Home Bývajme zdravo! 12 rastlín, ktoré zbavia váš domov toxínov

12 rastlín, ktoré zbavia váš domov toxínov

by blog.novynabytok.sk
veselý kaktus

Hoci ich nevidíte, sú vo vašom dome alebo byte. Toxíny sa uvoľňujú z nábytku, z kobercov, náterov stien, z podlahy aj z čistiacich prostriedkov, ktoré používate pri upratovaní.

Do istej miery sa im môžete vyhnúť, ak budete nakupovať čisto len nábytok z dreveného masívu bez povrchovej úpravy a používať iba ekologickú „chémiu“ a farby. Tento ideál však nie vždy býva dosiahnuteľný a tak sa v domácom ovzduší môžu vznášať toxíny ako formaldehyd, benzén, acetaldehyd, toluén, ftaláty, xylén, olovo, cigaretový dym a samozrejme i oxid dusičitý, ktorý produkujeme my sami.

veselý kaktus

Foto: © pixabay.com

Dýchacie problémy, alergie a bolesť hlavy sú len niektoré zdravotné ťažkosti, ktoré tieto látky spôsobujú. Praktickým a zároveň estetickým riešením sú izbové rastliny. Vybrali sme pre vás tie, ktoré účinne pohlcujú škodlivé látky, dobre vyzerajú a ako bonus sú veľmi nenáročné a vďačné na pestovanie aj pre tých, ktorí ich zabúdajú polievať.  

Aloe vera

Liečivé listy aloe, ktoré sú obľúbenou ingredienciou prírodnej kozmetiky, vám urobia veľkú službu v spálni aj v obývačke. Aloe vera účinne pohlcuje formaldehyd a čistí váš vzduch. Táto rastlina je zvyknutá na sucho, má rada slnko a pýta si len málo vody.

liečivé aloe vera

Foto: © pixabay.com

Bambusová palma

Bambus taktiež miluje slnko a dokáže vyrásť do úctyhodnej výšky. Bambusová palma očistí váš vzduch od formaldehydu, benzénu a trichlóretylénu.

bambusová palma

Foto: © pixabay.com

Brečtan

Vonku aj vo vnútri, popínavý brečtan lahodí oku a vstrebáva benzén. Umiestnite ho napríklad do okna v kuchyni, odkiaľ bude môcť prevísať alebo mu doprajte voľnosť na balkónovej stene.

popínavý brečtan lahodí oku

Foto: © pixabay.com

Dracéna

Táto rastlina, pripomínajúca palmu, dokáže veľmi rýchlo očistiť vzduch od formaldehydu, benzénu, oxidu uhoľnathého, trichlóretylénu, xylénu a splodín z cigaretového dymu. Nakoľko nemá rada priame svetlo, bez problémov zvládne aj život v predsieni alebo v tmavšom rohu spálne.

nenáročná dracéna

Foto: © commons.wikimedia.org

Figovník kaučukový

Táto krásna a obľúbená rastlina nemá rada vlhko ani priame svetlo a vyznačuje sa schopnosťou absorbovať formaldehyd zo vzduchu. Zároveň na seba viaže prach, ktorý z jeho veľkých, hrubých listov treba pravidelne utierať vlhkou handričkou.

figovník kaučovký je v domácnosti dobrým pomocníkom

Foto: © en.wikipedia.org

Figovník malolistý

Poznáme ho aj pod názvom Fikus benjamina a patrí medzi najpopulárnejšie izbové kvety, zdobiace mnohé obývačky ale aj kuchyne či kancelárie. Má rád svetlo a nevyžaduje si veľa vody. Jeho listy dokážu pohlcovať trichlóretylén, ktorý sa vyskytuje v lepidlách a lakoch.

veľmi známy fikus

Foto: © commons.wikimedia.org

Filodendrón

Jeho výrazné, veľké zelené listy čistia vzduch od formaldehydu. Postavte do ho rohu v obývačke alebo v pracovni, kde nebude na priamom slnku. Táto rastlina je nenáročná na vodu a výborne sa hodí i do spoločných priestorov bytových domov.

filodendrón vynikne vo veľkých priestoroch

Foto: © en.wikipedia.org

Chryzantéma

Farebné kvety chryzantémy ozvláštnia každú chodbu, zimnú záhradu či balkón. Chryzantéma má rada slnečné, no nie príliš teplé prostredie (ideálne okolo 16 °C). Očistí váš vzduch od amoniaku, formaldehydu aj benzénu.

farebná chryzantéma

Foto: © pixabay.com

Kaktus

Kaktusy sú snom každého zábudlivého pestovateľa, nakoľko vyžadujú len minimálnu zálievku. Postavte ich na slnečné miesto v obývačke alebo pracovni a odmenia sa vám tým, že pohltia škodlivý elektrosmog z vášho počítača.

nenáročný kaktus

Foto: © pixabay.com

Potos (Divý Jano)

Táto popínavá rastlina znesie veľa pýta len málo. Vyhovuje jej slnečné aj tienisté miesto a vydrží dlhší čas bez vody. Poradí si s toxínmi aj s výparmi, ktoré vznikajú pri varení a preto je ideálnym izbovým kvetom do kuchyne.

potos ideálny do kuchyne

Foto: © pixabay.com

Svokrine jazyky

Nájdeme ich na chodbách, v predsieňach, v spoločných priestoroch bytoviek, v zimných záhradách aj v obývačkách. Týmto rastlinám nevadí chlad, sucho, teplo ani zima a sú prakticky nezničiteľné. Zo vzduchu pohlcujú formaldehyd, beznén, trichlóretylén a xylén.

nezničiteľný svokrin jazyk

Foto: © en.wikipedia.org

Zelenec chochlatý

Táto nenáročná rastlina má rada nepriame svetlo a zvládne aj dlhšie obdobie sucha a nižšie teploty. Dobre vynikne v pracovni, obývačke aj v detskej izbe. Očistí vzduch v izbe od oxidu uhoľnatého, formaldehydu, xylénu, benzénu a toluénu.

zelenec chochlatý

Foto: © de.wikipedia.org

 

Aké rastliny pestujete vy? Podeľte sa s ostatnými v komentároch.

 

Čítajte tiež: Doma vyrobené čistiace prostriedky
Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť