Home Bývajme zdravo! 8 tipov ako sa doma zohriať a ušetriť za kúrenie

8 tipov ako sa doma zohriať a ušetriť za kúrenie

by blog.novynabytok.sk

Foto: © 2015 Pixabay

Zima a už klope na dvere a mrazivé teploty nepochybne zvyšujú každodenné náklady na kúrenie. Ak nebývate v dobre zateplenom dome alebo byte, studené dni vám môžu prekaziť radosť z vianočnej atmosféry.

Obývačka, v ktorej sa trasiete od zimy alebo studená kuchyňa či spálňa vám určite nepridajú na dobrej nálade. Mnohí siahajú po alternatívnych riešeniach kúrenia. Budovať krb či podlahové kúrenie svojpomocne vám však neodporúčame – obráťte sa radšej na profesionálnych stavbárov.

My vám však ponúkame 8 tipov, ako sa zohriať zvonku aj zvnútra, bez nadmerného vykurovania bytu a zaťaženia rozpočtu.

1. Zapáľte sviečky

Nemáte v paneláku krb, pri ktorom by ste si mohli užívať rodinnú pohodu? Nevadí! Aj posedenie pri sviečkach splní účel. Plamienky sviečok zvýšia teplotu vzduchu v izbe a pohľad na malé svetielka vás zahreje pri srdci. Najmä v prípade, že si ich zapálite k romantickej večeri s partnerom. Okrem klasických vonných sviečok alebo tradičných sviečok z pravého včelieho vosku, ktoré majú nádhernú vôňu, môžete zapáliť aj aromalampu. Našim tajným tipom je škoricová vôňa.

lights-480680_1920

Foto: © 2015 Pixabay

2. Dajte si varené vínko

Horúce nápoje neodmysliteľne patria k zimným mesiacom. Varené vínko, grog alebo punč si môžete jednoducho vyrobiť aj doma. Ak uprednostňujete nealko nápoje, siahnite po horúcej čokoláde, kakau alebo zázvorovom čaji.

mulled-wine-972827_1920

Foto: © 2015 Pixabay

3. Uvarte si hrejivé jedlo

Určite ste už počuli o tom, že niektoré potraviny ochladzujú organizmus a iné mu zas dodávajú teplo. Dobrá slepačia polievka vás zaručene zohreje. Rovnaký účel splní aj zeleninová alebo cesnaková polievka. Medzi ďalšie potraviny s hrejivým účinkom patria: cibuľa, pór, ovčie a kozie mlieko, slepačie vajcia, plesňové syry, bryndza, slivky, broskyne, pohánka a proso. Z korenín vás zahreje muškátový orech, oregano, čierne korenie, bazalka, rasca, badián či karí. Do sladkých jedál aj do čaju, kávy alebo kakaa odporúčame pridať trochu mletej škorice.

soup-698639_1920

Foto: © 2015 Pixabay

4. Vymeňte závesy

Závesy sú výborným spôsobom izolácie. Čím sú hrubšie, tým lepšie pre vás. Vymeňte ľahké letné závesy za hrubú „divadelnú oponu“ z pevnejšej a ťažšej látky. Aby ste zabránili stratám tepla v predsieni domu, môžete záves umiestniť aj na vchodové dvere.

IMGP7861

Foto: © 2015 Flickr

5. Uvoľnite priestor pred radiátormi

Odporúčame vám urobiť dôkladnú inšpekciu vášho interiéru a uistiť sa, že pred radiátormi skutočne nie je žiaden zbytočný pohlcovač drahocenného tepla. Môže ním byť napríklad kreslo alebo sedačka. V lete to nevadí, v zime by ste tento nábytok mali radšej presunúť inde. Radiátory by mali byť čisté, zbavené prachu a akýchkoľvek predmetov, ktoré pohlcujú a blokujú teplo. Ak máte radiátor pod oknom a okno zahaľujú závesy, skráťte ich tak, aby teplo po zatiahnutí neostávalo uväznené medzi radiátorom a stenou.

6. Investujte do koberca

Kvalitný koberec pôsobí ako izolant a zabráni prenikaniu chladu od podlahy. Koberce z prírodných materiálov a huňaté koberce s vysokým vlasom dodajú vášmu domovu okrem lepšej izolácie aj väčšiu útulnosť. Okrem toho sú rozhodne príjemnejšie na dotyk ako parkety či dlaždice. Koberčeky by ste mali umiestniť aj do miestností, v ktorých netrávite veľa času – teda aj do predsiene, do kúpeľne, na WC či do zimnej záhrady. Odporúčame vám siahnuť aj po lacnejších látkových kobercoch, ktoré môžete prať v práčke.

Obývacia izba - Tempo Kondela - Monte 1

Obývacia izba – Tempo Kondela – Monte 1

Obývacia izba - Tempo Kondela - Grand

Obývacia izba – Tempo Kondela – Grand

7. Výhrevné doplnky

Poriadna deka z ovčej vlny alebo z teplého syntetického materiálu je v zime na nezaplatenie. Dobre poslúži aj výhrevná elektrická deka či poduška na krk či na chrbát, prípadne výhrevný vankúš či papuče. Zaujímavým doplnkom je aj infračervená lampa, ktorá vás skvele zohreje aj pri prechladnutí. Ak máte radšej jednoduché a generáciami osvedčené riešenia, vezmite si do postele termofor naplnený horúcou vodou.

8.  Dobrá spoločnosť

Ak máte doma partnera alebo domáceho maznáčika, pritúľte sa k nemu a určite vám nebude zima 🙂 Poznáte vari nejaký príjemnejší spôsob zohrievania ako práve tento?

cats-443655_1280

Foto: © 2015 Pixabay

Ako sa udržujete v teple vy? Ktoré vychytávky používate vo vašej domácnosti, aby ste ušetrili na kúrení? Napíšte nám do komentárov!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť