Home Ako sa starať o nábytok 6 trikov, ktoré vám uľahčia upratovanie

6 trikov, ktoré vám uľahčia upratovanie

by Martin

Pre väčšinu ľudí nie je upratovanie práve najobľúbenejším trávením voľného času. Či sa nám to páči alebo nie, vyhnúť sa mu jednoducho nedá. Či ide o pravidelné alebo veľké upratovanie určite oceníte niekoľko dobrých rád, ktoré vám ušetria čas aj námahu.

1. Upratovanie si naplánujte

Pravidelné upratovanie sa dá zvládnuť za niekoľko hodín. V prípade, že plánujete veľké upratovanie mali by ste si ho naplánovať. Ideálne je, ak sa do toho pustí viacero ľudí a prácu si rozdelíte. Ak ste na to zostali len vy, pokojne si upratovanie naplánujte aj na 2-3 dni. Umývanie okien, čistenie kobercov či upratovanie v skrini dá predsa len zabrať.

2. Začnite od stropu

S upratovaním vždy postupujte od stropu smerom nadol. To znamená, že ako prvé poometajte prach a pavučiny zo stropu, pokračujte oknami a nakoniec povysávajte a poumývajte podlahu. V opačnom poradí to jednoducho nefunguje, pretože by ste si čistú podlahu opäť zašpinili nečistotami zo stropu alebo parapetných dosiek.

3. S čistiacimi prostriedkami to nepreháňajte

Nepoužívajte zbytočne veľké dávky čistiacich prostriedkov. Okrem toho, že to nie je ekologické a ani ekonomické si tým zbytočne pridáte ešte viac práce. Ak použijete príliš veľa prípravku na čistenie bude náročnejšie a zdĺhavejšie kým všetko zmyjete a utriete. Navyše týmto spôsobom môžete poškodiť aj nábytku alebo plochám, ktoré čistíte.

4. Špeciálne prípravky a potreby na upratovanie

Na každý povrch by ste mali používať prípravok, ktorý je na to určený. Inú starostlivosť vyžadujú drevené podlahy a  inú dlaždice. Nevhodným prípravkom si taktiež môžete upratovanie skomplikovať. Obzvlášť chúlostivé sú nerezové povrchy, vodovodné batérie a pod. Na umývanie podlahy používajte radšej moderný mop než metlu s handrou ako to bolo voľakedy vo zvyku. Ušetríte si tým skutočne veľa námahy. Pripraviť by ste si mali aj handru na hrubú špinu, handričku na leštenie a prachovku.

5. Úložné boxy

Nebaví vás pri upratovaní kúpeľne neustále odkladať všetku kozmetiku bokom a potom ju zasa ukladať späť? Úložné boxy sú v tomto smere viac ako užitočné. Kúpeľňa sa upratuje pomerne často a tak tohto pomocníka určite oceníte. Všetku kozmetiku a iné maličkosti uložte do boxu miesto toho, aby  ste mali veci povykladané na poličkách. Stačí odložiť box, utrieť prach alebo umyť vaňu a položiť ho späť.

6. Vyskúšajte „babské rady“

Robili ste palacinky a podarilo sa vám ich pripiecť? Na vyčistenie pripálenej panvice alebo hrnca vám postačí obyčajná sóda bikarbóna a voda. Zmiešaním vytvoríte pastu, ktorou potom riad vyčistíte. Sóda bikarbóna vám pomôže vyčistiť aj škvrny na sedačke. Nasypte ju na fľak a pretrite vlhkou handričkou.

Ďalším skvelým pomocníkom je citrón, ktorý je vhodný aj na nerez a vodovodné batérie. Okrem toho dokáže aj s vyčistiť mikrovlnku. Stačí dať citrón do misky s vodou, vložiť ju do mikrovlnky a zapnúť na 2-3 minúty. Nečistoty vo vnútri potom stačí utrieť handrou.

Foto: © pixabay.com

Aké triky používate pri upratovaní vy? Spoliehate sa na chemické prípravky alebo máte osvedčené domáce recepty?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť