Home Ako sa starať o nábytok Ako sa starať o čalúnenú posteľ

Ako sa starať o čalúnenú posteľ

by blog.novynabytok.sk
Manželská posteľ 160 cm - Halmar - Flexy (s roštom)

Čalúnené postele vyzerajú úžasne a sú skvostom každej spálne. Okrem toho sú aj pohodlné, príjemné a poskytnú vám kvalitný oddych nielen počas noci.

Keďže posteľ je využívaná denne, nevyhnete sa opotrebovaniu čalúnenia. Životnosť sa ale dá predĺžiť pravidelnou údržbou a správnou starostlivosťou.

Manželská posteľ 160 cm - Halmar - Flexy (s roštom)

Manželská posteľ 160 cm – Halmar – Flexy (s roštom)

Iný materiál, iná starostlivosť

Čalúnenie môže byť textilné, kožené alebo z ekokože. Každý materiál si ale vyžaduje trochu iné prípravky a inú starostlivosť, pretože každý má iné vlastnosti.

Mrknúť čalúnené postele

Škvrny z textilného čalúnenia odstraňujte len navlhčenou handričkou a mydlovou vodou alebo špeciálnym prípravkom. Pri textilnom čalúnení si treba dávať pozor, aby sa látka nedostala do kontaktu s nahým telom, pretože pot a mastnota zanechajú na látke stopy. Ak čalúnenie oblejete, tekutinu čo najskôr odstráňte papierovým obrúskom alebo handričkou, aby škvrna nezaschla.

Jednolôžková posteľ (váľanda) 90 cm - Važo - Jana 10

Jednolôžková posteľ (váľanda) 90 cm – Važo – Jana 10

Škvrny z kože a ekokože taktiež odstránite jemnou handričkou a mydlovou vodou. Nikdy nepoužívajte kefku ani chemické prípravky, ktoré nie sú špeciálne určené na daný materiál. Vyhýbajte sa čisteniu pomocou pracieho prášku, acetónu, olejčekov a pod. Čalúnenie by ste mohli nenávratne poškodiť. Ak sa vám nepodarí škvrnu odstrániť, alebo si na to netrúfate, obráťte sa na profesionálov.

Manželská posteľ 160 cm - Tempo Kondela - Torenzo

Manželská posteľ 160 cm – Tempo Kondela – Torenzo

Pravidelná starostlivosť o čalúnenie

Čalúnená posteľ potrebuje pravidelné čistenie a odstraňovanie prachu. Nejde len o estetiku, ale samozrejme aj o zdravie. Prach a roztoče môžu spôsobovať alergie a iné zdravotné problémy. Z textilného čalúnenia sa prach najlepšie odstraňuje vlhkou handričkou alebo valčekom, ktorý sa používa ja odstraňovanie prachu či chlpov z oblečenia. Vhodné je raz za čas čalúnenú posteľ aj povysávať. Jeden až dvakrát ročne si môžete na dôkladné čistenie objednať profesionálov, ktorí vám posteľ vyčistia naozaj perfektne.

Manželská posteľ 180 cm - Benab - Toscana

Manželská posteľ 180 cm – Benab – Toscana

Aj pri koženom poťahu alebo poťahu z ekokože treba pravidelne odstraňovať prach, najlepšie navlhčenou handričkou. Koža a ekokoža sú, samozrejme, o niečo drahšie ako textilný poťah a aby vám slúžili čo najdlhšie, potrebujú aj impregnáciu. Vďaka impregnovaniu bude poťah z kože alebo ekokože odpudzovať tekutiny aj nečistoty a predĺži sa tak jeho životnosť.

Manželská posteľ 160 cm - Tempo Kondela - Nazuka

Manželská posteľ 160 cm – Tempo Kondela – Nazuka

Koža si vyžaduje aj dôkladné vyčistenie aspoň 2-krát ročne a následné konzervovanie. Najlepšie je, ak vám s tým pomôžu odborníci. Nech už si vyberiete akýkoľvek materiál, používajte iba prípravky, ktoré sú na to určené.

Manželská posteľ 180 cm - Bog Fran - Avalon

Manželská posteľ 180 cm – Bog Fran – Avalon

super akcie až do -53%

Preventívne opatrenia

Životnosť a príťažlivý vzhľad nie je iba otázkou údržby a starostlivosti. Posteľ s látkovým čalúnením by nemala byť vystavená priamemu slnečnému žiareniu, pretože látka vybledne a už jej nikdy nenavrátite pôvodnú farbu. Počas dňa je teda vhodné zatiahnuť žalúzie alebo závesy v spálni. Rovnaké je to aj v prípade poťahu z kože a ekokože, pretože priame slnečné svetlo neprospieva ani týmto materiálom.

Ak chcete, aby poťah zostal pekný a nepopraskaný, nevystavujte čalúnenú posteľ teplotám nad 25°C. Nie je teda dobré umiestňovať posteľ v blízkosti radiátora.

Manželská posteľ 180 cm - Mitru - Genova

Manželská posteľ 180 cm – Mitru – Genova

 

Páčia sa vám čalúnené postele? Ak máte čalúnenú posteľ, ako sa o ňu staráte?

Čítajte tiež: Postele s úložným priestorom – 4 typy otvárania úložného priestoru

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť