Home Bývajme zdravo! 8 tipov pre pohodové bývanie so svokrovcami

8 tipov pre pohodové bývanie so svokrovcami

by blog.novynabytok.sk
raňajnky v posteli

Život s rodičmi alebo svokrovcami pod jednou strechou možno nie je práve to, čo ste si predstavovali. Pravdepodobne by ste radšej uvítali vlastné hniezdočko, v ktorom budete mať úplné súkromie.

Viacgeneračné bývanie však má aj svoje pozitíva: nižšie náklady na bývanie a v prípade, že máte malé deti, získate i bezplatný babysitting. Aj staršie deti budú mať určite radosť z toho, že babička a deduško sú im stále nablízku.

raňajnky v posteli

Foto: © pinimg.com

Máme pre vás niekoľko tipov, ako si zariadiť dom alebo byt tak, aby ste si nepokazili rodinné vzťahy s vlastnými rodičmi alebo rodičmi vášho partnera.

1. Pevné pravidlá od začiatku

Chcete sa vyhnúť nedorozumeniam hneď na začiatku? Dohodnite si pravidlá v kľúčových bodoch, ktorými sú:

  • financie – akou čiastkou budete prispievať do rodinného rozpočtu (nájomné, hypotéka, energie, jedlo, rekonštrukcie)
  • výchova detí – ak máte deti, dohodnite sa, čo deti môžu a čo nemôžu robiť a stanovte si jasné hranice
  • návštevy – nie každému vyhovuje, keď sa v dome často vyskytujú cudzí ľudia a vaši priatelia nemusia byť automaticky priateľmi vašich svokrovcov.

v kuchyni

Foto: © pinimg.com

2. Dve ženy, dve kuchyne

Ak to vaše priestorové možnosti dovoľujú, prispôsobte rodinný dom viacgeneračnému bývaniu tak, že budete mať dve bytové jednotky, dva vchody, dve kúpeľne a dve kuchyne. Veľa nezmyselných hádok vzniká práve počas varenia, keď si obe gazdiné stoja za svojimi návykmi a ani jedna sa nechce prispôsobiť. Ak zdieľate spoločnú kuchyňu so svokrou a neviete sa zhodnúť na spôsobe prípravy jedla, dohodnite si dni, keď budete variť vy a dni, keď bude variť ona.

žena v kuchyni

Foto: © pinimg.com

3. Súkromie nadovšetko

V byte alebo dome by mali byť miestnosti, kam sa nevstupuje bez zaklopania. Nie je to iba kúpeľňa a záchod, ale aj spálňa. Určite nemusíme vysvetľovať prečo 🙂 V rámci spoločného obydlia by ste taktiež mali mať vyhradený úložný priestor, ktorý bude slúžiť len vám.

súkromie nadovšetko

Foto: © pinimg.com

4. Multifunkčný nábytok

V prípade, že je vaše viacgeneračné bývanie dočasnou záležitosťou a o pár mesiacov či rokov by ste sa radi presťahovali, investujte do nábytku, ktorý vaši rodičia či svokrovci budú môcť zužitkovať aj po vašom odchode. Ide predovšetkým o taký nábytok, ktorý sa neskôr uchytí v hosťovskej izbe, v domácej pracovni alebo v izbe, ktorá sa bude prenajímať. Môže to byť konferenčný stolík z dreveného masívu ale aj rozkladacie kreslo, sedačka či sedací vak.

Ak si nábytok pri sťahovaní plánujete brať so sebou, vyberajte si skôr menšie kusy (stoličky, taburetky, príručné stolíky, rôzne doplnky), ktoré sa vám budú ľahko presúvať.

Polička - ASM - Mix - WW

Polička – ASM – Mix – WW

Komoda - Tempo Kondela - Jachim - Juno New dub sonoma + biela

Komoda – Tempo Kondela – Jachim – Juno New dub sonoma + biela

Rohová sedačka - Tempo Kondela - Milo hnedá

Rohová sedačka – Tempo Kondela – Milo hnedá

5. Neutrálne zariadenie

Ak milujete strohý minimalizmus, biele steny, lesklú čiernu spálňu s jednou skriňou a hranatou posteľou a vaša svokra potrebuje mať v byte tapety, čipkované záclony a poľovnícke trofeje, pravdepodobne nenájdete spoločnú reč, keď príde na bytový dizajn. Hľadajte kompromisy a ak ste sa nasťahovali do domova, kde so svojim štýlom zjavne nepochodíte, prispôsobte sa a zariaďte si váš priestor nábytkom v neutrálnych farbách a klasickom prevedení.

Spálňa - Famm - Paris 10

Spálňa – Famm – Paris 10

Konferenčný stolík - Tempo Kondela - Rusty CT1136Konferenčný stolík – Tempo Kondela – Rusty CT1136

Obývacia stena - WIP - Mamba 1

Obývacia stena – WIP – Mamba 1

6. Tvorivá pomoc s rekonštrukciou

Chcete prerobiť zanedbané podkrovie na krásny obytný priestor? Angažujte sa a pustite sa do toho spoločne! Okrem podkrovného priestoru, ktorý sa dá krásne zariadiť (prečítajte si náš blog o podkroviach) však môžete prerobiť aj nevyužívanú pivnicu či garáž. Svoje miesto si v nej môže nájsť herňa, wellness miestnosť s vírivkou či saunou, ale aj malá posilka.podkrovná izba

Foto: © pinimg.com

7. Štvornohí členovia rodiny

Domáci miláčikovia, ktorých prinesiete do vášho nového bývania so svokrovcami, sa často stávajú predmetom hádok. Samozrejme, ak sa im dostatočne nevenujete a necháte ich vyvádzať. Postarajte sa preto o vášho psíka a mačičku tak, aby svojim správaním neobťažoval ostatných a nenosil do domu špinu zvonku.mačka

Foto: © pinimg.com

8. Rešpekt

Rešpektujte iné názory, no nebojte sa ani povedať svokrovcom, ak vám niečo prekáža. Akékoľvek nezhody vyriešite slušnou a konštruktívnou komunikáciou. Myslite na to už počas sťahovania a zvládnete to na jednotku!rodina

Foto: © pixabay.com

Aké sú vaše skúsenosti s bývaním s rodičmi alebo svokrovcami po svadbe? Aké pravidlá dodržiavate? Odporúčali by ste viacgeneračné bývanie svojim kamarátom? Napíšte nám do komentárov!

 

Čítajte tiež: Ako si vybrať obraz do bytu?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť