Home Ako sa starať o nábytok Ako si vybrať správny nočný stolík?

Ako si vybrať správny nočný stolík?

by blog.novynabytok.sk
nočný stolík

Elegantný nočný stolík je čerešničkou na torte pri dolaďovaní spálne. Vďaka nemu pôsobí posteľ kompletne. Ak ste sa rozhodli kupovať posteľ a nočné stolíky k manželskej posteli či jednolôžkovej posteli zvlášť, mali by ste sa riadiť niekoľkými jednoduchými pravidlami.

Spálňa - Bog Fran - Forrest 2Spálňa – Bog Fran – Forrest 2

Ku každej posteli rozhodne patrí vhodne zvolený a pekný nočný stolík. Hodí sa v spálni, na chate aj v detskej izbe. Okrem praktickej funkcie (odkladanie vecí) plní aj estetický účel.

Nájsť ideálny nočný stolík!

Najprv posteľ, potom stolík

Prvým a základným pravidlom je, že najprv sa kupuje posteľ, s ktorou následne stolík zladíte. Pri jeho výbere berte do úvahy výšku postele, samozrejme aj spolu s matracom. Ideálny nočný stolík má približne rovnakú výšku ako posteľ, prípadne je o niečo nižší. Neblokuje prístup k posteli a zabezpečí vám pohodlie pri odkladaní vecí.

Nočný stolík - Casarredo - Venecia - Casa-043

Nočný stolík – Casarredo – Venecia – Casa-043

Zvoľte správne rozmery

A čo rozmery stolíka? Úprimne si odpovedzte na otázku: naozaj potrebujete veľký nočný stolík? Čo všetko na plánujete skladovať na jeho hornej doske a ako veľmi to chcete mať na očiach? Praktický stolík pri posteli zvyčajne slúži ako odkladisko pre nasledovné veci: knihy, časopisy, sviečky, okuliare, budíky, mobilné telefóny, tablety, poháre s vodou, vázy s kvetmi, suveníry, zarámované fotografie.

Nočný stolík - Bog Fran - Nicol - NC ST 5

Nočný stolík – Bog Fran – Nicol – NC ST 5

K nočnému stolíku patrí aj náležité osvetlenie. Malá lampa na čítanie alebo nočná lampa s tienidlom si taktiež pýta svoj priestor.

novynabytok_blog_banner_600x140_2016-04-27_1

Ak potrebujete mať toto všetko na dosah, zaobstarajte si stolík s úložným priestorom v podobe poličiek alebo zásuviek. Ak bežne skladujete na nočnom stolíku len 2-3 z vyššie spomenutých predmetov, postačí vám minimalistický stolík bez úložného priestoru. Kovové alebo drevené nožičky navyše vizuálne odľahčia priestor a zjednodušia vysávanie. Pri upratovaní oceníte aj prevedenia stolíkov s kolieskami, ktoré vám umožnia poriadne povysávať okolie postele.

Nočný stolík - Signal - Milan S3

Nočný stolík – Signal – Milan S3

Ideálny nočný stolík – z akého materiálu?

Ak hľadáte stolík bez ostrých hrán, ideálnym riešením pre vašu spálňu či detskú izbu budú čalúnené nočné stolíky. Kvalitná ekokoža veľa vydrží a ľahko sa ošetruje. Dôležité však je, aby stolík ladil s posteľou (spravidla tiež čalúnenou). Originálnym a zaujímavým riešením sú aj okrúhle nočné stolíky, ktoré zjemnia vzhľad postele s ostrými hranami.

Nočný stolík - Renar - Heaven

Nočný stolík – Renar – Heaven

Drevené stolíky z masívu evokujú stabilitu a krásne voňajú. Môžu byť ideálnymi spoločníkmi drevenej postele, aj romantickej postele z kovu. Pozor však na ich údržbu. Šálka čaju alebo kávy na nich môže zanechať nepeknú stopu. Ak si chcete zobrať nápoj k raňajkám do postele, postavte ho na praktickú tácku.

Nočný stolík - Drewmax - SN 107

Nočný stolík – Drewmax – SN 105

Finančne výhodnejšou alternatívou sú kvalitné a zároveň lacné nočné stolíky z drevotriesky.

casarredo jenny

Nočný stolík – Casarredo – Jenny

Kovoví pomocníci v kombinácii so sklom pôsobia ľahko a elegantne. Môžu však byť trochu hlučné, keď na ne kladiete predmety, napríklad ak sa uprostred noci chcete napiť vody z pohára. Na stlmenie zvuku môžete použiť malý obrus alebo prestieranie vhodne zvolenej farby.

Nočný stolík - Signal - Bristol

Nočný stolík – Signal – Bristol

nočný stolík

Foto: © istockphoto.com

Čítajte tiež: Zima v znamení vintage: doplnky, ktoré pohladia dušu!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť