Home Ako sa starať o nábytok Ako spoznať kvalitný záhradný nábytok?

Ako spoznať kvalitný záhradný nábytok?

by blog.novynabytok.sk
Záhradná hojdačka - Doppler - Antila

Sezóna grilovačiek, záhradných párty a posedení na terase s priateľmi je tu a rozhodne si žiada pohodlný a kvalitný záhradný nábytok. Lenže súprava záhradného nábytku nie je práve najlacnejšia záležitosť a tak je dôležité vybrať si správne.

Poradíme vám, ako zistiť, či je nábytok skutočne kvalitný, aby ste si ho užívali niekoľko rokov.

Základom je kvalitná konštrukcia

Aby sme mohli zváranú hliníkovú konštrukciu nábytku vyhlásiť za špičkovú, mala by byť ešte ošetrená práškovou farbou. Výhodou hliníkovej konštrukcie je najmä to, že nehrdzavie a tak môže byť vonku za každého počasia. Okrem toho je takáto konštrukcia dostatočne pevná a stabilná.

Záhradná zostava - Exterio - Comote

Záhradná zostava – Exterio – Comote

Premýšľate, či je lepšia zváraná alebo montovaná konštrukcia? Zváraná je pevná a nezačne sa časom hýbať. Pri montovaných konštrukciách je potrebné pravidelne doťahovať skrutky, pretože sa postupne povoľujú, vznikajú medzery a konštrukcia je nestabilná.

zváraná konštrukcia je pevná a stabilná

zváraná konštrukcia je pevná a stabilná

Ak ste rozhodli pre montovaný, napríklad drevený nábytok, dajte si pozor, aby bol spojovací materiál mosadzný. Na rozdiel od ocele totiž mosadz nehrdzavie. Oceľová konštrukcia a spojovací materiál sa používajú pri lacnejšom nábytku. Takto by ste síce niečo ušetrili, ale nábytok by určite nemal zmoknúť, pretože začne hrdzavieť a na terase zanechá červené fľaky.

 

Objaviť ponuku záhradného nábytku!

 

Ak je súčasťou stolíka aj sklo, určite musí byť tvrdené a bezpečnostné, aby neprišlo k rozbitiu a úrazu. Navyše je ratanový stôl vybavený aj prísavkami, ktoré udržia sklo na svojom mieste.

prísavky udržia sklo na svojom mieste

prísavky udržia sklo na svojom mieste

Pohodlné sedenie si vyžaduje nie len pohodlný vankúš, ale aj vystuženie stoličky, kresla alebo pohovky. Veľkú časť záťaže absorbuje vankúš, určite je ale dobré aj dodatočné vystuženie. Sedenie si teda dobre obzrite aj zospodu.

nábytok si prezrite aj zospodu

nábytok si prezrite aj zospodu

Nábytok z ratanu je vypletaný ručne a tak sú menšie nerovnosti v poriadku. Nemožno ich považovať za závadu alebo za znak nekvalitného nábytku.

Záhradné lehátko - Exterio - Apple Daybed

Záhradné lehátko – Exterio – Apple Daybed

Starostlivosť o záhradný nábytok

Pokiaľ ide o vankúše a poťahy, mimo sezóny by ste ich mali skladovať v interiéri. Vhodné na ich uskladnenie sú aj exteriérové boxy. Na jar a v lete, keď vankúše používate, to nie je problém, avšak v zime ich treba pravidelne vetrať. V boxe sa drží vlhkosť a vankúše, podsedáky a poťahy by mohli začať plesnivieť.

Záhradný box na sedáky - Deokork - Liverpool

Záhradný box na sedáky – Deokork – Liverpool

Keď už sme pri vankúšoch a poťahoch, musíme spomenúť, že tie kvalitné sú polyesterové s teflónovými vláknami. Od výroby sú impregnované, vďaka čomu môžu byť požívané v exteriéri. Keď zmoknú alebo navlhnú, nechajte ich pomaly sušiť v tieni. Na slnku by mohli vyblednúť, alebo by na nich vznikli mapy spôsobené nerovnomerným sušením.

využite super akcie až do -51%

využite super akcie až do -51%

Kvalitný nábytok má kvalitný poťah so zipsom, vďaka ktorému sa dá vyzliecť a môžete ho prať. Prať by sa mal na 30-tich stupňoch bez aviváže, aby sa zachovala impregnácia. Odporúča sa aj pranie s impregnačným prípravkom, podobne ako pri outdoorovom oblečení. Impregnačný sprej môžete použiť aj po vypratí poťahov.

Záhradný sedák - Doppler - Pomaranč/Melón/Kiwi

Záhradný sedák – Doppler – Pomaranč/Melón/Kiwi

Hliníková konštrukcia je takmer bezúdržbová a umelý ratan môžete vyčistiť vysokotlakovým čističom, teda wapkou. Nie je ale nevyhnutné použiť wapku, stačí vám aj vedro s vodou, trocha čistiaceho prostriedku a handrička. Nič špeciálne nepotrebujete. Pri drevenom nábytku myslite na to, že agát aj teak je potrebné raz ročne ošetriť olejom, ale nemoriť. Teakové drevo je samo osebe mastné a moridlo by nechytilo.

Záhradný nábytok - Doppler - Parro Concept 1+6

Záhradný nábytok – Doppler – Parro Concept 1+6

Odolný umelý ratan

Kvalitný umelý ratan je tvarovo aj farebne stály a odolný voči UV žiareniu. Samozrejme, nábytok, ktorý je roky vystavovaný vode a slnku, vybledne, ale iba nepatrne. Umelý ratan má vysokú tepelnú odolnosť, odoláva teplote od -40 do +60 stupňov, takže nemení svoj tvar ani v horúčave.  Pred kúpou si teda overujte aj tieto parametre.

Záhradné lehátko - Exterio - Peach Daybed brown

Záhradné lehátko – Exterio – Peach Daybed brown

Záhradný nábytok sa najčastejšie vyrába z polovičného ratanu. To znamená, že rúrka je rozrezaná na polovicu, ale kvalitatívne v ničom nezaostáva za plným ratanom. Jediný rozdiel je v tom, že plný ratan je drahší a aj dvojnásobne ťažší. Zabudnite aj na poveru, že čím je ratan hrubší, tým je lepší. Kvalita sa odvíja od použitého materiálu a nie od šírky vlákna.

polovičný ratan je lacnejší a ľahší

polovičný ratan je lacnejší a ľahší

Máte otázky ohľadom výberu kvalitného záhradného nábytku alebo potrebujete poradiť? Neváhajte sa na nás obrátiť, radi Vám poradíme.

Záhradná hojdačka - Deokork - Quadro

Záhradná hojdačka – Deokork – Quadro

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť