Home Detská izba inšpirácie Ako pripevniť závesné kreslo? Poradíme vám

Ako pripevniť závesné kreslo? Poradíme vám

by Martin

Príjemné uvoľnenie a vychutnanie pocitu relaxácie. To sú určite hlavné požiadavky na sedenie v pohodlnom kresle vo vašej obývačke. Úžasné a netradičné je ale posedenie a pohojdanie, ktoré vám poskytne závesné kreslo. Lepšie zázemie pre sledovanie televízie, čítanie alebo len leňošenie si ťažko môžete priať. K stropu je ale musíte veľmi dobre upevniť, aby relax neskončil nepríjemným pristátím.

závesné kreslo

Ako ukotviť závesné kreslo?

Zavesiť na strop môžete nielen kreslá, ale aj hojdačky alebo siete. Na začiatku určite neoľutujete, keď si necháte odborne skontrolovať nosnosť a materiál stropu. Nájdite si špeciálnu predajňu kotviacej techniky alebo väčšie železiarstvo a kúpte si rozpínaciu hmoždinku s polkruhovým hákom, prípadne s karabínkou. Kompletné závesné zariadenie na kreslo z ratanu vás ale vyjde zhruba na 220 eur.

Na kotvenie do steny či stropu používajú profíci kombináciu oceľových závesných prvkov s chemickou maltou, kedy hovoríme o takzvanom chemickom kotvení.

Najlepší spôsob upevnenia oceľovej spojovacej techniky do muriva je práve chemické kotvenie. Nenamáha múr rozpernými silami, nepodlieha času ani vlhku. Murivo a chemická malta sa totálne spojí. Obstaráva to dvojzložková vinylesterová živica s prídavkom cementu. Tuba obsahuje dve základné zložky, ktoré pri zmiešaní stuhnú do vysokopevnostnej živice.

Odborníci odporúčajú závesné kreslo  vešať výhradne buď na strop z masívneho dreva či betónu, zhruba do výšky 1,95 m. Výšku sedadla nad zemou vylaďte asi na 50 centimetrov. Na betónový strop použite chemickú kotvu a hák na hojdačku s metrickým závitom. Do dreva vyvŕtajte otvor a do neho až po koniec závitu dajte vhodný bezpečnostný záves. Na krúžok zaveste karabínu s poistkou a kreslo.

závesné kreslo

Pri použití kotvy s puzdrom ide o takzvané neviditeľné kotvenie, kedy je po demontáži závesného oka vidieť iba otvor so závitom. Na kotvenie puzdra musíte ale vziať vrták s väčším priemerom.

Kreslá sa vešajú iba na jeden bod. To umožňuje rýchlu montáž a tiež komfort voľnosti pohybu. Vždy si overte, že definitívne miesto na kreslo je dostatočne pevné a bezpečné. Najlepšie teda pevný vyzretý betón, alebo zdravé a silné trámy ideálne z hustého dreva. V balení sú obvykle hmoždinky do betónu. Na drevený trám si musíte dokúpiť vhodné skrutky do dreva s hrubým závitom. Osvedčili sa tie z uhlíkovej ocele.

Záves by mal mať aj karabínu. Potom môžete kreslo ľahko nasadiť aj zložiť a pre ľahké otáčanie má karabína na otočnom kĺbe ložisko. Na jednoduché nastavenie dĺžky závesu je jeho súčasťou navyše predlžovacia retiazka. Na zavesenie kresla kdekoľvek vo vašom byte môžete použiť aj otočný záves. Ľahko sa používa a ani pri ňom nechýba možnosť otáčania.

Na pultoch nájdete aj hotové kompletné úchytky kresiel

Niektoré úchyty sú určené na upevnenie závesného kresla na strop alebo drevený trám. Takéto riešenie vás príde na necelých 25 eur. Vyrobené sú z pevného, vodoodolného materiálu, ktorý navyše odoláva aj UV žiareniu. Na zavesenie pohodlného kresla do trámu pergoly či do priznaných trámov v byte je zase ideálny závesný hák sa samoreznou skrutkou do dreva. V obchode ho zoženiete do 5 eur.

Závesné kreslo je stále populárnejšie a potvrdzuje to aj internetová diskusia k téme. „Ak ste v najvyššom poschodí, najjednoduchšie bude prevŕtať panel skrz a konzolu, hák a očko, zavesiť na skrutku s veľkou podložku na vrchnej strane panelu,“ myslí si čitateľ Václav. Prípadne radí nájsť v paneli dutinu, cez otvor do dutiny vsunúť silnejší roxor alebo rúrku, na ňu zavesiť hák na hojdačku a otvor s rúrou zabetónovať.

závesné kreslo

„Klasická hmoždinka, ak je v správnej diere, unesie v paneli i slona. Povedzte nejakému majstrovi v susedstve a za štvrť hodinky sa môžete hojdať,“ radí čitateľka s prezývkou Litty. Kvalitnejšie 12 mm hmoždinka to podľa nej v betóne bez problémov zvládne. „Prípadne si vezmite na pomoc buď kovovú, alebo chemickú kotvu,“ uzavrela Litty.

Na zavesenie hojdacích kresiel, ale aj sietí môžete použiť mnoho rôznych spôsobov, výrobkov a doplnkov. Vždy musíte zvážiť miestne podmienky závesu, aby celková zostava po starostlivom a kvalitnom upevnení bola dostatočne nosná a bezpečná. V obchodoch ponúkané závesné prvky majú vždy uvedenú nosnosť, a obsahujú aj návod a odporúčania, na aký nábytok sú vhodné. Závesné kreslá sa dajú kúpiť aj zo stojanom.

závesné kreslo

Rozhodli ste sa pre pohodlie a vybavenie izby závesným kreslom? Napíšte do komentára pod článkom, ako sa vám ho podarilo pripevniť a poraďte s tým ostatným čitateľom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť