžete umiestniť drevený rošt z masívu alebo latový rošt.

Latkový rošt 200x160 cm - BRW - 21 latový

Latkový rošt 200×160 cm – BRW – 21 latový

Tieto pevné rošty z dreva zabezpečia dostatočnú stabilitu. Inými slovami, keď si sadnete na vašu posteľ s pružinovým matracom, nebudete sa cítiť ako na trampolíne. Pevný rošt je vhodný aj pod taštičkový matrac.

Latkový rošt 200x90 cm - Styler - Masív (bočný výklop)

Latkový rošt 200×90 cm – Styler – Masív (bočný výklop)

123 matracov TU

Správny výber a starostlivosť

Ako by sme sa mali správne starať o rošty tak, aby nám vydržali čo najdlhšie?

Údržba roštov je nenáročná vec. Keď utierame prach z rámu postele, mali by sme utrieť prach aj z roštu (zhora aj zospodu), aby sa na ňom nehromadili roztoče.

Manželská posteľ 180 cm - Decodom - Cassanova jaseň coimbra (s roštom a úl. priestorom)

Manželská posteľ 180 cm – Decodom – Cassanova jaseň coimbra (s roštom a úl. priestorom)

Ak máme pocit, že náš matrac príliš „lieta“ alebo mu naopak chýba pružnosť, mali by sme sa zamyslieť nad tým, či máme naozaj tej najvhodnejší rošt a v prípade potreby ho vymeniť za nový. Lacné rošty, ktoré sú zároveň kvalitné, nám dokážu rapídne vylepšiť kvalitu spánku. Vyberajte ich preto obozretne.

Zvažujete výmenu vášho roštu? Aký typ by vám vyhovoval najviac? Napíšte nám o tom do komentára! 

Čítajte tiež: Veľké postele pre veľkých chlapov a milovníkov pohodlia: jednoducho na zamilovanie!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť