Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) 4 tipy ako využiť staré knihy

4 tipy ako využiť staré knihy

by Anita

Máte doma knihy, ktoré už pre vás nemajú žiadnu umeleckú ani emocionálnu hodnotu? Staré knihy nemusíte vyhadzovať, dávať do zberu alebo do antikvariátu. Postačí len trochu času, šikovnosti a môžete z nich vyrobiť praktické ale aj štýlové veci, ktoré budú zdobiť vašu obývačku. Nejde o nič zložité a verte, že sa oplatí vyskúšať aspoň niektorý z nasledujúcich tipov.

Aj obal starých kníh môže byť praktický

Foto: © 2017 Pixabay

Obal na tablet a čítačku kníh

Z klasickej knihy môžete jednoducho vyrobiť obal na modernú čítačku kníh, v ktorej môžete mať uloženú celú knižnicu. Rozmery knihy musia byť o niečo väčšie ako je tablet alebo čítačka. Okrem starej knihy budete potrebovať aj lepidlo, kartón, nôž, koženku alebo inú textíliu, gumičku. Z knihy najprv vyrežte všetky listy a pripravte si textíliu, ktorú nalepíte na vnútornú stranu. Skôr ako ju nalepíte urobte si na zadnej strane 2 dierky do ktorých navlečiete gumičku. Gumička bude slúžiť na to, aby sa obal neotváral. Potom nalepte na celú vnútornú stranu textíliu. Nakoniec si z hrubého kartónu vyrežte držiaky, ktoré budú tablet držať v obale. Postup nájdete vo videu.

Originálny kvetináč

Chcete si z knižky vyrobiť jedinečný kvetináč? Potom si pripravte knihu, sukulent v malom kvetináči, zeminu, nôž, igelitové vrecúško, lepidlo, štetec, pravítko, dekoračné kamienky alebo piesok, sviečku, mušličku alebo iné dekorácie. Listy zatvorenej knihy potrite lepidlom zo všetkých troch strán, potom ju otvorte na začiatku a ostatné listy zaťažte aby sa zlepili. Pomocou noža vyrežte do listov otvor tak, aby vznikol po celej hrúbke. Do otvoru potom vložte igelitové vrecko a zasaďte doň sukulent, nakoniec pridajte dekoračné kamienky alebo piesok. Igelitové vrecko zastrihnite, aby nebolo vidno a zasypte kamienkami. Celý výtvor môžete dozdobiť mušľami, sviečkou, alebo inými dekoráciami.

Rámik na fotku

Ak chcete originálny rámik na fotku vyrobte si ho z knihy. Jediné čo potrebujete je kniha, nôž, pravítko, lepidlo a samozrejme fotka. Listy knihy môžete zlepiť dokopy ako pri výrobe kvetináča a do knihy vyrezať otvor veľkosti fotky. Otvor budete ale musieť vyrezať aj do obalu. Potom už len stačí prilepiť do knihy fotku a zavrieť ju. Fotorámik môžete mať položený alebo postavený na stole či poličke.

Skrýša na cennosti

Chcete si nenápadne ale spoľahlivo ukryť vaše cennosti? Kniha je na to ideálnym miestom. Potrebovať budete lepidlo, tkaninu alebo látku, štetec, pravítko a nôž. Prvých cca 20 stránok prilepte k sebe, knihu zavrite a ostatné listy zlepte tak, že lepidlom potriete všetky 3 hrany a knihu zaťažte kým nezaschne lepidlo. Knihu potom otvorte a povyrezávajte do listov otvor ľubovoľných rozmerov. Vnútro otvoru môžete olepiť tkaninou, aby boli uschované veci v pohodlí a bezpečí.

Ako sa vám pozdávajú naše tipy? Vyskúšate niektorý z nich alebo využijete staré knihy inak?

Ak aj naďalej budete mať tvorivú náladu, inšpirujte sa našim článkom: 4 tipy ako vyrobiť originálny fotorámik

 

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť